background shape

Šta je išijas (išijalgija) i na koji način nastaje?

Išijas, odnosno išijalgija je stanje koje utiče na Vaš išijadični nerv – koji je ujedno i najveći nerv u našem telu i grana se od donjeg dela leđa, preko bokova, gluteosa i obe noge. Ovo stanje nastaje uglavnom usled hernije lumbalnog diska (diskus hernije) ili kičmene stenoze. Naime, išijas nastaje u slučajevima kada hernirani disk ili stenoza vrši pritisak oko pogođenog područja i na taj način se prouzrokuje upala ili iritacija nerva. Rezultat te upale su najčešće utrnulost i ukočenost u nozi.

Išijas se najčešće manifestuje na samo jednoj strani tela, dok bolovi izazvani išijalgijom mogu da postanu veoma intenzivni i uglavnom mogu da potraju i po nekoliko nedelja, pri čemu remete normalno funkcionisanje i produktivnost.

U pitanju je zdravstveno stanje koje danas pogađa mnoge i koje je postalo uobičajeno. Dobra vest je da su nam danas dostupne mnoge metode i saznanja zahvaljujući kojima se išijas može efikasno lečiti.

Išijas lečenje u Fizionova centru

Metode lečenja išijasa najviše zavise od uzroka koji su doveli do ovog stanja, što znači da je prvo neophodno da se utvrde izvori problema. Da bi se došlo do otkrivanja prvobitnih uzroka, potrebna je određena dijagnostika – MR snimak i detaljan pregled naših fizioterapeuta koji će dalje preporučiti najbolji plan lečenja za Vaš slučaj.

U Fizionovi terapija se odvija po protokolu čiji je sadržaj:

Za više informacija i zakazivanje pregleda pozovite nas na broj: 011/21-00-58

Naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara i pružiće Vam sve neophodne informacije vezane za pitanja i nedoumice koje bi mogli da imate u vezi sa lečenjem u našem Centru.

Koga išijalgija najčešće pogađa?

Ljudi starosne grupe od 45 do 64 godine su tipično skloniji, kao i oni koji praktikuju naporne fizičke aktivnosti poput dizanja tegova, savijanja i uvijanja tela jer su to glavni faktori koji doprinose nastanku ovoga stanja.

Dalje, išijalgija često pogađa i osobe koje su pretrpele određene traume leđa, osobe koje se slabo kreću i dosta vremena provode u sedećem položaju, ali se može javiti i kod trudnica usled povećane elastičnosti vezivnog tkiva koje je tipično za trudnoću.

Išijas simptomi – kako da znate da li imate išijalgiju?

Postoje šanse da će Vam lekar uspostaviti dijagnozu išijalgije (išijasa) nakon medicinskog pregleda i niza rendgenskih ili magnetnih snimaka ukoliko imate sledeće simptome

Išijas bolovi mogu u velikoj meri da remete Vašu svakodnevnicu

Kada patite od išijasa, bolovi mogu da budu u toj meri intenzivni da u velikoj meri utiču na Vašu sposobnost da obavljate bilo koju aktivnost, uključujući i sedenje.

Bol može da varira u zavisnosti od pojedinačnog slučaja, on može da varira od umerenog i tupog do veoma oštrog i naglog bola.

Kada bolujete od išijasa bolovi mogu da se intenziviraju usled različitih pokreta i naprezanja: na primer, kada kašljete, kijate ili kada se smejete ali i kada istegnete išijadični nerv prilikom podizanja ispružene noge.

Važno je da ne negirate i da tretirate bolove uzrokovane išijasom na vreme, jer neprijatnosti uzrokovane nesnosnim bolom i neprekidnim ponavljanjem simptoma mogu da imaju negativan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca

Išijas lekovi

Pored tretmana i vežbi za istezanje i kondicioniranje donjeg dela leđa koje mogu da se urade kako bi se ubrzao oporavak ili sprečio dalji razvoj stanja, za lečenje i ublažavanje simptoma išijasa, lekar može da prepiše i određene lekove. Najčešće su u pitanju lekovi za ublažavanje bolova, relaksanti mišića, a nekada i antidepresivi

Išijalgija – lečenje mora biti pravilno i na vreme, zato ne čekajte već zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Išijalgiju je veoma teško sprečiti i ukoliko se ne leči pravilno i ne otkrije na vreme postoje velike šanse da će se ona ponovo razviti kod pojedinca. U upornijim i naprednijim slučajevima išijasa, na primer, kada je uzrokovana kompresijom nerva u donjem delu kičme, operacija takođe može biti opcija lečenja. I zato nemojte nikako zanemarivati simptome kada se jednom pojave, jer, ukoliko se ovo stanje tretira na vreme, metode lečenja će biti mnogo manje invazivne i brže ćete moći da se vratite regularnom načinu života.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.