Skolioza predstavlja zdravstveno stanje koje karakteriše bočna krivina, što posledično dovodi do lošeg držanja, bola i ukočenosti.

Zbog načina života koji podrazumeva višečasovno sedenje, sve veći broj ljudi suočava se sa različitim problemima sa kičmom, a jedan od najčešćih je skolioza.

Zakrivljenje kičme može da dovede do nepravilnog držanja tela, bola u leđima i drugih zdravstvenih problema.

Jedna od efikasnijih metoda za prevenciju i smanjenje tegoba usled skolioze može biti sprovođenje terapeutskih vežbi.

U nastavku ćete otkriti nekoliko primera vežbi koje možete sprovoditi samostalno kod kuće, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Simptomi i uzroci skolioze

Simptomi skolioze variraju u zavisnosti od težine problema, odnosno stepena zakrivljenja kičme. Najčešći simptomi skolioze podrazumevaju:

  • naginjanje tela na jednu stranu
  • nepravilno držanje ramena ili neravnomernost visine ramena
  • neravnomerni položaj kukova i asimetrije trupa
  • bol u leđima

Uzrok skolioze veoma često nije u potpunosti poznat, ali se smatra da genetika, rast i hormonalne promene mogu doprineti razvoju ovog deformiteta.

Deformitet na kičmi u veoma retkim slučajevima može nastati zbog abnormalnog razvoja kičme pre rođenja. Skolioza se ovom slučaju može ustanoviti već pri rođenju ili dođe do izražaja u ranom detinjstvu.

Postoji mogućnost da osoba koja ranije nije imala skoliozu razvije ovaj problem kao posledicu degenerativnih promena u kičmi zbog starenja.

Važno je da se simptomi skolioze redovno prate i da se osobe sa sumnjom na skoliozu obrati lekaru radi procene da li se oboljenje pogoršalo. Rana dijagnoza i odgovarajući tretman mogu pomoći u upravljanju skoliozom i sprečavanju komplikacija.

Da li vežbe za skoliozu mogu da izleče skoliozu?

Vežbe same po sebi nažalost ne mogu izlečiti skoliozu, ali su svakako veoma korisne u ublažavanju simptoma i sprečavanju pogoršavanja kifoze.

Pored toga, vežbe koje jačaju mišiće oko kičme i poboljšavaju držanje tela mogu pomoći u smanjenju tegoba i bolova povezanih sa skoliotičnim deformitetom kičme. Iako su vežbe za kičmu korisne, treba imati realna očekivanja. Vežbe same po sebi neće ispraviti strukturalne promene u kičmi koje su prisutne kod skolioze.

U težim slučajevima skolioze, gde postoji značajna deformacija kičme, možda će biti potrebno koristiti i druge metode lečenja, kao što su nošenje steznika ili hirurške intervencije, kako bi se stanje skolioze poboljšalo.

Konsultujte se sa lekarom pre vežbanja

Pre početka bilo kakvog programa vežbanja, neophodno je da se konsultujete sa fizijatrom koji će Vas posavetovati da li su vežbe koje planirate da primenite u skladu sa problemom koji imate. Time ćete izbeći da dođe do povrede ili dodatnih komplikacija usled nepravilnog vežbanja.

Postoji mogćnost da će lekar na fizijatrijskom pregledu ustanoviti da je u Vašem slučaju neophodno sprovođenje fizikalne terapije. Ipak, po završetku terapije, fizioterapeuti najčešće savetuju da nastavite sa vežbanjem samostalno kod kuće.

Evo nekoliko primera vežbi koje možete sprovesti kao vid prevencije skolioze i za olakšanje tegoba.

  • 1. Vežba: Cat-Cow

    Spustite se na pod, na ruke i noge, tako da Vam ruke budu tačno ispod ramena, a kolena pod kukovima. Udahnite, dok istovremeno podižete glavu i repnu kost na gore, savijajući kičmu prema dole, poput mačke koja se isteže.

    Izdahnite, dok spuštate glavu prema podu, a stomak prema zemlji, savijajući kičmu prema gore, poput krave koja se savija. Ponovite ovaj pokret nekoliko puta, usklađujući ga sa svojim disanjem.

    Ova vežba pomaže u poboljšanju pokretljivosti kičme, istezanju mišića leđa i jačanju mišića stomaka koji podržavaju kičmu. Važno je da se vežba izvodi pažljivo i da se prilagodi Vašim sposobnostima.

