background shape

Međutim, svaka subluksacija, pa čak i najblaže izmeštanje zglobova iz svoje pozicije ometa normalno funkcionisanje nervnog sistema zbog čega je njihovo uklanjanje od neprocenjivog značaja.

Jedna od najčešćih posledica subluksacija zbog kojih nam se pacijenti obraćaju jeste diskus hernija, ali bisu retki ni slučajevi artritisa, okoštavanja i deformiteta diskova, pršljenova i ligamenata,...

U tim situacijama, procenjujemo koji protokol će najbolje odgovarati pojedinačnom slučaju, a najčešće ti protokoli uključuju kombinaciju Usmerene terapije i kiropraktike.

Primena FSWT - Usmerene terapije i kiropraktike u lečenju diskus hernije i drugih problema izazvanih subluksacijom u Fizionova centru

Svi pacijenti koji nam se obrate za pomoć vezanu za ograničenje pokreta i bolove u lokomotornom sistemu, u Fizionova centru prvenstveno dobijaju kompletan pregled i određivanje protokola za oporavak koji je prilagođen njihovom individualnom slučaju.

Tretmani kiropraktike najčešće se primenjuju zajedno ili nakon usmerene terapije.

FSWT - Usmerena terapija se upotrebljava u akutnoj odnosno najbolnijoj fazi povrede, kada je potrebno rapidno smanjiti bol. Takođe, Usmerena terapija se može koristiti i u subakutnoj fazi kada su bolovi već u određenoj meri smanjeni.

Aplikacija usmerene terapije zavisi i od vrste povrede. Ukoliko je u pitanju pacijent sa diskus hernijom fokusom će se najpre vršiti resorpcija dela diska koji pritiska nerv, a ukoliko je u pitanju povreda tetiva, mišića, kosti, fascije, hrskavice ili kože, najvažnije dejstvo koje pruža FSWT - Usmerena terapija je u remodeliranju i reparaciji, odnosno u obnovi tkiva.

Međutim, ukoliko postoji kalcifikat (kamenčić) onda FSWT vrši celokupnu resorpciju (uklanja kalcifikat). Kalcifikat moze biti u zglobu lakta, u tkivu oko patele (čašice) kolena ili npr. u tetivama zgloba ramena.

Što se tiče Kiropraktike (repozicije) ona se uglavnom sprovodi na završetku terapija.

U određenim slučajevima, ukoliko stanje pacijenta, odnosno stepen povrede i dužina trajanja povrede dozvoljava, kiropraktički tretmani se uvode i ranije.

Tretmanom repozicije ili kiropraktike dobija se neuro-fizioloski balans kod pacijenta.

U težim slučajevima, efekti mogu biti drastični.

Na primer, kada su u pitanju pacijenti koji trpe velike bolove i druge simptome poput jakih vrtoglavica, dugotrajnih glavobolja i sličnih simptoma koje u potpunosti remete svakodnevno funkcionisanje, zahvaljujući prilagođavanjima koje nudi kiropraktika može se značajno povratiti kvalitet života u meri u kojoj druge grane klasične i alternativne medicine to ne bi mogle da postignu.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled već danas - 011/21-00-588

Šta je kiropraktika i kod kojih tegoba se najčešće primenjuje?

Čini se da među ljudima postoji široko rasprostranjena zabluda da se kod kiropraktičara odlazi da namesti kičmu i ispuca zglobove nakon čega sledi instant poboljšanje.

Ovo je tačno, ali predstavlja samo jedan mali aspekt kiropraktike.

Kiropraktičar zapravo pronalazi subluksacije koja nastoji da prilagodi.

One se mogu osećati u vidu zatezanja, otežane mogućnosti pokreta ili bola, a mogu biti čak i potpuno neosetne.

Kiropraktika je, najkraće rečeno, terapija gde specijalista kiropraktike koristi svoje ruke da bi kod pacijenta ublažio probleme sa kostima, mišićima i/ili zglobovima.

