background shape

Navedeni simptomi su karakteristični za oboljenje gonartroza. Na sledećem linku možete pogledati detaljan opis terapijskih metoda i programa lečenja kojim saniramo bol u kolenu, i oboljenje gonartroza.

Bol u kolenu - uzroci

Bol u kolenu moze biti svakojak: uzroci bola mogu da budu povrede ligamenata, meniskusa, hondromalacija, pfps-skakačko koleno, luksacija patele, ali i degenerativne promene u samom kolenu - gonartroza).

Bol u kolenu se utvrdjuje na osnovu ultimativnih testova koje sprovodi stručno lice - fizioterapeut, a koji svoju sumnju potvrduje na osnovu snimka magnetne rezonance.

Lečenje bola u kolenu u Fizionova centru

Fizioterapijske intervencije spadaju u jedno od najefikasnijih i najdugoročnijih rešenja za bolove u kolenu. Lečenje zavisi od trenutnog stanja pacijenta i same prirode oštećenja. Međutim, u 90% slučajeva moguće je potpuno otklanjanje bola i vraćanje pokretljivosti kolena. U preostalih 10% najčešće je nužno da se lečenje nastavi operativnim putem, ali to važi za teška oštećenja.

Ciljevi lečenja su najpre da se pacijent reši bola i da se zaustavi upalni proces, ali, ono što je najbitnije, cilj je da se ukloni sam uzrok koji je doveo da do stanja dođe kako bi se došlo do dugoročnog rešenja i kako se problem ne bi ponavljao.

Nakon što se na osnovu detaljnog pregleda i MR snimka utvdi uzrok problema, terapeuti u našem centru napraviće plan lečenja za vaš pojedinačan slučaj. Taj plan može se sastojati od predloga za prevenciju i određenih medikamenata koji vam mogu pomoći, ali možda najvažniji deo lečenja bola u kolenu čini terapija po protokolima za lečenje povrede kolena. Jedna od tih terapija jeste primena najsavremenijeg metoda koji se pokazao savršenim za otklanjanje bolova - FSWT usmerena terapija.

Ovi protokoli su specijalno osmišljeni za povrede vezane za koleno, a naša najveća potvrda za delotvornost istih, čak i kod težih povreda jesu brojni profesionalni sportisti koji su se vratili svojim svakodnevnim aktivnostima zahvaljujući lečenju u Fizionova centru.

I zato, ukoliko imate bilo kakvih problema ili tegoba koje su vezane za bolove u kolenu, preporučujemo vam da što pre zakažete vaš termin za pregled.

Naši specijalisti će sprovesti detaljnu dijagnostiku i napraviće plan lečenja koji je specijalizovan za vaš slučaj.

Pregled možete zakazati pozivom na broj: 011/ 21 00 588.

Koji su najčešći uzroci bola u kolenu kod sportista i rekreativaca?

Fizička aktivnost je nešto najbolje što možete da učinite kako biste doprineli da vaši zglobovi, ali i ostatak tela funkcionišu u najboljem redu. Međutim, usled određenih aktivnosti može doći i do povrede, a te povrede često uključuju i povrede u predelu kolena.

Najčešći problemi koje mogu da iskuse profesionalni sportisti, ali i osobe koje se rekreativno bave određenim sportom jesu:

  • istegnuća ligamenata
  • meniskus
  • upala tetiva (Tendinitis)
  • skakačko koleno

Ukoliko se povreda kolena ne leči pravično, postoji opravdana sumnja da će se ona ponoviti ili da će nastaviti da daje sve teže i teže tegobe.

Postoji i nekoliko drugih faktora koji takođe mogu da izazovu bol u kolenu. Ti faktori uključuju:

Burzitis

Burza je mala, zatvorena vreća koja sadrži određenu količinu tečnosti koja se nalazi ispod kože, a iznad vašega zgloba. Burza neposredno pomaže u sprečavanju trenja pri pomeranju zgloba. Prekomerna upotreba kolena, padovi ili često čučanje i klečanje mogu da uzrokuju da se burza iziritira. Na taj način dolazi do bolova i do otoka, odnosno prepatelarnog burzitisa. Od ovog stanja često oboljevaju parketari i keramičari jer njihov posao zahteva dosta vremena provedenog u čučećem položaju, ali je karakterustično i kod sportista koji imaju čest kontakt sa podlogom, poput rukometaša, košarkaša, odbojkaša, fudbalera, sportista koji se bave borilačkim veštinama, ali i kod gimnastičara.

