background shape

Fizikalna terapija u Fizionova centru se sprovodi po protokolima o kojima detaljnije možete pročitati OVDE.

Efikasna je u cilju vraćanja i postizanja potpune slobode pokreta, smanjenju i eliminaciji bola, izbegavanju operacija i upotrebe lekova za bolove, kod brojnih hroničnih stanja i kod oporavka i za prevenciju kod sportskih i drugih povreda.

Najčešće je cilj terapije smanjenje bola pacijenta uz povećanje nivoa njegove aktivnosti ili opsega pokreta.

Mnogi ljudi su u zabludi da isključivo operacija može da pomogne kod njihovog stanja. Ovo je tipična greška jer fizikalna terapija nekada može da bude podjednako efikasan, a svakako manje invazivan metod lečenja.

Evo zašto je fizikalna terapija važna i koje su sve njene prednosti.

Benefiti fizikalne terapije

Fizikalna terapija koristi se u lečenju brojnih zdravstvenih problema kod populacije svih uzrasta. Efikasna je u:

  • ublažavanju bolova
  • poboljšanju pokretljivosti
  • oporavku od sportskih povreda i njihovoj prevenciji
  • rehabilitaciji nakon moždanog udara, nesreća, povreda ili operacija
  • kao način da se izbegne invazivno hirurško lečenje

Fizikalna terapija i tretmani u Fizionova centru

U Fizionova centru svakodnevno pomažemo pacijentima u oporavku od povreda i u poboljšanju kvalitetu života u aspektima koji se tiču ograničenja pokreta i bolova u kostima, zglobovima, mišićima, ligamentima i mekim tkivima oko zglobova.

Prioritet nam je vraćanje pacijenata u svakodnevne aktivnosti uz maksimalnu slobodu pokreta.

Nalazimo se u centru Zemuna, u ulici Teodora Hercla broj 16 (bivša Prilaz). Fizioterapeutski centar Fizionova čini tim od 13 iskusnih stručnih terapeuta koje predvodi direktor centra, Nenad Nešić koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo u zemlji i inostranstvu.

Svakom pacijentu nudimo jedinstven pristup uz prilagođene programe lečenja (protokole) kako bismo pružili najbolji mogući tretman za svaki pojedinačni slučaj.

Pružamo najsavremeniju negu u modernom i prijatnom prostoru koji se prostire na preko 600m2 koji je opremljen aparatima koji predstavljaju poslednju reč tehnologije na polju fizikalne medicine.

Kako izgleda rad sa fizioterapeutom?

Nakon inicijalnog pregleda tokom koga će terapeut uzeti vašu detaljnu anamnezu i istoriju bolesti i nakon utvrđivanja dijagnoze, pristupa se planu lečenja.

Plan lečenja sprovodi se individualno za svakog pacijenta u zavisnosti od stanja, tipa povrede, ali i ličnih ciljeva pacijenta.

Predloženi tretmani mogu da uključuju:

  • plan vežbanja i/li istezanja pod nadzorom terapeuta
  • masaže, krioterapiju, elektro, kinezi ili SWFT terapiju (ultrazvučnu terapiju) po različitim protokolima

Terapeut će pratiti vaš napredak i prilagođavati tretmane po potrebi.

Takođe, terapeut vas može uputiti na vežbe koje možete raditi sami kod kuće (između sesija).

Zašto vam može biti potrebna fizikalna terapija i primena FSWT - Usmerene Terapije?

Fizikalna terapija je skoro uvek pozitivno iskustvo koje umnogome poboljšava kvalitet života za one koji rade sa kompetentnim terapeutom. U nekim slučajevima, fizikalna terapija je čak i efikasnije sredstvo od operativnog lečenja.

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijeni upućuju na fizikalnu terapiju uključuju sledeće:

1. Da bi se uklonila ili smanjila bol i/ili ograničenje pokreta

U slučaju jakih bolova i ograničenja pokreta u kostima, zglobovima, mišićima, ligamentima i mekim tkivima oko zglobova, fizikalna terapija može biti veoma efikasna. Različite masaže i druge tehnike kao što su elektrostimulacija, kineziterapija ili FSWT - Usmerena Terapija, mogu da doprinesu poboljšanju cirkulacije krvi i bržem zarastanju tkiva. Ove metode lečenja takođe mogu i da utiču na sprečavanje da se isti bolovi ponovo jave.

