background shape

Život sa bolom nije opcija. Čak i u poznim godinama je moguće ublažiti promene ako se tretman započne na vreme, u odgovarajućem fizioterapeutskom centru koji koristi najsavremenije metode lečenja.

Ne odlažite posetu lekaru jer vam za samo par tretmana može biti mnogo bolje.

Spondiloza vrata - lečenje u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Savremeno lečenje spondiloze vrata predstavlja kombinaciju procedura koje su tu da smanje upalu, olakšaju pritisak na nerve, ojačaju mišiće za bolju podršku kičmi i još puno toga.

Ključ dobre terapije je u individualnom pristupu koji praktikujemo u Fizionova centru gde se svakom pacijentu propisuje odgovarajuća kombinacija tretmana za najbolje rezultate.

Protokol za dijagnostikovanu vratnu spondilozu:

Spinalna dekompresija na Triton aparatu podrazumeva tretman na najsavremenijoj mašini koja je tu da brže i bolje smanji pritisak na nerve što će se odmah manifestovati na niži stepen bola, manje trnjenja i gubitka osećaja duž ruku.

IMS je program akunpukture koji ciljanim delovanjem pomaže u oslobađanju uklještenih nerava i snižavanja bola u vratu i ramenima.

Hladni laser ciljanim delovanjem na mestu upale snizi stepen bola i nivo inflamacije, uz bržu regeneraciju tkiva i oporavak.

Kombinacija elektroterapije i ultrazvuka vraća obim pokreta kičmi i snižava pritisak na obolelom mestu.

Radijalni talasi je takođe jedna od savremenih procedura koja poboljšava cirkulaciju, snižava bol i nema nus-pojava pa se može primenjivati i za vratnu spondilozu.

Kineziterapija je metod fizikalne medicine gde se kroz pravilno izvođenje pokreta mišići jačaju i postaju bolja podrška pravilnom držanju kičme.

FSWT - Usmerena terapija se izvodi na još jednom savremenom aparatu koji akustičnim talasima podstiče oporavak kostiju, tetiva i drugih mekih tkiva u organizmu. Odličan je i za spondilozu vrata jer obnavlja tkivo koje se pravilno vezuje za pršljenove.

Ne čekajte da se stanje pogorša, sa terapijama treba krenuti dok je bol još u početnoj ili akutnoj fazi.

Za sve dodatne informacije možete nas pozvati na broj telefona: 011/21-00-588 i naši specijalisti će sprovesti detaljnu dijagnostiku.

Šta je spondiloza i koji su uzroci njenog nastajanja?

Spondiloza nastaje kao degenerativna promena kičme koja je prvenstveno uzrokovana starenjem, ali i nepravilnim izvođenjem pokreta pod opterećenjem usled čega kičma strada.

Veliki uticaj ima genetika pa se spondiloza češće javlja u naslednoj liniji, ali i ako je prethodno došlo do povrede kičme što može dovesti do degenerativnih promena na pršljenovima.

Spondiloza se ubrzava kod osoba koje nemaju pun obim pokreta kičme, onih koji dosta sede i ne bave se fizičkim aktivnostima pa se ove degenerativne promene sreću i kod sve mlađih osoba.

Oštećenje se vidi na rendgenskom snimku u vidu zadebljanja koja menjaju oblik pršljenova, prostora gde su diskusi, ligamenti i međupršljenski prostor.

Stanje se postepeno pogoršava tako da pacijenti bivaju primorani da potraže pomoć i pronađu najbolji sistem lečenja jer tegobe otežavaju svakodnevno funkcionisanje.

Koji delovi kičme su najčešće pogođeni spondilozom?

Čitav kičmeni stub je podložan okoštavanju pršljenova, ali se spondiloza najpre javlja na prelazu između pokretnih i statičnih delova kičme. Zbog toga se najčešće dijagnostikuje kao spondiloza vrata i spondiloza kičme tj. torkalni (srednji deo kičme), lumbalni (donji deo) i lumbosakralni (donji deo leđa – krsta).

Spondiloza vrata nastaje kada se usled nepravilnog držanja vrata i glave opterećuju pršljenovi što u dužem vremenskom periodu ostavlja trajne posledice.

I dok vrat mora da nosi glavu koja je teška oko 11kg, ostatak kičme može da bude ugrožen i većim opterećenjem koji, u kombinaciji sa nepravilnim pokretima, takođe dovodi do povreda kičmenog stuba i okoštavanja, tj. spondiloze kičme.

Koji simptomi ukazuju na pojavu vratne spondiloze?

Cervikalana ili vratna spondiloza u početku ima blage simptome koji se manifestuju nakon dužeg nepravilnog držanja glave, ali se stanje pogoršava kako vreme prolazi. Neki od najčešćih simptoma su:

  • Bol koji se javlja pri pokretanju vrata i različite je jačine,
  • Bol koji je širi duž ramena, između lopatica, koncentriše se u dnu lobanje, a može i da se širi duž ruke sve do prstiju.
  • Javlja se jutarnja ukočenost kada se teško postiže pun obim pokreta sve dok se zglobovi ne aktiviraju
  • Prilikom napredovanja spondiloze vrata nastaje i trnjenje prstiju i šake, a mogu se javiti i gubitak osećaja i nespretnost.
  • Ako se stanje ne leči, akutni prerasta u hronični bol čiji intenzitet varira od zamora vratnog dela kičme.

Snimak rendgenom potvrđuje dijagnozu i tada je moguće primeniti pravu terapiju koja neće pogoršati delikatno stanje i pomoći da kičma vrati svoju funkciju.

Spondiloza vrata i glavobolja - uzroci nastanka

Ako se isključe svi drugi uzroci uporne glavobolje, uzrok se može naći i u spondilozi vrata.

Tenzione glavobolje (bol u potiljku) je jedan od osnovnih simptoma koji mogu ukazivati na okoštavanje vratnog dela kičme, a nastaje i zbog grčenja mišića i zbog pritiska na nerve koji reflektuju bol.

Spondiloza kičme- Kako nastaje i koji su njeni simptomi?

Spondiloza kičme se najčešće javlja nakon naprezanja, podizanja tereta ili ulaskom u određene pokrete.

I okoštavanje kičme nastaje kao proces starenja, povreda ili nepravilnim držanjem kičme, a promene se reflektuju kroz trenutni ili hronični bol, mravinjanje duž noge, a može doći i do smanjenog osećaja u nozi, a naročito u prstima.

Bol može izazvati kašljanje, smeh, a javlja se i spazam u donjem delu leđa. Vremenom dolazi do smanjenog pokreta kičme, a naročito prilikom ispravljanja kičmenog stuba u nazad.

Spondiloza kičme lečenje u Fizionovi - vežbe kao preventivna terapija

Pored svih terapija bolnih mesta uz pomoć najsavremenijih aparata, vežbe su preventivna terapija koja je tu da očuva pokretljivost pršljenova, ojača mišiće i smanji napetost u njima.

Uz vežbanje se preporučuje smanjenje kilograma što rezultira manjim opterećenjem na kičmu i poboljšanjem držanja čime će se nervi manje pritiskati i bol ređe javljati.

Ako osećate promene i bolove potražite pravu dijagnozu. Osteoporoza je degenerativna promena čiji se učinak ne može poništiti, ali se simptomi mogu ublažiti i dalje napredovanje znatno usporiti.

Ne živite sa bolovima i ne pristajte na ograničenja, zakažite pregled u Fizonova centru koji će sa vrhunskom opremom i stručnjacima pomoći u svakoj situaciji.

Pozovite broj: 011/21-00-588

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.