background shape

Lordoza je deformitet kičme koji nastaje usled veće zakrivljenost kičmenog stuba od one koja je normalna. Pogađa kičmu na različitim mestima, a ispoljava se kroz nepravilno držanje tela i bolovima koji se javljaju usled opterećenja.

Lečenje je neophodno, ali da bi se problem pravilno tretirao potreban je pregled fizijatra i adekvatna terapija. Posetite naš Fizionova centar za detaljan skrining, a potom i pravilno lečenje ovog i sličnih problema mišićnog i koštano-zglobnog sistema.

Tretmani za lečenje lordoze u Fizionovi, pozovite na broj 011/ 21-00- 588 i zakažite pregled

Naši fizijatri će na osnovu kompletnog pregleda i opisa tegoba utvrditi o kojem tipu lordoze je reč, a potom i propisati jedan od protokola za lečenje.

Na raspolaganju su Protokol 2, Protokol 4 i Protokol 36 koji kombinuju terapijske procedure i aparate za postizanje najboljih rezultata za lečenje lordoze.

Tokom primene tretmana se konstantno prati stanje pacijenta i terapija koriguje da bi se najbrže došlo do željenog rezultata. U ceo proces je uključena usmerena FSWT terapija i Trakcioni sto kojim se ubrzava proces vraćanja kičme u pravilan položaj.

Primena usmerene FSWT terapije u lečenju lordoze

Usmerena FSWT terapija je najsavremenija tehnologija za regeneraciju i oporavak i odlično će pomoći u što efikasnijem lečenju lordoze.

Ovaj aparat emituje akustične talase velike gustine, na dubinu od 1,5 cm do 12 cm i podstiče oporavak kostiju, tetiva i svih mekih tkiva. S’ obzirom da je kičma sačinjena od pršljenova, mekih diskusa i nerava, ovo je pravi aparat za otklanjanje bola i ispravljanje kičmenog stuba.

Nismo inovativni samo zbog ovog uređaja već smo u mogućnosti da svojim pacijentima olakšamo tegobe koristeći Trakcioni sto. On pored otklanjanja bola povećava i međupršljenski prostor pa je odličan kao dodatna terapijska procedura baš za probleme sa kičmenim stubom i ubrzava lečenje.

Šta je lordoza i kako znamo da bolujemo od nje?

Kičmeni stub je prirodno zakrivljen da bi amortizovao opterećenje i masu koju nosi. Kada su ta zakrivljenja veća od normalne kažemo da postoji deformitet kičme ili lordoza.

Lordoično držanje tela može nastati kao promena u:

  • Lumbalnom delu kičme,
  • Cervikalnom (vratnom) delu kičme

Otkrivanje uznapredovale lordoze nije teško jer se opaža vizuelno, ali bi trebalo i pre toga posetiti fizijatra i proveriti držanje tela, kao meru prevencije.

Ranim tretmanom, promene se lakše ispravljaju pa vam predlažemo da u sistem redovnih preventivnih pregleda uključite i posetu Fizionova centru.

Uzroci nastanka lordoze - kako prepoznati simptome lordoze?

Lordoza češće nastaje kod osoba koje su:

  • Gojazne,
  • Duže stoje u jednom mestu,
  • Slabo se kreću,
  • Imaju loše držanje tela,
  • Slabost mišića

Promene nastaju postepeno i zato savetujemo da dolazite na povremene kontrole jer naši fizijatri mogu da uoče i najmanje promene, kada se i najlakše leče.

Vremenom dolazi do vidljivih promena u položaju kičme, a kasnije se razvija bol i ukočenost pri određenim pokretima.

Nemojte čekati da izgubite prirodan obim pokreta i javite se što ranije jer je terapijska procedura kraća, a ispravljanje kičme brže.

Fizijatri Fizionove imaju veliki uspeh u lečenju degenerativnih promena na kičmi i u tome primenjuju najsavremenije procedure i tehnike, pozovite nas na broj 011/ 21-00 -588 za savet.

Tipovi lordoze - Lumbalna i Cervikalna

Postoje dva područja na kičmenom stubu gde se može razviti lordoza, a to je:

  • Lumbalna (slabinska) lordoza
  • Cervikalna (vratna) lordoza

Lumbalna lordoza nastaje u slabinskom delu kičme i lako se opaža jednostavnim pregledom u našem fizijatrijskom centru.

Kada pacijent legne na ravnu površinu i javi se veći prostor između donjeg dela leđa i podloge, jasan je dokaz da se razvila lordoza u donjem delu leđa.

I kod stajanja bočno kičma jasno uvučena u donjem delu leđa, a zadnjica i gornji deo kičme izbačeni. Ovo je karakterističan oblik koji se javlja kod uznapredovale lordoze, onda kada ona utiče na normalno funcionisanje.

Za razliku od lumbalne, ređi oblik je lordoza vrata, ali smo se u Fizionovi susreli i uspešno lečili i ovaj oblik deformiteta kičme.

Cervikalna lordoza se ispoljava kroz veću zakrivljenost cervikalnog dela kičme pri čemu se vrat i ramena povijaju ka napred. Početni oblik mogu prepoznati samo stručne osobe, a kada promene postanu izraženije vidljive su i golim okom, a tada se javlja i bol u vratu i ramenima što će vas naterati da potražite pomoć.

Zašto je bitno na vreme sprečiti pojavu lordoze?

U Fizionova centru možete dobiti i savete za prevenciju lordoze koja je sastavljena od vežbi za jačanje mišića trbuha i leđa, ali i saveta za izvođenje pravilnih pokreta i držanja kičmenog stuba u pravilnom položaju.

Ako se lordoza ne leči značajno će uticati na kvalitet života i uvesti bol u svakodnevnicu.

Što se više čeka, lordoza napreduje, a kičmeni stub ima veći deformitet. Takva stanja zahtevaju dužu terapijsku proceduru kojom se pre svega poboljšava obim pokreta i smanjuje bol, a dugoročno izbegava operacija kada postoji opasnost od neuroloških oštećenja.

Lordoza pogađa sve uzraste, a naši pacijenti mogu biti i deca jer se deformitet kičme može javiti i u najranijem dobu.

Lordoza kod dece

Predlažemo da vaše mališane dovedete na kontrolni pregled da bi proverili zdravlje koštano-zglobnog sistema, ali i da pokažemo kako da kroz jednostavne korektivne vežbe obezbedite pravilan razvoj kičmenog stuba kod dece.

Pregled fizijatra je važno raditi u najranijem dobu i redovno kontrolisati razvoj muskulature deteta.

Na raspolaganju smo vam za sve konsultacije i pitanja jer znamo koliko je važno da pratimo sve promene i otkrijemo ih na vreme, naročito kod mladih osoba koje su još uvek u razvoju.

Ukoliko primetite bilo kakve promene na kičmi ne čekajte da se stanje pogorša već zakažite pregled i primenu odgovarajuće terapije u Fizionovi

Zdrav položaj kičme se postiže kroz prevenciju i adekvatno tretiranje nastalih deformacija. Zakažite pregled u Fizionova centru i na jednom mestu ćete dobiti mišljenje stručnjaka i protokole za adekvatno lečenje.

Za život bez bola i pun obim pokreta, za zdravlje kičmenog stuba… Pozovite nas na broj telefona 011/ 21-00 -588 i napravite prvi korak ka izlečenju.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.