background shape

Postoji mogućnost da su simptomi koje osećate posledica lumbalnog sindroma, odnosno oboljenja diskus hernija. Na sledećem linku možete videti detaljan opis terapijskog programa kojim lečimo trnjenje nogu, primenom inovativnih metoda za lečenja diskus hernije. koji podrazumeva primenu inovativnih metoda lečenja cervikalnog sindroma.

Dakle, uzroci trnjenja često mogu da budu potpuno bezazleni. Dugo stajanje ili nepravilno držanje na primer, mogu da budu uzrok trnjenja u predelu nogu i stopala. Međutim, važno je znati da hronična i dugotrajna utrnulost u predelu nogu i stopala gotovo uvek ukazuje na određena ozbiljnija medicinska stanja.

Ukoliko osetite simptome trnjenja koji nisu povezani sa vašim posturalnim navikama ili stilom života koji vodite, ukoliko je trnjenje praćeno bilo kakvim promenama u boji, obliku i temperaturi u predelu nogu i stopala ili ukoliko imate udružene bilo kakve druge hronične simptome, u pitanju je problem koji ne bi trebalo da zanemarujete i za čije rešenje vam je potrebna pomoć stručnog lica.

Lečenje problema sa trnjenjem nogu u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

U slučaju da postoji sumnja ili imate potvrđenu dijagnozu koja je povezana sa problemima sa kičmom, naš tim može da pomogne. Tim Fizionove čine terapeuti, kineziterapeuti, fizioterapeuti i praktičari. Nudimo sve vrste stručnih pregleda i tretmana koji se planiraju za svakog pacijenta na individualnom nivou. Cilj nam je da svaki pacijent ode od nas sa rešenim problemom uz pomoć specijalizovane, ali neinvazivne terapije. U Fizionova centru možete dobiti sve preporuke i tretmane: počevši od prevencije, laserske, magnetne i elektro terapije, vežbi i terapeutskih masaža. Takođe, u lečenju ovog problema primenjujemo i najsavremeniju usmerenu FSWT terapiju.

Pre nego što dođete na konsultacije, važno je da imate spreman odgovor na nekoliko pitanja kako bi vam naši terapeuti što pre i preciznije odredili dijagnozu. Razmislite o sledećem: pre svega, kada dođe do trnjenja, da li se isto pojačava prilikom pokreta ili u slučaju dužeg sedenja i stajanja; zatim, utvrdite regiju u kojoj se trnjenje najčešće javlja kako biste mogli precizno da ukažete na istu; takođe, razmislite da li se trnjenje često javlja noću, tokom odmora ili je ono vezano za razne aktivnosti.

Na osnovu vašeg opisa i ultimativnih testova, najpre ćemo se postarati da utvrdimo uzrok koji je doveo do problema sa trnjenjem, a zatim ćemo predložiti plan lečenja i preventive za vaš pojedinačan slučaj. Plan lečenja najčešće podrazumeva naše specijalizovane protokole u zavisnosti od tačnog uzroka koji je doveo do simptoma koji su pacijenta doveli kod nas.

U cilju najuspešnijeg lečenja, važno je da se problem prepozna na vreme i da se sa terapijom krene pre nego što dođe do ozbiljnijih pogoršanja, odnosno dok je bolest još u akutnoj fazi. Tada se lečenje sprovodi brzo i najefikasnije.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled već danas: 011/21-00-588

Uzroci trnjenja u predelu nogu i stopala koji su povezani sa povredama i ispadima u nivou kičme

U slučaju trnjenja u gluteusu, zadnjoj loži, trnjenja u predelu lista može se desiti da je uzrok ispad u nivou pršljenova L5-S1.

Ukoliko je u pitanju trnjenje sa spoljne strane butine, sa spoljne strane potkolenice i/iili u predelu risa, uzrok mogu biti ispadi u nivou pršljenova L5-S1.

Trnjenje u predelu prednje strane butine, prepona pa sve do kolena vezuje se za ispad u nivou od L1 do L4 pršljena.

U slučaju povrede trupa, kičme, kukova, nogu, članaka i stopala može doći do pritiska na nerve i samim tim i do potencijalne pojave trnjenja u predelu nogu i stopala.

Da li je trnjenje stopala opasno?

Stopala trpe veliko opterećenje uzrokovano težinom tela pa se često javljaju simptomi kao što je umor i trnjenje koje u glavnom prestaje nakon kraćeg odmora.

Ipak, ako se stanje ponavlja i događa i u periodima kada su noge odmorne, trnjenje stopala može biti pokazatelj i nekog dubljeg problema, ali i težeg zdravstvenog stanja koje se mora lečiti.