  • 2. Vežba istezanja sa loptom

    Sedite na pod sa savijenim nogama u kolenima, postavite loptu između vašeg desnog boka i poda. Položite desnu ruku na pod pored desne strane.

    Udahnite dok podižete levu ruku iznad glave i istežete se bočno prema desnoj strani, koristeći loptu kao oslonac. Osetićete istezanje duž leve strane tela.

    Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi, osećajući istezanje duž bočnih mišića i pokušavajući da produbite disanje. Polako se vratite u početni položaj dok izdišete. Ponovite vežbu na suprotnoj strani.

    Ova vežba pomaže u istezanju i jačanju mišića bočne strane tela, što pomaže u poboljšanju držanja i ublažavanju simptoma skolioze. Takođe, oslonac na loptu dodatno angažuje stabilizatore trupa.

    Uvek se konsultujte sa stručnjakom pre početka ovakvih vežbi kako biste bili sigurni da odgovaraju vašem individualnom stanju i stepenu skolioze.

  • 3. Plank

    Počnite tako što ćete leći na stomak i osloniti se na pod sa podlakticama i prstima nogu. Obratite pažnju da Vam telo bude u ravnoj liniji od glave do pete.

    Držite ovu poziciju, aktivirajući mišiće trupa, leđa i nogu, dok dišete ravnomerno. Pokušajte da zadržite ovu poziciju što je duže moguće, počevši od 10 sekundi i postepeno produžavajući vreme kako budete jačali mišiće.

    Opustite se i odmorite nekoliko sekundi pre ponovnog izvođenja vežbe. Plank vežba jača mišiće trupa, uključujući mišiće leđa i stomaka, što može pomoći u poboljšanju držanja i smanjenju opterećenja na kičmu kod osoba sa skoliozom.

    Važno je pravilno izvoditi ovu vežbu, zadržavajući pravilnu liniju tela i izbegavajući preterano savijanje ili saginjanje u predelu leđa. Kao i uvek, pre početka ovakvog programa vežbanja, savetuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se osiguralo da odgovara Vašim potrebama i mogućnostima.

  • 4. Vežba supermen

    Lezite na stomak ispruženih ruku ispred sebe i ispruženih nogu iza sebe. Udahnite duboko. Dok izdišete vazduh, istovremeno podižite ruke, glavu i noge s poda, tako da se telo zateže u "supermen" položaj.

    Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, trebalo bi da osećate istezanje mišića leđa i trupa. Polako se vratite u početni položaj dok udišete. Ponovite vežbu nekoliko puta.

    Ova vežba jača mišiće leđa, donjeg dela leđa i zadnjice, što može pomoći u poboljšanju stabilnosti kičme i smanjenju bolova kod osoba sa skoliozom. Važno je izvoditi ovu vežbu pažljivo, izbegavajući preterano savijanje u leđima i vodeći računa o pravilnom disanju.

Sportovi koji su dobri za prevenciju skolioze

Sportovi koji jačaju mišiće oko kičme se savetuju osobama sa skoliozom. Fizijatri svojim pacijentima najčešće savetuju plivanje, jogu ili pilates, jer angažuju mnoge mišićne grupe u telu, a posebno mišiće leđa. Osim toga, plivanje je aktivnost koja ne opterećuje kičmeni stub dodatno, već samo mišiće, što je izuzetno važno ako osoba ima skoliozu.

Joga je blagotvorna aktivnost, korisna za poboljšanje fleksibilnosti, jačanje mišića i vežbanje održavanja ravnoteže. Određeni položaji, odnosno asane u jogi su posebno korisne za osobe sa skoliozom, poput prethodno pomenute Cat-Cow (Mačka-Krava), zatim Child's Pose (Položaj deteta) i Cobra Pose (Pozdrav kobre).

Pilates je još jedna od aktivnosti koja pomaže u jačanju mišića trupa, uključujući mišiće leđa, stomaka i karlice. Još jednom je važno napomenuti da osobe sa skoliozom mogu imati različita ograničenja i mogućnosti, stoga je pre započinjanja bilo koje nove sportske aktivnosti važno konsultovati se sa lekarom ili fizioterapeutom kako bi se odabrala pogodna aktivnost koja neće izazvati eventualne komplikacije ili povrede.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____