background shape

Bolovi u butinama manifestuju se u vidu neprijatnih osećaja i stanja u predelu nogu između kolena i kukova. Pojava bola može biti trenutna ili se može pojačavati vremenom, što u velikoj meri zavisi od njene same lokalizacije i uzroka. Međutim, bilo da se javlja iznenada ili da je hronična, bol u butinama otežava pokretljivost i sprečava nas u izvršavanju svakodnevnih radnji kao što su hodanje, trčanje, penjanje, sedenje i druge aktivnosti.

Uzroci nastanka bola u butinama su različiti, a mogu biti izazvani usled brojnih trauma ili povreda mišića, tetiva, ligamenata, kostiju, ali i nerava i krvnih sudova, kao i posledica određenih bolesti i atipičnih stanja organizma. Upravo iz datih razloga, njihovo zanemarivanje može vremenom dovesti do brojnih komplikacija, pa je pravovremeno reagovanje i lečenje ključ uspeha u otklanjanju bolnih stanja ili njihovom ublažavanju.

Simptomi bolova u butinama koji (ni)su bezazleni

Bol kao osnovni i najvažniji simptom problema sa butnom kosti, može biti signal za različita oštećenja, traume ili određene bolesti, zbog kojih se bolovi i javljaju. Iz tog razloga, pravilna dijagnostika i otkrivanje uzroka je imperativ kod svakog tretmana lečenja.

Bolovi u butinama mogu se javiti u vidu blage nelagodnosti i tzv. „tupog“ bola do najjačeg intenziteta oštrog probadanja na različitim delovima butine. Bol može biti sadržan u određenoj tački i javljati se samo pri određenim radnjama (kretanja ili penjanja uz stepenice) ili se može širiti duž cele butine prema kolenu ili kukovima i zadnjici. Osim bolova, prateći simptomi pomenutog problema mogu biti i osećaj peckanja i utrnulosti butine, ukočenost i nemogućnost pokretanja noge, kao i oticanje butine na mestu pojave bola.

Ukoliko su ovakvi simptomi učestali ili traju izvesno vreme, neophodno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Lečenje bola u butini i primena adekvatne terapije u Fizionova centru

Lečenje bolova u butini zahteva primenu detaljnih pregleda i pravilno dijagnostifikovanje uzroka problema, kao i uvođenje adekvatne terapije, koje možete dobiti u našem Fizonova centru.

U zavisnosti od težine povrede i opšteg stanja organizma, terapeuti će izraditi jedinstveni plan lečenja, koji se sprovodi po posebnim protokolima- Protokol br. 4, Protokol br. 36 i uz primenu najsavremenijih metoda i aparata za uklanjanje bolova, koja pacijentima omogućava duplo brži oporavak.

Ne čekajte da se bol proširi već na vreme zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588.

Gde se sve može pojaviti bol u butinama nogu?

U zavisnosti od uzroka nastanka bolova i određivanja tačne lokacije obolelog ili oštećenog mesta, zavisi i brzina i uspešnost lečenja. Takođe, samo mesto pojave bola u butinama može biti odrednica za određena stanja ili bolesti na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Bol u butinama nogu može se pojaviti na prednjem ili zadnjem delu butine, kao i u njenom spoljnom ili unutrašnjem delu.

Bol u prednjem delu butina – jedan od specifičnih bolnih stanja koji se češće javlja kod osoba koje se rekreativno ili profesionalno bave sportom ili nekim vidom rekreacije. Bol može nastati trenutno, a glavni uzrok je uglavnom istegnuti mišić ili trauma usled udarca. Ukoliko je bol hroničan i stalno se vraća, lečenje nije sprovedeno pravilno.

Bol u zadnjem delu butina – kao i kod prednjeg dela butine, bol u njenom zadnjem delu može biti i akutan i hroničan. Pojavljuje se iznenada ili postepeno, u zavisnosti od stepena i težine povrede ili istegnuća. Posle par dana mirovanja, uglavnom se sve vraća u normalu.

Bol u spoljnom delu butine - najčešći uzrok pojave bola u spoljnom delu butine može se javiti usled jačeg forsiranja nakon vežbanja ili istegnuća, ponekad i usled uklještenja nerava.

Bol u unutrašnjem delu butine – bol koji se javlja sa unutrašnje strane butine između prepona i kolena može imati više različitih uzročnika i ukazivati na neka ozbiljnija stanja, kao što je kila, artritis, povreda mišića itd.

