background shape

Lumbago - Akutni i hronični bol u donjem delu leđa

Bolove u donjem delu leđa delimo na akutne i hronične:

Akutni bol u leđima (lumbago) se javlja iznenada i često ne traje više od par dana ili nekoliko nedelja.

Uzroci akutnog bola su najčešće mehanička oštećenja (padovi, nagli pokreti i istezanja). Pacijenti ovaj bol opisuju kao probadajući ili blag i umeren i ovaj bol u donjem delu leđaobično prati ograničena pokretljivost i teškoće pri ustajanju.

Hroničan bol u donjem delu leđa je onaj bol koji traje duže od tri meseca i najčešće sejavlja postepeno. Hroničan bol je naročito problematičan, pošto usled njegove laganeprogresije, pacijenti nauče da funkcionišu uz ovaj bol i dešava se da se uopšte i ne javelekaru. Ovaj način razmišljanja je pogrešan, jer hroničan bol u donjem delu leđa bez terapijei otklanjanja uzroka koji su doveli do njega, može da preraste u daleko značajniji problem.

Specijalistički tretmani za bol u donjem delu leđa u Fizionovi, pozovite nas i zakažite pregled na broj 011/21-00-588

U našem Centru nudimo mogućnost lečenja i saniranja posledica od drugih bolesti kojemogu da uzrokuju bol u donjem delu leđa. U prilici smo da vam ponudimo lečenje i tretman za preko 50 različitih oboljenja i povreda od kojih mnoga imaju veze sa pojavom bola udonjem delu leđa. Na raspolaganju vam je tim stručnjaka koji će predložiti najbolji planlečenja za vaš pojedinačan slučaj.

Plan lečenja u našem Centru može da podrazumeva pojedinačne tretmane ukoliko su oni odgovarajući za vaš slučaj, ili naše protokole koji podrazumevaju objedinjenje višetretmana različite vrste kako bi se vaša povreda ili stanje tretiralo na najbolji mogući način,i kako bi se došlo do brzog i trajnog rezultata.

Ukoliko imate iskustvo sa bolom u leđima koji ometa vaše kretanje ili koji je hroničan,pozovite naš Centar i zakažite termin sa našim specijalistima koji će sprovesti dijagnostiku ipredložiti vam plan lečenja za vaš slučaj. Za tačnu dijagnostiku specijalista će najprepotražiti uzroke koji su dovele do bola.

Bol u donjem delu leđa – najčešći uzroci lumbaga

Uzroci bolova u donjem delu leđa ( lumbaga ) mogu biti mehanički, organski ili idiopatski. Ponekad sustanja kičme urođena ili stečena, što znači da se poremećaj razvio kasnije u životu.

Mehanički bol u donjem delu leđa često nastaje određenim pokretom kičme i uključujekičmene strukture, kao što su fasetni zglobovi, intervertebralni diskovi, tela pršljenova(pršljenovi), ligamenti, mišići ili meka tkiva. Uzroci su stanja kao na primer:

Organski bol u donjem delu leđa pripisuje se bolestima, kao što su:

  • karcinom kičme
  • aneurizma abdominalne aorte
  • diskartroza
  • fibromijalgija
  • kamen u bubregu
  • osteomijelitis (bakterijska upala kostiju)
  • osteoporoza
  • reumatoidni artritis

Idiopatski bol se odnosi na nepoznati uzrok.

Bol u donjem delu leđa – lečenje lumbaga uz pomoć FSWT - Usmerene Terapije

Kako bi se efikasno lečio bol u donjem delu leđa ( lumbago ), najbitnije je utvrditi uzroke koji su doveli dotog stanja. Lečenje se sastoji od neutralisanja uzroka i saniranja posledica koji su nastaleusled tih uzroka.

Bol u donjem delu leđa koji se uporno vraća, a koji je rezultat nepravilne telesne mehanike, može da se spreči izbegavanjem pokreta koji naprežu leđa, pravilnim držanjem tela ipravilnim podizanjem predmeta.

Mnoge povrede, koje su povezane sa određenim zanimanjima, mogu da uzrokuju ili dapogoršaju različiti faktori kao što su: podizanje tereta, kontaktni stres, vibracije, pokreti kojise često ponavljaju, kao i nepravilno držanje tela. U tom slučaju je potrebno uvesti određene promene koje će preventivno delovati na pojavu bola u leđima. U našem Fizoonova centru lečenje Lumbaga vršimo primenom najsavremenije FSWT - Usmerene terapije, koja se pokazala kao odličana terapija u otklanjanju bolova u donjem delu leđa.

Preporuke za zdrava leđa

- Redovno vežbajte kako bi vaši mišići leđa bili jaki i fleksibilni. Posavetujte se sastručnim timom iz Fizionova centra koji će vam predložiti niz vežbi za jačanje mišićadonjeg dela leđa i stomaka, a koje su prilagođene vašoj starosnoj kategoriji i vašemspecifičnom slučaju.

- Održavajte zdravu telesnu težinu i vodite računa da vam ishrana bude uravnoteženai raznovrsna, kao i da obezbeđuje dovoljan unos kalcijuma, fosfora i vitamina D kojisu važni za zdravlje kostiju.

- Koristite ergonomsku opremu i nameštaj kod kuće, ali i na poslu. Budite sigurni da susve vaše radne površine na udobnoj visini.

- Ukoliko vaš posao podrazumeva dosta sedenja ili stajanja, važno je da čestomenjate položaje sedenja, da povremeno pravite pauze kako bi se malo prošetali ilagano protegli, i time ublažili napetost u mišićima. Kada dugo sedite, dobra ideja je

- Ukoliko vaš posao podrazumeva dosta sedenja ili stajanja, važno je da čestomenjate položaje sedenja, da povremeno pravite pauze kako bi se malo prošetali ilagano protegli, i time ublažili napetost u mišićima. Kada dugo sedite, dobra ideja je da noge izdignete na nisku stolicu ili da koristite dodatak za noge. Takođe, jastuk iliumotani peškir postavljen iza leđa može da pruži potporu za lumbalni deo.

- Uvek nosite udobne cipele sa niskom potpeticom.

- Spavanje na boku sa savijenim kolenima u fetalnom položaju može da bude korisnojer se na taj način ublažava pritisak i zakrivljenost kičme.

- Uvek spavajte na čvrstoj površini.

- Vodite računa o načinu na koji podižete teške predmete. Najpre čučnite sa raširenimi iskoračenim nogama tako da vam kičma ne bude savijena. Uvucite stomak,zategnite stomačne i leđne mišiće. Podizanje tereta činite lagano i vodeći računa dadržite predmete što bliže vama. Takođe, nemojte se uvijati prilikom podizanja.

- Ako ste pušač, prestanite sa tom navikom. Pušenje smanjuje protok krvi u donjemdelu kičme, što može da doprinese degeneraciji kičmenog diska. Pušenje takođepovećava rizik od osteoporoze i sprečava zarastanje kostiju. Kašalj koji je rezultatdugotrajnog pušenja takođe može da bude okidač za bolove u leđima.

Zakažite pregled ili konsultacije

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o potencijalnim tretmanima za otklanjanje istih je vrlo važno. Kako bismo vam pružili najbolju moguću terapiju i ne bi li postigli zacrtani cilj, vaše učešće je ključno - jer vi ste nam najbolji partner u procesu oporavka.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana za bol u donjem delu leđa ili druge probleme vezane za kontrolu pokreta, kao i za tretmane i terapije koje nudimo u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.