background shape

Na sledećem linku možete naći detaljan opis terapijskih procedura koje primenjujemo u programu lečenja meniskusa.

Bilo da se trči, hoda, stoji, pliva…kolena imaju svoju ulogu i podnose pritisak. Pošto omogućavaju sve aktivnosti jer imaju dobru strukturu koja omogućava fleksibilnost i otpornost, svaka povreda ima dalekosežne posledice.

Jedan od važnijih delova za normalno korišćenje kolena je i meniskus koji se može povrediti i tako stvoriti velike probleme za funkcionisanje ovog kompleksnog zgloba.

Znamo koliko su kolena važna za normalan život i znamo koliko je teško kada se javi bol. Povrede meniskusa zahtevaju znanje i stručnost lekara, ali i iskustvo u lečenju. Posetite Fizionova centar jer imamo više od 20 godina iskustva u radu sa više od 50 oboljenja mekih tkiva i koštano-zglobnog sistema i sigurni smo da možemo pomoći i vama.

Da, život bez bola je moguć, a normalno funkcionisanje itekako dostižno. Javite nam se na vreme za započinjanje ciljane terapije i izbegavanje bilo kakvih operativnih zahvata.

Šta je Meniskus i čemu služi?

Meniskus je disk koji se nalazi u kolenu i služi da spreči trenje između kostiju. Uloga mu i da rasporedi težinu pa da ceo zglob bude ravnomerno opterećen.

Svako koleno ima 2 meniskusa – sa spoljašnje i unutrašnje strane kolena. Spoljašnji meniskus je u crvenoj zoni jer je bogat krvnim sudovima, dok sa unutrašnje strane ih nema puno pa je i spontano zarastanje teže.

Pošto je napravljen od hrskavice, može doći do povrede kada nastaju ozbiljni problemi sa čitavim zglobom.

Lečenje meniskusa uz odgovarajuće protokole u Fizionova centru

Već smo istakli da se to kako boli meniskus ne razlikuje puno od nekih drugih upalnih procesa pa je važno da stručni lekari postave pravilnu dijagnozu i prave tretmane lečenja.

Tim lekara Fizionova centra predvodi direktor Nenad Nešić koji je svoje višedecenijsko iskustvo posvetio radu sa pacijentima i postavljanju pravilnih dijagnoza i protokola lečenja.

Protokoli lečenja su upravo to što Fizionovu izdvaja jer se prave kao skup različitih terapijskih procedura koje će dati najbolji rezultat za vrlo kratko vreme. U lečenju meniskusa se koristi protokol broj 631 i usmerena FSWT terapija za otklanjanje bola i ubrzanju regeneraciju hrskavice.

Pregled možete zakazati pozivom na broj: 011/ 21- 00- 588

Usmerena FSWT terapija za brže lečenje bola u kolenu

FSWT aparat je uređaj koji emituje akustične talase velike gustine i na ugroženom delu podstiče regeneraciju i kostiju i mekog tkiva. Konkretno za meniskus kolena lečenje podrazumeva i saniranje bola i podsticanje oporavka pa je ovaj aparat savršen.

Smiruje upalu, a već posle 1. terapije otklanja i bol u većoj meri pa je koleno ponovo pokretno i može da se koristi što pomaže da i drugi terapijski protokoli donesu bolje rezultate.

Jedan od važnijih je to što kada je u upitanju meniskus kolena vežbe mogu da se uspešnije sprovedu jer se bol i otok povlači. One nisu teške i rade se čak i posle operacije, ali sve dok je koleno bolno, otečeno i crveno, nema puno pomaka. Nju je moguće izbeći pravovremenom terapijom u Fizionovi.

Broj terapija, redosled i broj tretmana u protokolu se propisuje individualno, a cilj je svuda isti – sloboda pokreta i život bez bola i ograničenja.

Uzrok problema i lečenje meniskusa

Povreda meniskusa se najčešće događa kod sportista kada se nepravilnim pokretima meniskus ošteti. Najčešće se događa pri uvrtanju potkolenice kada stopalo ostane fiksirano na zemlji, a koleno savijeno. Ovakvi položaji se viđaju pri trčanju, ali svako naglo zaustavljanje, brzo okretanje, nagli pokret može dovesti do rupture meniskusa na najrazličitije načine i sa različitim prognozama za oporavak.

Drugi čest uzrok pucanja i povrede meniskusa se događa starijim osobama jer se vremenom zbog degenerativnih procesa sposobnost obnavljanja hrskavice smanjuje, a samim tim i meniskus biva istrošeniji i puca brže.

Prekomerna težina, nepravilno gaženje i iščašenje mogu dovesti do problema što sasvim sigurno zahteva odgovarajuću terapiju i lečenje.

Da bi se izbegla operacija, adekvatna fizikalna terapija je najsigurniji način za lečenje meniskusa pa vam predlažemo da pozovete Fizionovu za postavljanje tačne dijagnoze, procene stanja meniskusa i pravilno lečenje.

Mi pored fizioterapeutskih tretmana propisujemo i lečenje na nekim od najsavremenijih aparata koji donose brzu eliminaciju bola, upale i podstiču regeneraciju.

Kombinacijom svega svakom pacijentu popravljamo zdravstveno stanje za vrlo kratko vreme. Naši rezultati su među najboljima ne samo u Srbiji već na čitavom Balkanu takođe.

Kako boli meniskus?

Problemi sa meniskusom mogu da nastanu usled kidanja ili pucanja meniskusa, ali i blažom upalom. Odgovor na pitanje kako boli meniskus zavisi od toga da li je samo došlo do blage upale ili do klasične rupture. U svakom slučaju bol u kolenu je zajednički faktor i uz ostale simptome daje kliničku sliku.

Osnovni pokazatelj je otečeno koleno, bolno, uz otežano savijanje i pružanje noge. Nakon odmora stanje se popravlja, ali se oslanjanjem pri aktivnostima javlja oštar bol, crvenilo i lokalno pregrevanje u pogođenom delu zgloba.

Ipak, simptomi mogu biti pokazatelj različitih stanja pa je važno da nam se obratite na vreme i započnete sa lečenjem da bi izbegli trajna oštećenja ili operaciju. Na jednostavan način, pozivom na broj telefona, zakažite pregled i na dobrom ste putu da pronađete rešenje za nastali problem. Ne čekajte da se stanje pogorša.

Pozovite Fizionova centar na broj 011/ 21-00-588 i zakažite pregled već danas!

Višedecenijsko iskustvo i preko 5.000 pacijenata su nas naučili da se svaki problem mora tretirati pažljivo, precizno i temeljno jer se samo tako leči uspešno.

Imamo dobra iskustva u lečenju meniskusa kolena, savremene protokole i aparate koji su najsavremeniji u Evropi. Zbog svog posvećenog rada ostvarujemo dobar rezultat i brojimo sve više uspešnih pacijenata. Budite jedan od njih!

U slučaju da osećate smetnje u kolenu zakažite pregled i dopustite da za vas pronađemo odgovarajuće rešenje. Isključićemo druge uzroke i postaviti pravilnu dijagnozu. U lečenju ćemo primeniti svo svoje znanje i stručnost pa ni rezultati neće izostati.

Fizionova centar vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona i dozvolite da zajedno koračamo ka izlečenju.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.