Trnjenje stopala – uzrok i simptomi koji ukazuju na neku bolest

Ako se ponavlja trnjenje stopala uzrok i simptomi se moraju pažljivo pratiti da bi se došlo do tačnog razloga pojave problema pa da se pravilno deluje na sam izvor stanja.

Uzrok trnjenja stopala

Prvi uzrok trnjenja stopala treba tražiti među problemima sa koštano-zglobnim sistemom, ali i neurološkim bolestima.

Osobe koje imaju problem sa diskus hernijom, povredom kičme, uklještenjem nerava, reumatoidnim artritisom, multipla sklerozom, ali i probleme sa karlicom, kukovima i nogama, štitastom žlezdom… koji se manifestuju kroz blokiranje nerava i trnjenje stopala.

Uzrok se može naći u brojnim bolestima koje oštećuju kardio-vaskularni sistem usled čega slabi protok krvi pa stopala nemaju uvek dobru cirkulaciju. Pored oboljenja srca i krvnih sudova, dijabetes i otkazivanje bubrega mogu davati simptome koji se pokazuju kroz povremeno trnjenje pa je važno pronaći uzrok koji je kompleksan i utiče na više tačaka u telu.

Mogući simptomi trnjenja stopala

Kada je u pitanju trnjenje stopala uzrok i simptomi se moraju povezati da bi se pravilno otkrio problem.

Simptomi mogu da variraju, od blage utrnulosti, pa do gubitka osećaja u stopalu. Pored toga može se javiti i mravinjanje, peckanje, trnjenje nakon dužeg opterećenja nogu…

Ipak, ako se simptomi vraćaju ili ako imate pridružene bolesti, najbolje je konsultovati lekara radi provere zdravstvenog stanja.

Trnjenje stopala – lečenje

Važno je na prvom mestu lečiti uzrok pojave simptoma, ali se može delovati i na samu utrnulost stopala da bi se pomoglo telu i otklonio problem.

Smanjenje prekomerne težine može da bude odličan način za čuvanje koštano-zglobnog sistema, ali i odmor nogu i stopala. Mogu da pomognu i hladne obloge i masaža jer će tako da se smanji otok i podstakne cirkulacija.

U zavisnosti od primarnog izvora problema lekar može da propiše terapiju lekovima, fizikalnu terapiju, ali i invazivnije metode kao što je operacija ako je bolest uznapredovala i ne može se lečiti na drugi način. Ako postoji trnjenje stopala, lečenje je kombinovano, ali pomoć postoji.

Telo nam svakodnevno daje signale kojima nas upozorava na svoje zdravstveno stanje. U slučaju da vam se ponavlja trnjenje stopala potražite pomoć lekara i isključite teže bolesti i stanja. Brinite o sebi na vreme!

Ostali uzroci

Ostali uzroci koji mogu da budu povezani sa utrnulošću stopala i nogu uključuju:

Držanje tela

Određene posturalne navike koje vrše pritisak na nerve ili dovode do smanjenja protoka krvi u donjim udovima spadaju u najčešći uzrok privremene utrnulosti nogu i stopala. Medicinski naziv za ovo stanje je privremena parestezija.

Pored toga, određeni položaji poput predugog sedenja ili klečanja ili nošenja garderobe i obuće koje su preuske mogu takođe da izazovu trnjenje.

Dijabetes

Osobe obolele od dijabetesa mogu da osete simptome trnjenja. Do ovoga dolazi u nekim slučajevima dijabetesa kada dođe do određenih oštećenja nerva. Medicinski naziv za ovo je dijabetička neuropatija. Dijabetička neuropatija može da bude uzrok utrnulosti, osećaja peckanja i bola u stopalima, a često i u nogama.

Periferna arterijska bolest

Bolest perifernih arterija uzrokuje sužavanje perifernih arterija u nogama, rukama i stomaku. Usled tog sužavanja dolazi do lošije cirkulacije i samim tim i do trnjenja u predelu koji su pogođeni.

Tumori

U zavisnosti od lokacije, neki tumori mogu da uzrokuju pritisak na nerve koji dovodi do simptoma trnjenja.

Dodatni saveti za utrnulost nogu

Postoji par načina za prevenciju trnjenja nogu koje možete da izvedete i sami u kućnim uslovima. Evo koji su načini u pitanju:

Odmor

Odmarajte dovoljno: Odmor je preduslov za normalno funkcionisanje organizma, ali i za poboljšanje brojnih stanja koja su povezana sa trnjenjem nogu i stopala. Ne zaboravite da pravilan odmor podrazumava i dovoljno sna jer hroničan nedostatak sna može da bude uzrok brojnih problema koji mogu da dovedu do trnjenja u nogama i stopalima.