2. Kako bi se izbegla operacija i invazivno lečenje

Dok je operacija nekada jedini način za izlečenje određenih fizičkih stanja, konzervativniji pristup nalaže da se prvo isproba fizikalna terapija.

Fizikalna terapija može pomoći u eliminaciji bola i izlečenju različitih stanja i povreda, nekada u toj meri da možda neće ni biti potrebe za operacijom.

Ukoliko je pak operacija neizbežna, pre-hirurška fizikalna terapija doprineće boljem fizičkom stanju koje omogućava bolji ishod oporavka nakon operacije.

Ipak, postoje situacije kada fizikalna medicina može u potpunosti da eliminiše potrebu za operacijom.

Brojne studije (ali i naše lično iskustvo sa pacijentima) pokazale su da fizikalna terapija ponekad može biti efikasna koliko i operacija u cilju ublažavanja bolova kod nekih stanja donjeg dela leđa, kao što je kičmena stenoza, kod lečenja suza meniskusa i osteoartritisa kolena, kod degenerativnih bolesti kičme, sindroma karpalnog tunela i drugih.

Osim ukoliko je operacija zaista neizbežna ili je stanje hitno, fizikalna terapija je neinvazivan način da se pomogne telu da se regeneriše i izleči od brojnih stanja.

Kroz Fizionova centar prošli su brojni pacijenti koji su samo uz pomoć naših protokola i neinvazivne terapije uspeli da u potpunosti izbegnu hirurške zahvate. Razlog tome je zato što se planovi lečenja prilagođavaju individualnim ciljevima, potrebama i različitim izazovima koji variraju od pacijenta do pacijenta.

Ukoliko razmišljate o operaciji i želite da prvo probate sa manje invazivnim opcijama lečenja, kontaktirajte nas i zakažete vaš termin.

Naši terapeuti će se postarati da dobijete najprikladniji i najmanje invazivni tretman za vaš pojedinačan slučaj.

3. Za poboljšanje mobilnosti i kontrole pokreta

Kod osoba koje imaju poteškoća sa kretanjem, bez obzira na životnu dob, fizikalna terapija može da pomogne u velikoj meri. Pored kreiranja personalizovanog plana nege, fizikalni terapeut može pomoći i u izboru pomagala za kretanje, poput štapa, štaka i nakon ugradnje endoproteze (veštačkog kuka, kolena).

4. Rehabilitacija nakon moždanog udara

Moždani udar može pacijenta koštati sposobnosti da normalno funkcioniše ili da pomera udove. Međutim, kroz fizikalnu terapiju, može se povratiti ravnoteža i povećati snaga u različitim delovima tela čime se ubrzava oporavak i vraćanje u normalno funkcionianje kod osoba koji se oporavljaju od moždanog udara.

5. Rehabilitacija nakon sportskih povreda

Od povreda kolena, skočnog zgloba, povreda ramena, mišića i drugih, naši terapeuti su jako dobro upoznati sa svim sportskim povredama. Zapravo, profesionalni sportisti i rekreativci spadaju u najčešće pacijente u Fizionova centru. Rehabilitacija nakon uvećanih napora i sportskih povreda vrši se uz multidisciplinaran pristup. Terapija se sastoji od različitih protokola pažljivo osmišljenih od strane naših terapeuta u cilju kompletnog oporavka, a ne samo zalečenju bola i povreda.

Takođe, fizioterapeut će napraviti plan kako bi se šteta u potpunosti sanirala i kako bi se omogućio bezbedan povratak sportskim aktivnostima uz prevenciju rizika od nastanka novih povreda.

Zakažite pregled ili konsultacije

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o potencijalnim tretmanima za otklanjanje istih je vrlo važno. Kako bismo vam pružili najbolju moguću terapiju i ne bi li postigli zacrtani cilj, vaše učešće je ključno - jer vi ste nam najbolji partner u procesu oporavka.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana za fizikalnu terapiju i poboljšanje mobilnosti pokreta, kao i za tretmane i terapije koje nudimo u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588

SHARE

____