background shape

Tetive su vezivna tkiva mišića i služe da se oni povežu sa kostima. U glavnom su sačinjena od kolagena, imaju malo nervnih završetaka i krvnih sudova pa se sporo oporavljaju nakon svake povrede.

Ahilova tetiva je najjača u ljudskom telu i čini deo od oko 4.000 različitih tetiva u telu. Oni spajaju mišiće za koštani sistem i na taj način obezbeđuju pomeranje koštano-zglobnog sistema i imaju drugačiju ulogu od ligamenata koji su takođe spojevi, ali između dve kosti.

Upravo zbog svoje važne uloge, svaka povreda ili upala tetiva dovodi do velikih problema sa funkcionisanjem i kostiju i tog mišića pa će vam trebati rešenje.

Pozovite Fizionova centar, fizioterapeutski centar u Zemunu koji radi više od 20 godina i uspešno tretira preko 50 oboljenja mekih tkiva i kostiju. Jedan od njih je i tendinitis – neprijatna upala tetiva koja značajno ograničava pokrete.

Stručan tim terapeuta na čelu sa direktorom Nenadom Nešićem u savremeno opremljenom prostoru, na preko 600 kvadrata sprovodi individualan program lečenja za svakog pacijenta i za svaki problem posebno.

Tendonitis nam nije stran i imali smo uspeh u lečenju ovakvih stanja. Pozovite nas na broj 011/ 21- 00- 588 i zakažite pregled.

Lečenje tendonitisa - uspostavljanje dijagnoze i određivanje tretmana u Fizionovi

Lečenje tendinitisa u Fizionovi započinje postavljanjem pravilne dijagnoze. Simptomi mogu da ukazuju na više stanja pa našim lekarima stoje na raspolaganju različite dodatne procedure za pravilno otkrivanje uzroka bola (rendgen, MR, skener) i odluku o načinu lečenja.

Nemojte da se iznenadite ako naši stručnjaci budu uzimali detaljnu anamnezu koja obuhvata prethodne povrede, kada se bol prvi put dogodio, kojeg je intenziteta, da li prolazi sa odmorom… Zanimaće nas i opšte zdravstveno stanje, navike vežbanja, koliko ste aktivni pa se uz detaljan pregled postavlja nepogrešiva dijagnoza.

U Fizionovi vam zatim propisujemo protokole lečenja na osnovu dijagnoze, uzrasta, fizičkog stanja, jačine povrede… To je kombinacija tretmana koja se organizuje za svakog pacijenta posebno pa zato i donosi najbolji rezultat.

U lečenju tendonitisa se koristi protokol broj 605 i protokol 622 koji uz usmerenu FSWT terapiju daju brzo snižavanje bola i lečenje upale.

Posebno smo ponosni na FSWT usmerenu terapiju jer posedujemo aparat najsavremeniji u Evropi, a jedini na Balkanu.

Reč je o uređaju koji emituje akustične talase velike gustine i na taj način izaziva lokalnu upalu i proizvodnju enzima za stimulaciju rasta tkiva i kostiju. To znači brži oporavak tkiva tetiva nego klasičnim tretmanima, a sasvim sigurno i do 30% manje bola već nakon prvog tretmana.

Kada se udruži sa drugim terapeutskim procedurama, dobija se najbolji rezultat za najkraće vreme. Pozovite nas na broj 011/ 21-00-588 i zakažite prvi pregled, život bez bola je moguć!

Šta je tendinitis?

Upala tetive nastaje kada se ona preoptereti ili povredi što izaziva velike probleme i bol u toj regiji. Čest uzrok su i različite bolesti koje izazivaju izazivaju upalu mekih tkiva u blizini kostiju i zglobova.

Svaki mišić ima tetivu, ali najčešće se upale događaju u ramenom zglobu, ručnom zglobu, laktu i peti. Jedno od poznatijih upala je teniski lakat koji je zapaljenje tetive lakta, ali i upala Ahilove tetive na peti.

Stanje se može i ponavljati pa vas pozivamo da nastavite sa daljim čitanjem i otkrijete šta to sve Fizionova centar nudi svojim pacijentima i kako leči ovakva stanja.

Kako prepoznati prve simptome upale tetiva?

Prvi simptom tendonitisa je bol u predelu zgloba jer se tu tetive nalaze. Ekstremiteti nemaju istu funkciju jer je lošija veza između mišića i kostiju pa se može javiti osećaj slabosti i nestabilnosti zgloba ili kosti.

Područje je crveno, otiče i toplo je na dodir. U slučaju da upalu tetiva izazove neka infekcija ili druga bolest, tendinitis može pratiti i temperatura sa groznicom pa je detektovanje pravog problema nekada teže i malo komplikovanije. Zbog toga i jeste važno da fizijatri obave pregled i otkriju nastali problem.

Šta sve može da izazove pojavu Tendonitisa

Upalu tetiva može da izazovu različiti uzroci, a najčešće su:

Iz navedenog je jasno da se problem može javiti i kao posledica drugih oboljenja ili kao rezultat povrede ili starosti. Od uzroka će zavisiti i lečenje, pa tako kada su u pitanju drugi uzročnici, terapija mora da obuhvati i lečenje uzroka, u suprotnom će se upala tetiva ponavljati.

Vrste i tipovi tendinitisa

Tendinitis stopala

Tendinitis stopala je poznat kao tendinitis plesača jer se najviše javlja kod osoba koje se bave baletom ili sportisti koji koriste samo hod na prstima pri izvođenju pokreta. Ima važnu ulogu kako u stabilizaciji palca i prstiju tako i čitavog stopala i važan je za normalno pokretanje.

Tendinitis ruke

Upala tetiva zgloba šake i ramena (tendinitis ruke) je jedan od čestih problema. Pokreti su ograničeni, a bol i otok u predelu zgloba prisutna. To će smetati normalnom funkcionisanju pa uz odmor i fizikalnu terapiju i simptomi će se brže povući.

De Kervenov sindrom nastaje kao upala tetive zgloba koja vezuje palac i nastaje usled prekomernog opterećenja što se sa pametnim uređajima sve češće dobija.

Teniski lakat ili tendinitis lakta

Osim kod ljudi koji igraju tenis, teniski lakat se javlja i kod osoba koje imaju isti položaj ruke i stalno ponavljaju pokrete. Tako se dešava kod stolara, molera i sličnih zanimanja koja godinama kasnije uzrokuje upalu tetive lakta.

Tendinitis kolena ili skakačko koleno

Jedno od problema sa kolenom nastaje i kao upala tetiva (tendinitis kolena) koje ga vezuju sa mišićima. Najčešći je kod sportista i zato se naziva i skakačko koleno, mada nepravilni pokreti svakome stvaraju rizik od oštećenja i nastanka upale.

Tendonitis Ahilove tetive

Najpoznatija upala je upala Ahilove tetive. Na zadnjem delu zgloba, iznad pete se stvara otok, ukočenost i bol različitog intenziteta.

Čak 15% povreda u trčanju nastaje ovim uzrokom, ali i zbog neadekvatne obuće i nepravilnog gaženja.

Pozovite broj 011/ 21-00-588 i lečite se na najboljem mestu

Prvi korak ka lečenju je da nas pozovete na broj telefona i zakažete svoj prvi pregled. Za najkraće vreme ćemo doneti smanjenje bola i ubrzavanje lečenja svih stanja.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.