Bol sa leve strane stomaka je česta pojava koja može ukazivati na prisustvo nekoliko zdravstvenih stanja i oboljenja.

Neka od njih su bezazlena, dok druga mogu izazvati ozbiljne tegobe i veoma intenzivan bol.

Napetost i bol sa leve strane stomaka mogu ukazivati na oboljenje kolitis, zatim “nervozna creva”, gastritis, uvećanu slezinu ili tegobe reproduktivnih organa.

Iako je prva asocijacija na bol sa leve strane stomaka obično oboljenje unutrašnjih organa, bol nekada može biti posledica povreda ili istegnuća mišića.

Bilo da sumnjate na probleme sa varenjem, probleme sa crevima ili reproduktivne tegobe, bitno je da nakon prepoznavanja simptoma potražite stručnu pomoć.

“Nervozna creva” mogu uzrokovati bol sa leve strane stomaka

Sindrom iritabilnog kolona koji je poznatiji pod nazivom nervozna creva je poremećaj u radu creva i veoma je često oboljenje sistema organa za varenje.

Ovo oboljenje, koje je prepoznatljivo i pod nazivom “nervozna creva” može izazvati bolove, nadimanje, kao i promene u uobičajenom ritmu pražnjenja creva.

Tačan uzrok iritabilnog kolona još uvek nije poznat. Pretpostavlja se da jake kontrakcije creva mogu izazvati bol u stomaku sa leve strane i gasove, kao i tegoba koje su poznate kao “nervozna creva”.

Pored kontrakcija, sumnja se da intolerancija na određene namirnice može dovesti do simptoma nervoznih creva i bola sa leve strane stomaka.

Bol u donjem delu stomaka sa leve strane kod muškaraca, kao i bol u stomaku sa leve strane nisko, u predelu prepona, može biti znak određeniog problema reproduktivnih organa.

Kolitis ili upala debelog creva?

Kolitis je oboljenje koje zahvata debelo crevo uz izazivanje upale i bola u stomaku. Oboljenje je praćeno dijarejom, a mogu se primetiti i krvavi tragovi u stolici.

Kolitis pogađa žene između 15-25-te godine, ali se može javiti i kod starijih osoba.

Bolest dovodi do tegoba koje variraju od blagih, umerenih od veoma teških. Kod teških oblika kolitisa je količina krvi u stolici velika uz učestalo pražnjenje creva tokom jednog dana.

Problemi sa želucem i gastritis

Kada dođe do upale sluzokože koja oblaže unutrašnjost želuca, javlja se gastritis. Sluzokoža ima protektivnu ulogu i štiti želudačne zidove od želudačne kiseline koja omogućava varenje hrane.

Gastritis može biti akutan ili hroničan. Kod akutnog gastritisa simptomi nastaju iznenada, dok se kod hroničnog gastritisa razvoj simptoma odvija postepeno.

Uzroci gastritisa mogu biti čir na želucu ili rana na zidu želuca koja stvara nelagodu i bol sa leve strane stomaka.

Uvećana slezina i bol u predelu stomaka sa leve strane

Slezina se nalazi u gornjem delu stomaka, a njena uloga je izuzetno bitna jer filtrira krv i uklanja stare i oštećene krvne ćelije u organizmu.

Zdrava slezina je u proseku duga oko 12 cm i njena težina iznosi svega 70 g. Kada je slezina uvećana, ona može biti teška čak jedan kilogram ili više.

Do uvećanja slezine najčešće dolazi nakon nastanka infekcije u organizmu ili bolesti krvi. Zatim autoimunih bolesti, ciroze jetre, poremećaja u cirkulaciji ili usled metaboličkih poremećaja.

Ako je uvećana ili upaljena, slezina može dovesti do bola se leve strane stomaka.

Upala jajnika i bol u donjem delu stomaka sa leve strane kod žena

Upala jajnika dovodi do pojave bola na levoj strani stomaka, a upala zahvata jedan ili oba jajnika.

Prihvaćeno verovanje da upala jajnika nastaje zbog hladnoće i izlaganja stomaka niskoj temperaturi je netačno, jer najčešći uzrok upale su zapravo bakterijske infekcije.

Žene koje su imale upalu jajnika, opisuju tegobe kao nelagodu i intenzivan bol čak i pri blagom dodiru stomaka.

Jak bol u stomaku sa leve strane ukazuje da je došlo do upale samo jednog jajnika, a često je prisutan i bol tokom seksualnih odnosa.

Upala jajnika izaziva:

  • Visoku temperaturu
  • Poremećaj u menstrualnom ciklusu
  • Izostanak menstruacije
  • Jak bol u stomaku
  • Osetljivost stomaka na dodir

Ako se ne leči na vreme, upala jajnika ili jajovoda može dovesti do reproduktivnih poteškoća kao što je otežana prohodnost jajovoda i problemi sa začećem.

Povrede mišića i bol u donjem delu stomaka sa leve strane

Iako većinu ljudi bol sa leve strane u donjem delu stomaka asocira na probleme sa crevima ili varenjem, mišićni problemi mogu dovesti do bola na levoj strani stomaka.

Bol u leđima i stomaku sa leve strane može biti posledica:

  • Različitih povreda mišića
  • Istegnuća
  • Napetosti mišića

Neretko se događa da osoba izrazi zabrinutost i posumnja da je došlo do upale ili infekcije u predelu stomaka, ali se na specijalističkom pregledu utvrdi da je u pitanju istegnuće mišića.

Nemojte ignorisati bol sa leve strane stomaka i potražite pomoć

Bol u donjem stomaku sa leve koje je veoma intenzivan ili traje nekoliko dana ne bi trebalo da lečite samostalno, jer zanemarivanje simptoma može dovesti do komplikacija.

Obratite se Vašem lekaru za pomoć i uz pravovremenu dijagnostiku ćete zasigurno dobiti terapiju koja će ublažiti bol i osloboditi Vas neprijatnih tegoba.

FIZIONOVA CENTAR

Tim Fizionove kontinuirano radi na usavršavanju stručnog znanja i veština

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Naš stručni tim godinama unazad prati savremene trendove u oblasti medicine kroz pohađanje prestižnih seminara i kongresa u zemlji i inostranstvu.

Razmena iskustava sa kolegama iz inostranstva nam omogućava da ostanemo u toku sa promenama u oblasti fizikalne medicine i terapije.

Donosimo u naš centar najnovije informacije i saznanja iz oblasti medicine koja čine lečenje u Fizionovi efikasnijim i u skladu sa svetskim standardima lečenja.

Stručni tim Fizionova centra će i u budućnosti nastojati da kontinuirano usavršava svoje stručno znanje, kako bi osigurao lidersku poziciju u lečenju brojnih oboljenja koja uspešno lečimo u našem centru.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____