Iščašenje čašice kolena

Ovo stanje naziva se profesionalno iščašenje patele. Ono podrazumeva da patela, koja je zapravo poklopac (čašica) kolena klizi van svog položaja. Pri iščašenju patele dolazi do bola i oticanja kolena. Patela gotovo uvek ispada bočno, odnosno ka spolja. Uzroci iščašenja mogu da budu skokovi tokom aktivnosti ili povrede (padovi). Nakon što jednom dođe do iščašenja, mogu se očekivati i nove dislokacije, a naročito ukoliko se lečenje ne sprovede do kraja.

Sindrom iliotibijalnog pojasa

Iliotibijalni pojas predstavlja tkivo koje se proteže iz mišića na boku kuka, preko bedra do spoljnjeg dela kolena. Kada preterate sa fizičkom aktivnošću, ovo tkivo se vremenom može zapaliti i može da uzrokuje bol na spoljnoj strani kolena. Ovo stanje je prilično uobičajeno kod biciklista, ali i kod trkača koji često trče nizbrdo.

Skakačko koleno

Ovo stanje naziva se Patellar tendinitis. Radi se o upali u tetivi koja povezuje kapicu kolena sa potkolenicom. Kada se pretera sa vežbanjem, tetive se mogu upaliti što neposredno dovodi do bola u kolenu. Ovo stanje naziva se i „Skakačko koleno“, jer je ponavljanje pokreta skakanja jedan od najčešćih uzroka ovoga stanja.

Meniskus

U nekim slučajevima, kod povreda kolena može da dođe i do pucanja hrskavične strukture - Meniskusa. Hrapave ivice hrskavice potom se mogu zaglaviti u zglobu, što može da uzrokuje jak bol i oticanje kolena. Postoje unutrašnji i spoljni meniskus, a zbog njihovog specifičnog položaja mnogo su češće povrede unutrašnjeg meniskusa.

Ozgud - Šlaterova bolest

Ovo stanje javlja se kod mladih kod kojih su kosti i drugi delovi kolena i dalje u razvoju. Naročito je često kod tinejdžera i dečaka do 18 godina. Uz Ozgud - Šlaterovu bolest može da nastane bolna kvrga u predelu ispod kolena, odnosno na mestu na kome se tetiva iz kolena povezuje sa potkolenicom. Simptomi se mogu smajiti nakon smanjenja fizičke aktivnosti, a stanje se pogoršava sa čestim trčanjem, klečanjem, skakanjem, penjanjem i silaženjem niz stepenice i slično. Nekada se uz bol moe javiti i otok ispod kolena, a često se bol pridružuje i u drugom kolenu.

Bol u kolenu urokovan različitim stanjima

Ne moraju samo povrede i određene aktivnosti da budu uzrok bola u kolenu. Postoje i određena stanja koja takođe mogu da daju ove simtome. Ta stanja uključuju:

Osteoartritis

Osteoartritis predstavlja glavni uzrok bola u kolenu kod populacije od 50 godina i više. Ovo stanje uzrokuje bol u predelu zgloba kolena i otoka prilikom aktivnosti. Zglobovi koji su pogođeni osteoartritisom takođe mogu da budu ukočeni u ranim jutarnjim časovima.

Patelofemoralni sindrom

Patelofemoralni sindrom ili sindrom patelofemoralnog bola naziv je za upalu uzrokovanu mišićnom neravnotežom, kao i problemima sa poravnanjem nogu. Upala uzrokuje bol u kolenu i povremeno „izvijanje“ kolena uz osećah da koleno odjednom ne može da podnese težinu tela. Ovom stanju nisu uzrok povrede i ono što se karakteristično jeste da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.