Led

Koristite hladne obloge. Hladne obloge predstavljaju odlično sredstvo koje će pomoći u smanjenju otoka koji može bda bude uzrok pritiska na nerve. Dovoljno je da par puta dnevno po 15 min oteklo mesto tretirate hladnim oblogama i otok bi nakon par dana trebalo da splasne, a sa njim i simptomi trnjenja.

Utopljavanje

Toplota može da pomodne u slučaju ukočenih, bolnih i napetih mišića koji mogu biti uzročnik trnjenja u nogama iz razloga što vrše pritisak na određene nerve. Međutim, kada je reč o utopljavanju, važno je da znate da se utrnule noge i stopala nikako ne bi smele pregrevati, jer u slučaju upale može doći do pogoršanja upale, a samim tim i simtoma trnjenja.

Masaža

Kada masirate utrnule noge i stopala, dolazi do bolje cirkulacije u tom predelu i samim tim do ublažavanja simptoma trnjenja. Ovde je važno da masaža bude lagana i da nikako ne bude agresivna kako ne bi došlo do dodatnog pritiska na nerve.

Vežbanje

Kretanje je jedan od najboljih načina da se održi dobra cirkulacija. U slučaju hronične upale, utrnulosti i boli u nogama, a naročito kada postoje i druge dijagnoze koje su povezane sa slabijom pokretljivošću nogu, preporučuju se plivanje i joga.

Uravnotežena ishrana

Pravilna ishrana uz dovoljno vitamina i hranljivih sastojaka može da doprinese smirivanju hroničnih upala i boli koje dovode do utrnulosti. Sa druge strane, loša ishrana i hronični manjak određenih vitamina i minerala u organizmu, a naročito manjak vitamina B može da dovede do oštećenja nerva koji opet dovode do trnjenja i utrnulosti. I zato vodite računa da imate uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, a moguće je da će vam vaš lekar preporučiti i dodatan unos vitamina B u vidu suplemenata u slučaju da posumnja u nedostatak istog.

Da li je trnjenje prstiju na nogama pokazatelj neke ozbiljnije bolesti?

Svako se nekada susreo sa parestezijom u ekstremitetima tj. pojavom trnjenja koje ume da bude neprijatno, ali prolazi nakon nekog perioda vremena. Stanje nije opasno ako se dešava sporadično i usled fizičkog opterećenja, ali svakako može biti i pokazatelj neke ozbiljnije bolesti koju treba lečiti.

Trnjenje prstiju na nogama – mogući uzroci

Da bi se utvrdilo da li je trnjenje prstiju na nogama ozbiljno ili ne, lekar će obaviti detaljan pregled koji započinje sa opisom simptoma i situacije kada se utrnulost javlja. Problemi sa kičmenim stubom i uklještenje nerava je jedan od mogućih uzroka pa ako postoji problem i bol u kičmi, okoštavanje, problemi sa diskusima … moguće je da se bol „seli“ duž noge sve do prstiju.

I povreda kukova, nogu, zglobova na nogama mogu da uzrokuju trnjenje prstiju na nogama tako da su i ovde fizijatri neophodni da urade kompletan pregled i izvrše procenu.

Tumori i bolest krvnih sudova na različite načine prave isti problem, tumor može da pritiska neki nerv, a bolest krvnih sudova jednostavno smanjuje dotok krvi u donje ekstremitete što se prvo manifestuje u prstima koji gube osećaj usled čega nastaje utrnulost.

Dijabetes može da utiče na zdravlje nerava što se takođe može manifestovati i kroz trnjenje u prstima, a problem može da nastane i samo usled lošeg držanja tela tokom predugog stajanja ili nošenja neodgovarajuće obuće.

Kakvo je lečenje?

Ako lekar utvrdi da postoji oboljenje koje izaziva trnjenje prstiju, lečenje se zasniva na lečenju primarnog izvora promene pa se poboljšanjem zdravstvenog stanja gube i ovi simptomi. Pored toga, predlaže se obavezan odmor nogu uz podizanje i stavljanje hladnih obloga koje će smanjiti otoke i opustiti mišiće. Preporučuje se i masaža nogu i stopala jer to pomaže da krv cirkuliše pa se uz lečenje izvora trnjenja efikasnije ublažavaju ovi simptomi.

Trnjenje prstiju na stopalima u najčešćem slučaju ima prolazni karakter i nastaje usled prevelikog opterećenja. Ako se situacija ponavlja i nakon odmora, posetite lekara i započnite pretrage da bi izbegli komplikovanje zdravstvenog stanja.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.