background shape

Dekompresija kičme je terapijska metoda koja je sastavni deo programa lečenja diskus hernije. Na sledećem linku možete pogledati detaljan opis programa lečenja diskus hernije, koji podrazumeva primenu tehnike dekompresija kičme.

Ova metoda podrazumeva istezanje pojedinih delova kičmenog stuba delovanjem mehaničke sile i u Fizionova centru je koristimo kao sastavni deo protokola koji se tiču lumbalnog i cervikalnog sindroma.

Na ovaj način uklanja se pritisak sa kičmenih diskova i stvara negativan pritisak u disku. Kao rezultat, ispupčeni ili hernirani diskovi se povlače, pri čemu se smanjuje pritisak na nerve i druge strukture u kičmi. Osim toga, poboljšava se prokrvljenost u obuhvaćenom predelu i obrzava se zarastanje diskova.

Nehirurška dekompresija kičme koristi se u lečenju sledećih stanja:

 • za cervikalni sindrom (bolove u vratu), bolove u leđima i išijas
 • za diskus herniju i degenerativna oboljenja kičme
 • za kompresivne frakture u hroničnom stadijumu

Prednosti dekompresije kičme ili spinalne dekompresije

Dekompresija kičme ili spinalna dekompresija, dokazano može da utiče na povećanje intervertebralnog prostora do 2,5 milimetara. Zahvaljujući ovom povećanju deblokiraju se intervertebralni zglobovi, a ligamenti se istežu, kao i mišići i fibroelastična tkiva. Na kraju, sama vaskularizacija ugroženih tkiva se poboljšava i zahvaljujući tome se omogućava njihov oporavak i zarastanje.

Dekompresija kičme kao neoperativni tretman za diskus herniju u Fizionova centru

Zahvaljujući ovoj inovativnoj metodi, u Fizionova centru vršimo tretmane za diskus herniju kojima se može u potpunosti izbeći operativni tok lečenja.

Obzirom da je diskus hernija zapravo povreda intervertebralnog (međupršljenskog) diska kičmenog stuba koja nastaje usled hernijacije, odnosno prolapsa i prodora želatinoznog jezgra intervertebralnog diska u intervertebralne otvore pri čemu dolazi do pritiska na korenove spinalnih nerava, a nekada i do pritiska na sam spinalni kanal i prostor gde se nalazi kičmena moždina, dekompresija kičme pokazala se kao odlična metoda za lečenje diskus hernije.

Kraće rečeno, dekompresijom kičme se postiže rasterećenje koje oslobađa pritisak sa nerva koji su pogođeni diskusom i koje omogućava da se masa iz herniranog diskusa povuče nazad.

Protokoli za diskus herniju u našem centru

Osnovna i ujedno najčešća dva tipa diskus hernije jesu lumbalni i cervikalni sindrom.

Lumbalni sindrom manifestuje se najpre kao bol u mišićima leđa, a a ukoliko se ne leči na vreme, dolazi do degenerativnih promena na samim pršljenovima i diskusu koji se nalazi između pogođenih pršljenova.

Krajnja faza kod lumbalnog sindroma je neurološki bol koji nastaje usled pritiska diskusa na koren nerva. Ovaj bol se najčešće pruža niz gluteus i nogu (kroz zadnju stranu butine) i pruža se sve do listova ili duž cele noge, uključujući i stopala. Može se javiti još jedna vrsta bola u predelu pojasa što sugeriše da postoji i centralni pritisak na kičmenu moždinu.

Lubmalnu i cervikalnu diskus herniju u Fizionova centru lečimo sledećim protokolima:

Protokol broj 4 za lumbalni sindrom

Protokol broj 4 koristi se za lumbalnu diskus herniju, odnosno za tretman bolova u donjem delu leđa. U okviru ovog protokola vrši se:

 • GYMNA– program za artrozu zgloba kuka, dipolarnoGYMNA – ultrazvuk
 • SALUS TALENT
 • RSQ tretman
 • GYMNA LASER – pain relief
 • GYMNA PROGRAM pain relief-TENS
 • Trakcioni sto čatanuga

Primetićete da su određene procedure zajedničke i za lumbalni i za cervikalni sindrom. Jedna od najvažnijih jeste dekompresija kičme koja se vrši na Chattanooga Triton DTS trakcionom stolu. Ova procedura vrši se nakon manipulacije.

Nakon toga sledi tretman RSQ1 aparatom (elektroterapija), a zatim kineziterapija (terapija pokretom). Zahvaljujući kombinaciji sa RSQ1 tretmanom - 21 min tretmana pruža isti efekat kao 90 min vežbanja. RSQ1 tretman koristi visokofrekventne struje kojima se vrši neuromišićna stimulacija. Rezultat je smanjenje upalnog procesa, ubrzanje cirkulacije, hipertrofije i povećavanje saturacije, kao i broja motornih jedinica.

