background shape

Trnjenje ruku i slabost u rukama mogu biti posledica cervikalnog sindroma, odnosno oboljenja diskus hernija. Na sledećem linku možete videti detaljan opis programa lečenja trnjenje ruku i slabost u rukama, koji podrazumeva primenu inovativnih metoda lečenja cervikalnog sindroma.

Lečenje problema sa trnjenjem ruku u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Ukoliko sumnjate ili vam je potvrđena jedna od dijagnoza koja je povezana sa problemima sa kičmom, rešenje potražite u Fizionovi. Naš tim sastoji se od terapeuta, fizioterapeuta, kineziterapeuta i praktičara koji vam mogu ponuditi stručne preglede i terapije koje su specijalizovane za vaš pojedinačni problem - a kojima je cilj da se do efikasnog rešenja dođe neinvazivnim putem - počevši od prevencije, tretmana laserom, magnetnom i elektroterapijom, vežbama i masažama u našem centru. Na šta smo posebno ponosi a što je pokazalo odlične rezultate u pogledu lečenja ovog problema jeste primena usmerene FSWT terapije.

Trnjenje ruku, osećaj mravinjanja i žarenja, koje se širi do rameno-lopatičnog dela, preko podlakta i sve do šake i prstiju uglavnom se vezuje za probleme sa vratom (diskus hernija, protruzija diska od nivoa C4 do TH1...). Najčešće je u pitanju ispad na perifernim nervima koji inervišu ruku. Promene mogu biti senzitivne, trofičke i vaskularne. Trnjenje može biti isključivo noćno ili se može javiti u toku fizičke aktivnosti (aktivnosti dnevnog života).

Kada nam se pacijent javi, najpre je neophodno da se utvrdi uzrok problema - uz ultimativne testove i kompletnu anamnezu (kada se javlja trnjenje, da li je konstantno, da li ga provocira položaj, fizička aktivnost i slično), a zatim se sa pacijentom raspravlja o terapiji i prevenciji.

U slučaju da se potvrdi dijagnoza diskus hernije i protruzije, našim pacijentima su na raspolaganju protokoli za cervikalni sindrom. Više o ovim protokolima možete pročitati ovde.

U praksi, pacijenti koji nam dolaze obično prijavljuju da su se simptomi pojavljivali postepeno i da su ih negirali i rešavali različitim medikamentima. Nažalost, kod većine njih je stanje prešlo u hronično dok su shvatili da im je neophodna stručna pomoć. U tim slučajevima već je došlo do hronične neuropatije same ruke i značno izmenjen osećaj u jednoj ruci u odnosu na ovu drugu.

I zato, predlažemo vam da ne čekate da se simptomi pogoršaju, već da pokušate da sa terapijom javite dok je bolest još uvek u akutnoj fazi.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled već danas - 011/21-00-588

Kada je uzrok trnjenja ruku neurološki poremećaj, a kada je u pitanju problem sa kičmom?

Ali, kako znati kada je trnjenje povezano sa određenim neurološkim i drugim poremećajima, a kada uzrok mogu biti različiti problemi povezani sa vratom i sa kičmom?

Ukoliko se simptom trnjenja pojavljuje kada dugo sedite, radite za kompjuterom ili pri određenim pokretima ili položajima tela, onda je najverovatnije da uzrok tegoba polazi od loše telesne mehanike i problema sa kičmom. U tom slučaju, stanja koja mogu da uzrokuju trnjenje mogu biti:

Cervikalna spondiloza

Ovo stanje predstavlja okoštavanje kičme. U pitanju je degenerativno obolenje koje može da obuhvati pršljenove, ligamente, zglobove, ali i diskove među pršljenovima. Spondiloza se najčešće javlja kod starijih ljudi i predstavlja rezultat “trošenja” kičme, ali sve je češća i kod mlađe populacije zbog savremenog načina života. Njeni uzroci mogu da budu povezani sa previše sedenja, lošim držanjem, a simptomi se postepeno javljaju i pogoršavaju. Najpre se javlja bol u vratu, ramenima i ruci, a zatim ti simptomi postepeno prelaze u ukočenost vrata i na kraju osećaj mravinjanja i trnjenja u ruci i prstima. Najčešće je jedna strana više pogođena pa se mravinjanje najpre pojavljuje u jednoj ruci, ali postepeno mogu da budu pogođene i obe strane tela.

Protruzija glave

U pitanju je stanje koje dovodi do poremećaja vratne kičme i mišićnog opterećenja čiji rezultat je isturenost - protruzija glave ka napred. Zbog protruzije glave dolazi do narušavanja balansa pršljenova, ligamenata i mišića. Od simptoma se najpre javljaju bol u vratu i ramenima, a ubrzo i glavobolje, problemi sa vilicom i različite neprijatne senzacije u predelu lica, ali i jezika, kao i trnjenje u rukama i prstima. Posledice protruzije glave mogu biti ubrzane degenerativne promene u vratnom delu, ali, rešenje postoji; potrebno je utvrditi i otkloniti uzrok problema i raditi na jačanju mišića, kao i na pravilnom držanju tela.

Diskus hernija vratnog dela kičme

Još jedno degenerativno obolenje kičme koje od pratećih simptoma može da da trnjenje u rukama i prstima. Diskus hernija vrata dijagnostikuje se u slučaju kada dođe do pomeranja diskusa iz svoga ležišta pri čemu dolazi do pritisaka nerava ili same kičmene moždine. Diskus hernija vratnog dela kičme ili cervikalna diskus hernija može da uzrokuje sledeće simptome: bolovi u vratu, bolovi u ramenima, između lopatica, bolovi u potiljačnom delu, trnjenje i slabost u rukama i nogama, nemogučnost da se izvrše fine radnje sa prstima i mnogi drugi. Cervikalnu diskus herniju moguće je tretirati neinvazivno - fizikalnom, magnetnom i elektro terapijom, a u krajnjim slučajevima potrebno je i operativno lečenje.

TOS sindrom

TOS sindrom ili sindrom suženog gornjeg otvora grudnog koša je vrlo kompleksno stanje koje zapravo podrazumeva čitavu grupu poremećaja koji se javljaju kada dođe do kompresije, povrede ili iritacije nerava i / ili krvnih sudova (arterija i vena) u donjem delu vrata i gornjem delu grudnog koša. Sindrom suženog gornjeg otvora grudnog koša (torakalnog izlaza) nazvan je prema prostoru (torakalnom izlazu) između donjeg vrata i gornjeg dela grudnog koša gde se nalazi ovo grupisanje živaca i krvnih sudova.

Ovaj sindrom pogađa ljude svih starosnih grupa i pola.TOS je uobičajeno stanje među sportistima koji učestvuju u sportovima koji zahtevaju ponavljane pokrete u predelu ruke i ramena, kao što su bejzbol, plivanje, odbojka i drugi sportovi. Među brojnim simptomima koji prate sindrom suženog gornjeg otvora grudnog koša, nalaze se upravo i simptomi trnjenja i mravinjanja, kao i slabosti u predelu ruke i šake, a koji polaze od vrata, glave i ramena.

Kada je neophodno da se hitno javite lekaru?

Kao što smo već naveli, ukoliko se trnjenje javlja tokom određenih pokreta, prilikom dugog sedenja ili određenih položaja tela, uzrok problema se najverovatnije nalazi u kičmi. Međutim, ukoliko je simptom trnjenja i mravinjanja u rukama i prstima udružen sa drugim simptomima kao što su govorne smetnje, problemi sa vidom, ravnotežom i oduzimanje čitave jedne strane tela, u tom slučaju je neophodno da se hitno javite lekaru.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.