background shape

Dobrodošli u drugi BLOG fizioterapeutskog centra Fizionova!

Kao što već znate, naš glavni terapeut Nemanja Marjanović i ovaj put će Vas voditi kroz video i objasniće Vam kako najčešće nastaju povrede prednjih ukrštenih ligamenata i koje preventivne vežbe možete raditi kako biste se sačuvali od ovih povreda. Ukoliko je došlo do totalne ili parcijalne rupture ligamenta, objasniće Vam proces lečenja u našem centru.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena je zasigurno noćna mora kako profesionalnih, tako i rekreativnih sportista. U slučaju povrede kod sportista, to su najčešće fudbaleri, košarkaši, rukometaši, teniseri, ali i svi oni koji se bave borilačkim sportovima.

Stručni naziv za prednje ukrštene ligamente je ACL (Anterior Cruciate Ligament).

Video sa preventivnim vežbama i pojašnjenjem terapije u našem centru

U videu možete pogledati kako funkcionišu prednji ukršteni ligamenti, kako povreda nastaje, koje preventivne vežbe možete raditi kako biste se sačuvali i kako izgleda proces lečenja u našem centru.

"

Da li ste znali da čak 40% svih sportskih povreda predstavlja upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata?

Proslavljena srpska reprezentativka i odbojkašica rumunskog kluba CSM Volei Alba BLAJ, sa kojim je izborila učešće na Final Four CEV Lige šampiona, Marina Vujović oporavlja se od operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena u Fizionova centru.

U saradnji sa našim stručnim timom nekadašnji libero Crvene zvezde započela je komplikovan i složen proces oporavka od najneprijatnije i najnezgodnije povrede u profesionalnom sportu.

Niz terapijskih ciklusa koji uključuju tretmane RSQ1, Gymna, Irradia i SalusTalent aparatima omogućiće Marini da postepeno oporavi povređeno koleno i da ponovo zablista na odbojkaškom terenu.

Prednji ukršteni ligamenti predstavljaju sklop više malih ligamenata unutar kapsule kolena i služe da spajaju butnu kost (femur) i cevanicu (tibiu). Funkcija prednjeg ukrštenog ligamenta jeste prvenstveno da daje stabilnost, kao i da kontroliše savijanje potkolenice odnosno kolena.

Povreda ovih ligamenata se najčešće javlja kao istegnuće, ali u dosta slučajeva i kao parcijalna ili totalna ruptura odnosno pucanje ligamenata.

Iz godine u godinu sve je veći procenat povreda prednjih ukrštenih ligamenata kod profesionalnih sportista, jer su izazovi koji se stavljaju pred njih sve veći i veći, a da pre aktivnosti nemaju adekvatnu pripremu, a takođe i oporavak nakon napornih treninga.

Prva teorija zašto nastaju povrede prednjih ukrštenih ligamenata zagovarala je da do povrede dolazi isključivo zbog slabosti prednje lože, odnosno mišića kvadricepsa. Međutim, dokazano je da je neophodna sinergija zadnje i prednje lože, tako da veliki udeo u povređivanju ima slaba zadnja loža.

"

U našem centru možemo da rešimo povrede prednjih ukrštenih ligamenata bez operacije.

Sve je češće povređivanje kod mlađih sportista u adolescentnom dobu iz jednog prostog razloga što mišići ne mogu da postignu rast kostiju, a pred njih su stavljena velika opterećenja i izazovi, kako zbog treninga, tako i zbog neadekvatnog odmora.

Sama povreda prednjeg ukrštenog ligamenta može biti parcijalna ruptura ligamenta ili totalna ruptura. Kada je totalna ruptura u pitanju uvek je indikovana operacija, mada po novim studijama kod profesionalnih sportista čak i kada dođe do parcijalne rupture radi se operacija. Iz jednog prostog razloga što će doći do totalne rupture kad tad.

Prilikom operacije, tačnije kada dođe do rupture, prednji ukršteni ligament je nemoguće ušivati nego se radi rekonstrukcija, odnosno presađuje se novi deo tkiva na pokidani ligament. Takva procedura podstiče novi ligament da raste preko presađenog tkiva. Nakon što se ligament regeneriše, tačnije novi ligament izraste preko presađenog dela, sledi period oporavka i rehabilitacije.

Nakon rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenta od izuzetne važnosti je neophodna adekvatna rehabilitacija.

Podelićemo sa Vama i preventivne vežbe, koje možete pogledati u videu:

  • vežba 1 – čučanj
  • vežba 2 - čučanj na balans lopti
  • vežba 3 - iskorak
  • vežba 4 - čučanj sa loptom
  • vežba 5 - čučanj na jednoj nozi

Kako izgleda postoperativni oporavak u našem centru?

Kada smo već došli u tu fazu da je neophodna operacija prednjeg ukrštenog ligamenta kod profesionalnih sportista fizioterapeutski centar Fizionova pruža izuzetno brzu uslugu rehabilitacije koja je stoprocentna. U našem centru većina problema i povreda prednjih ukrštenih ligamenata rešava se Protokolom broj 6 koji obuhvata:

  • RSQ1 tretman po kojem smo jedinstveni na Balkanu i koji je izuzetno neophodan kod ovakve vrste problema, jer brzo vraća sposobnost samih mišića, motorne jedinice i izuzetno ubrzava oporavak, jer 21 minut rada sa ovim aparatom zamenjuje sat i po vremena standardne terapije.
  • nakon toga ide kombinovana terapija gde je uključena elektroterapija i ultrazvuk radi smanjenja upalnih procesa koji su nastali postoperativno.
  • posle toga uključujemo Irradia hladni laser, koji se takođe primenjuje radi smanjivanja samog upalnog procesa koji je nastao i otoka.
  • sledeća procedura koja se primenjuje jeste visokofrekventni magnet – Salus Talent, gde pravimo jednu magnetnu forezu i utiskuje se poseban gel koji ima MSM komponentu i samim tim pomoću magnetne indukcije mi postižemo prodornost koja se resorbuje preko 10 cm.
  • Još jedna jako bitna stvar u toj terapijskoj proceduri jeste hipobarična terapija.

Što se tiče rekreativnih sportista, kao i običnih ljudi koji nisu u profesionalnom sportu Fizionova je kroz dosadašnji rad, dosta uspešno čak stoprocentno rešavala te probleme bez operacije.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.