background shape

Čitava regija sadrži različite grupe mišića, nerava i kostiju zbog čega bol u lopaticama utiče na pokrete čitavog gornjeg dela tela znatno ih ograničavajući.

Pojava simptoma može nastati usled povrede, lošeg držanja, a može biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja koja mogu i ugroziti život. Zbog toga, ako dolazi do ponavljanja i pogoršanja stanja važno je kontaktirati lekara i potražiti pravi uzrok nastanka bola među plećkama.

Zbog čega se javlja bol u lopaticama i kako da razlikujemo simptome?

Da bi se pronašao lek za bol u lopaticama uzroci se moraju prepoznati, a zatim i propisati terapija u skladu sa tim. Većina ljudi tokom života iskusi bol u gornjem delu leđa i tegobama povezanim sa ovim stanjem. Srećom, većina ima fizičke uzroke koji se leče uz pomoć adekvatne fizikalne terapije pa je važno obratiti se lekarima za pomoć.

Artritis predstavlja jedno ime za skup različitih bolesti koje dovode do problema sa jednim ili više zglobova u telu. Ako se stanje razvija na zglobu ramena jedan od simptoma može biti bol u plećki i smrznuto rame koje donosi bol u gornjem delu leđa, bol u ramenu i probadajući bol u plećki pri pokretu ramena.

Diskus hernija kičmenog pršljena dovodi do brojnih problema, a jedan je i uklještenje živaca koje se može reflektovati duž čitavog tela. Kada je problem u vratnom delu kičme bol pogađa rameni deo i plećke pa je kombinovano lečenje neophodno da bi se zdravstveno stanje popravilo, a bol nestala.

Povrede i lomovi takođe mogu da budu uzroci bola u lopaticama, a uz ovaj simptom javlja se i otok, crvenilo i rapidno pogoršanje stanja pa se lekar mora kontaktirati nekoliko sati nakon povrede.

Osim bolesti koje direktno deluju na kosti, mišiće i ligamente, bol u lopaticama može nastati i kao posledica ozbiljnih stanja kao što je upala žučne kese, ali i kao prateći simptom srčanog udara pa se situacija ne sme ignorisati.

U većini situacija kada se promene osećaju duže vremena, lekar je taj koji postavlja dijagnozu i jedini je stručan da sprovede lečenje.

Bol između lopatica – lečenje koje daje najbolji rezultat

Za većinu stanja koja uzrokuju bol između lopatica lečenje podrazumeva primenu fizijatrijski protokola koji kombinovanom terapijom donose brzo olakšanje i vraćaju punu slobodu pokreta.

U fizijatrijskom centru „Fizionova“ postoji kompletna usluga – od dijagnostike do primene najsavremenijih terapijskih procedura koje imaju kao cilj – potpuno izlečenje.

Svaki pacijent ima individualni pregled i propisivanje terapijskih protokola koji se pažljivo primenjuju i koriguju tokom postupka lečenja bola u plećkama. Zato se ostvaruju najbolji rezultati i pomaže svakom pacijentu kod najrazličitijih stanja.

Za bol u lopaticama se primenjuju: Protokol br. 2, Protokol br. 502, Protokol br. 536 i svaki od njih donosi drugačiji skup fizijatrijskih tretmana za najbrže oslobađanje od bola i lečenja problema.

Ne čekajte da se stanje pogorša, svoj pregled i konsultacije možete zakazati na broj 011/ 21 00 588.

Kako da prepoznamo opasna zdravstvena stanja koja su povezana sa bolom između plećki?

Bol u lopaticama leđa se najčešće javlja usled preopterećenja mišića, istegnuća i dugotrajnog naprezanja mišića leđa.

Osobe koje dugotrajno sede, a pri tome nemaju pravilnu podršku kičmi i opterećuju je češće osećaju bol u gornjem delu leđa. On se javlja nakon dugotrajnog sedenja, nošenja teških stvari, nepravilnog držanja ramena i često popusti tek nakon pomeranja ramena i zagrevanja mišića.

Ipak ako simptom prati trnjenje ruke uz bol ispod leve plećke je jedan od simptoma srčanog udara, a ako se javi bol u plećki javi na desnoj strani, lekari mogu imati sigurniji signal da postoji problem sa želudcom i žučnom kesom. Dakle, važno je pratiti i dodatne simptome jer se samo tako može otkriti pravi izvor promene.

Na koji način je bol u vratu povezan sa bolom u lopaticama?

Cervikalni sindrom vrlo često uzrokuje stanja zbog kojih se javlja bola u lopaticama i u vratu.

Nastaje kao degeneracija diskusa kičme i propadanja hrskavice što vodi ka okoštavanju i pritiskanju nerava koji šire bol duž čitave gornje regije tela. Tada ukljesten nerv u lopatici daje bol i ograničen pokret. Vratni deo kičme nosi veliku težinu glave koja ima između 5 i 6 kg, pa ako postoji problem sa kičmenim stubom bol u vratu će se širiti i na bol u lopaticama, na gornji deo leđa, ramena, ali se može javiti i glavobolja i ograničeni pokreti tela.

Situacija se pogoršava pa je neophodno javiti se lekaru što ranije tako da se kičmi pruži odgovarajuća stabilnost, a ukočenost i bol u lopaticama i vratu ublaži.

Prevencija - vežbe za bol između lopatica koje svako može da primenjuje

Vežbe za bol između lopatica su najbolji način prevencije promena i smanjenje bola usled opterećenja gornjeg dela kičme. Većina se lako primenjuje i može se raditi u svakom trenutku što donosi ublažavanje tegoba i sprečavanje razvoja degenerativnih promena, popravljanje zdravstvenog stanja i očuvanje punog obima pokreta.

  1. Prva vežba se izvodi sedeći, sa bradom spuštenom do grudi dok se istovremeno ispruženim rukama gura ispred sebe. To će istegnuti rameni deo i razmrdati lopatice.
  2. Druga vežba se radi tako što se ruke stavljaju u položaj molitve ispred grudi i u tom položaju se postepeno podižu iznad glave i na kraju spustite spojene šake iznad glave. Ova vežba deluje direktno na mišiće između lopatica.
  3. Treća vežba se radi u blagom pretklonu sa ispruženim rukama iznad glave. One se postepeno savijaju u laktovima i povlače ka telu imitirajući pokret povlačenja što aktivira mišiće leća.

Svaka od ovih vežbi se može ponoviti 10 puta svaki dan pa će efekat vrlo brzo biti osetan, prevencija potpuna, a bol u lopaticama prošlost.

Čuvajte zdravlje svojih leđa i rešite se bola. Pozovite Fizionova centar na broj 011/ 21 00 588 i zakažite pregled već danas!

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.