Kiropraktičari su stručnjaci za lokomotorni (mišićno-skeletni) sistem i posebno su obučeni su procenu, dijagnostiku, lečenje i prevenciju biomehaničkih poremećaja koji potiču iz mišićnog, skeletnog i nervnog sistema.

Koje tegobe se mogu tretirati?

Tretmani uglavnom mogu pomoći kod bolova u mišićima i zglobovima, kao što su:

Osim što se koristi za lečenje (mišićno-skeletnog) sistema za kretanje, kiropraktika može doprineti i lečenju problema sa eksteremitetima, kod dugoročnih glavobolja, pa čak i bolova u viličnom zglobu.

Tehnike koje se koriste

Kiropraktičari koriste različite tehnike za lečenje problema sa mišićima i zglobovima. Te tehnike mogu biti:

  • manipulacija kičmom: prilikom manipulacije kičmom, rukama se primenjuje sila na mišiće, kosti i zglobove kičme i vrata
  • mobilizacija i manipulacija zglobovima: postepeno pomeranje (tzv. “nameštanje”) zglobova u različite položaje, kao i nežno pokretanje zglobova u cilju povećanja obima pokreta
  • povlačenje ili istezanje mišića u različitim pravcima

Da li su tretmani bolni?

Tretman sa kiropraktičarem najčešće nije bolan, ali neki ljudi mogu da osete malo nelagodnosti.

Generalno, prilagođavanja, odnosno manipulacije zglobovima ne uzrokuju bolne senzacije. Zapravo, mnogi pacijenti prijavljuju trenutno olakšanje bola.

Ono što neki pacijenti mogu uočiti kao neprijatnost jeste zvuk nalik „pucketanju“ koji se može pojaviti tokom prilagođavanja.

Veruje se da je zvuk posledica oslobađanja mehurića gasa iz zgloba – slično kao kada i sami pucketate zglobovima.

Da li ima razlike između fizikalne terapije i kiropraktike?

Dok se kiropraktika fokusira na nervni, skeletni sistem i mišiće i telu koji omogućavaju kretanje, fizikalna terapija podrazumeva sveobuhvatni tretman celoga tela, sa naročitim fokusom na područje povrede.

Fizijatri pomažu da se pored tretmana povređenog područja povrati snaga, mobilnost, opseg pokreta i izdržljivost.

Fizioterapeuti su obučeni da rade mnoge iste stvari koje mogu da rade kiropraktičari, ali sa većim znanjem i širim spektrom usluga.

Dobro obučeni fizioterapeuti mogu da izvode akupunkturu, akupresuru, masažu, krioterapiju i vežbe koje stabilizuju vaše telo. Pri tome, kroz protokole za oporavak, fizijatri mogu da koriste i ultrazvučnu, terapiju za električno-stimulaciju mišića, lasersku terapiju i još mnogo toga.

Fizioterapeut takođe može da napravi specijalizovane programe prilagođene vama koji će vam pomoći da se oporavite i da brzo stanete na noge.

Oni vas mogu obučiti kako da prilagodite kretanje i mogu dati preporuke za ciljane vežbe koje možete raditi i samostalno.

Kada je neophodno se javiti fizijatru ukoliko imate diskus herniju a kada kiropraktičaru?

Za utvrđivanje dijagnoze i preporuku terapije najbolje je da se prvo obratite specijalisti fizijatrije. On će napraviti detaljan pregled i analizu dijagnostike (za slučaj diskus hernije, najbolje sredstvo za dijagnostiku jeste magnetna rezonanca područja za koje postoji osnovana sumnja da se u njemu nalazi diskus.

Fizijatar će dalje preporučiti najefektivniju terapiju za vaš slučaj, uključujući i kiropraktičara ukoliko proceni da postoji potreba za njegovim uključivanjem.

Zakažite pregled ili konsultacije na broj 011/ 21 00 588

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o mogućnostima lečenja je veoma važno. Vi ste praktičaru najbolji partner u procesu oporavka i vaše učešće je ključno za pružanje najbolje terapije i postizanje zacrtanog cilja.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana za upotrebu FSWT - usmerene terapije, tretmane kiropraktike ili druge tretmane i terapije u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.