Bol u butinama i preponama – crvena lampica za pregled

Bolovi u butinama sa unutrašnje strane koji se šire prema preponama i trbuhu mogu imati različite uzročnike, a lečenje se može odvijati pomoću terapije medikamentima, fizikalne terapije ili invazivnih metoda. Međutim, ponekad je bol u butinama i preponama prolaznog karaktera, a ponekad može da „signalizira“ i na ozbiljnija zdravstvena stanja.

Naime, ukoliko se bol u preponama uglavnom javlja prilikom hodanja, najverovatnije je uzrok tome naprezanje prepona i povreda mišića ili hrskavice sa unutrašnje strane butina. Naprezanje u predelu prepona najčešće se javlja kod sportista. Ovo stanje obično nije ozbiljno, ali ume da bude prilično bolno i zahteva veći period mirovanja.

Ozbiljnije stanje koje može biti praćeno i bolom u butinama i preponama je povreda kuka ili njegovo deformisanje usled starenja organizma. Istrošenost hrskavice zgloba u predelu kuka, vremenom dovodi do osteoartritisa i nemogućnosti pokretanja, naročito tokom dužeg sedenja ili hodanja. Simptomi koji se mogu javiti su nelagodni i praćeni bolom u kuku ili preponskom delu, ograničena pokretljivost i ukočenost u predelu kuka, kao i osećaj škljocanja u zglobu kuka.

Pojava preponske kile u blizini unutrašnjeg dela butine izražena je kod muškog dela populacije. Ona se javlja kada deo tkiva prođe kroz oslabljene trbušne mišiće stomaka, u vidu ispupčenja u skrotumu ili preponama. Osoba sa preponskom kilom ima poteškoća pri kretanju, savijanju i kašljanju, a pored bola i vidljive izbočine, može se javiti i konstipacija, mučnina, povraćanje i povišena telesna temperatura.

Manje uobičajeni uzroci bolova u butinama i preponama mogu se javiti usled infekcije urinarnog trakta, kamena u bubregu, ciste na jajnicima itd.

Ni nežniji pol nije izuzet – kada se javlja bol u butinama kod žena?

Pojava bola u butinama karakteristična je kod osoba svih uzrasta, kao i kod muškog i ženskog dela populacije, u zavisnosti od načina života i zdravlja svakog pojedinca. Međutim, posebna stanja specifična samo kod žena, kakva je trudnoća, nose sa sobom brojne izazove sa kojima se lepši pol susreće tokom pomenutih devet meseci. Telo žene se tokom trudnoće menja, a usled širenja materice može doći do pojave bolova u butinama, preponama, adbomenu i leđima. Uglavnom su ova stanja uobičajena i umanjuju se odmorom, ali ukoliko su bolovi konstantni, potrebno je da se javite doktoru.

Koji su uzroci nastanka bola u butini?

Kao što je pomenuto, uzroci nastanka bola u butini su brojni i uglavnom se javljaju nakon fizičkih povreda prilikom vežbanja. Takvi bolovi su akutni, tj. trenutni, za razliku od onih hroničnih koji se javljaju postepeno i duže traju.

Prilikom vežbanja ili bavljenja sportom, može doći do lakših ili težih komplikacija, kao što su istegnuće kvadricepsa, povreda zadnje lože, burzitis, meralgija parestetika i druge. Istegnuće kvadricepsa, mišića prednjeg dela butine, uglavnom se javlja prilikom fizičke aktivnosti – trčanja, skakanja ili šutiranja. Bol koji se tada javlja može biti jak, a mišići butine osetljivi na dodir. Povreda zadnje lože može se, takođe javiti usled vežbanja, a osim bola praćena je i ukočenošću, otocima i modricama u zadnjem delu butine.

Burzitis predstavlja pojavu upale ovojnice u zglobovima kuka, kolena ili lakta. Ukoliko se burzitis javi u predelu kuka ili kolena, veoma jak bol se prenosi i na butine, što ometa svakodnevne aktivnosti.

Meralgija parestetika predstavlja pojavu uklještenja spoljašnjeg butnog kožnog nerva u predelu karlice. Bol se može širiti na jednu ili drugu butinu i može se pogoršati nakon stajanja ili kretanja.

Tokom starenja organizma, vremenom dolazi do istanjivanja i propadanja hrskavice zgloba, što dovodi do pojave osteoartritisa. Prilikom hodanja ili sedenja, bol i ukočenost se može javiti sa unutrašnje strane butine, što otežava svakodnevni život.

Oslobodite se bola još danas – posetite Fizionova centar na broj 011/ 21 00 588!

Ne dozvolite da živite nekvalitetno i trpite bolove. Zahvaljujujući stručnosti našeg tima i opremljenosti najsavremenijim aparatima i Vi ćete postati jedan od mnogih zadovoljnih korisnika i svoje aktivnosti obavljati sa lakoćom.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.