Drago nam je da možemo da se pohvalimo da je Fizionova jedini terapeutski centar na području Balkana koji poseduje i koristi u tretmanima ovaj inovativni aparat.

Nakon elektro i kineziterapije sledi kombinovana terapija - kombinacija ultrazvučne i elektroterapije. Za ovu terapiju koriste se Gymna i Astar aparati koji daju kombinaciju ultrazvuka i struje kojom se postiže sonofereza - mehanički efekat koji deluje duboko u tkivu.

Nakon toga sledi krioterapija koja se vrši Irradia hladnim laserom. Ovaj tretman deluje na smanjenje upale i bola, što na samom korenu nerva, ali i na samom mestu gde postoji oštećenje.

Na kraju se vrši tretman visokofrekvetnog magneta. Ovaj tretman vrši se uz pomoć Salus Talent aparata. Tretman deluje na smanjenje upalnih procesa, na stvaranje kolagena ali i na reparaciju oštećenja diskusa.

Ukoliko je u pitanju teži oblik hernijacije, na ove tretmane se dodaje i hipobarična terapija.

Protokol broj 2 za cervikalni sindrom

Protokol broj 2 namenjen je lečenju cervikalnog sindroma (bolovima u vratnom delu)

Ovaj protokol čine sledeće terapijske procedure:

 • Krioterapija
 • GYMNA– program za artrozu zgloba kuka, dipolarno
 • GYMNA – ultrazvuk
 • SALUS TALENT
 • RSQ tretman
 • GYMNA HAN- STIM
 • GYMNA LASER – pain relief
 • Kinesiology tape
 • Trakcioni sto čatanuga

Postoje dve osnovne vrste cervikalnog sindroma. One se razlikuju u zavisnosti od segmenta pršljena gde je došlo do problema.

Cervikocefalni sindrom

Kada su promene nastale u segmentu od prvog do C4 pršljena onda je u pitanju cervikocefalni sindrom. Za ovaj sindrom vezuju se simptomi kao što su tenzione glavobolje (naročito u potiljačnom delu), ali i zujanje u ušima i svetlucanje pred očima zbog čega se često ovi simptomi pripisuju povišenom krvnom pritisku.

Cervikobrahijalni sindrom

U slučajevima kada do promena dođe u segmentu od C4 do Th1 pršljena u pitanju je cervikobrahijalni sindrom. Za ovaj sindrom vezuju se sledeći simptomi: trnjenje i mravinjanje u rukama uz gubitak osećaja i kontrole u prstima i bolovi u predelu ramena. Ovde se često dešava da se simptomi pripišu samo problemu sa ramenom, ali jedan od pouzdanih znakova da je u pitanju nešto više, odnosno cervikobrahijalni sindrom jeste jutarnji bol i bol u toku noći jer se u tom periodu diskus puni vodom što dovodi do bolnih senzacija.

Obzirom na sličan uzrok problema, protokol broj dva ima više dodirnih tačaka sa protokolom broj 4. Naravno, dekompresija vratnog dela kičme je jedan od prvih tretmana koji se vrši u ovom protokolu.

Zatim sledi tretman RSQ1. Podsetićemo vas da je 21 minut terapije RSQ1 aparatom podjednako efektivan koliko i 90 minuta vežbanja.

Najpre se RSQ1 primenjuje usključivo kroz relaksaciju, a već od druge ili treće terapije dodaje se kineziterapijski tretman navedenim aparatom.

Zatim sledi tretman Hans Tim. U pitanju je blaga elektroterapija kojom se potpomaže relaksacija dubokih mišića vrata.

Sledi kombinovana terapija - kombinacija Tensa i sonoforeze. U slučaju cervikobrahijalnog sindroma ovom terapijom tretira se cela ruka, a u slučaju cervikocefalnog sindroma, obuhvara se isključivo rameno-lopatični deo.

Sledeća procedura koja se primenjuje za lečenje cervikalnog sindroma jeste Salus Talent (tretman visokofrekvetnog magneta). U pitanju je elektromagnetni stimulator gde se takođe počinje sa blažim frekvencijama, a zatim se sa svakim narednim tretmanom povećava frekvenca.

Pored navedenih, podrazumeva se i krioterapija koja se primenjuje Irradia hladnim laserom.

Takođe, u slučaju ozbiljnijih stanja, uključuje se i hipobarična terapija.

I zato, ukoliko imate diskus herniju ili druge vrste bolova u predelu kičme ili vrata i želite da proverite da li ste vi jedan od mnogobrojnih slučajeva gde je ove probleme moguće izlečiti neoperativnim putem, pozovite nas i zakažite pregled sa našim lekarima.

Pregled možete zakazati pozivom na broj: 011/ 21 00 588

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.