background shape

Zglobovi su mesta spajanja dve ili više kostiju i omogućavaju normalno pomeranje koštano-zglobnog sistema.

Različitih su vrsta i dele se na:

  • Sinovijalne(pokretne zglobove): kolena, ručni zglobovi, kukovi, članci, ramena, laktovi
  • Polu-pokretni zglobovi: kičma
  • Nepokretni zglobovi: zglobovi kostiju i karlice

Svaki od njih ima svoju ulogu i na različit način podržavaju normalne funkcije rada kostiju i mišića. Ipak, kada se problem javi na sinovijalnim zglobovima ograničenje je mnogo veće jer se sprečava normalno pomeranje ekstremiteta, a javlja se i bol, otok i nelagodnost pri svakom pokretu.

Sinovitis je jedno od takvih upalnih procesa koji nastaje u velikim, pokretnim zglobovima. Stanje zahteva pravovremeno lečenje da bi se spasila hrskavica i membrana u zglobu od trajnih oštećenja.

Za pravilno lečenje vam treba kvalifikovan lekarski tim i savremeni načini lečenja, a takvu uslugu možete pronaći u Fizionova centru. Stručno osoblje sa preko 20 godina iskustva u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji uspešno leči preko 50 različitih stanja, a među njima je i sinovitis na bilo kojem zglobu.

Imamo preko 5.000 zadovoljnih pacijenata i svaki je imao individualan tretman i način lečenja koji samo njemu odgovara. Zbog toga smo među vodećim fizioterapeutskim centrima u Evropi, a svakako najpoznatiji na Balkanu.

Lečenje sinovitisa u Fizionova Centru

Lečenje sinovitisa u Fizionova Centru započinje sa pregledom lekara koji uzimaju detaljnu anamnezu, kada se bol i otok prvi put javila, koji pokreti su mogući, koji ne i kako stanje utiče na normalno korišćenje ekstremiteta? Pri postavljanju dijagnoze koristimo i dodatne procedure kao što su radiološki snimci, magnetna rezonanca … Važno je isključiti druga oboljenja i propisati pravilnu terapiju.

Pored medikamentozne terapije za snižavanje bola, u Fizionovi ćete imati tačno definisan protokol lečenja koji čini kombinaciju terapijskih procedura propisanih prema vašem zdravstvenom stanju i vrsti oboljenja.

Usmerena FSWT terapija - poslednja reč tehnologije u otklanjanju bolova kod lečenja sinovitisa, pozovite na broj 011/ 21-00-588 i zakažite specijalistički pregled

Za lečenje sinovitisa se koristi protokol broj 631, uz Usmerenu FSWT terapiju. Lekari prate stanje vašeg zgloba tokom oporavka i menjaju tretmane ako je potrebno, a sve u cilju bržeg oslobađanja od bola i saniranja upalnog procesa.

Usmerena FSWT terapija obuhvata tretmane na aparatu koji je najsavremeniji u čitavoj Evropi, a jedini na Balkanu. Reč je o usmerenom delovanju akustičnih talasa na obolelo područje, a oni podstiču regeneraciju mekih tkiva i kostiju.

Nakon samo jednog tretmana dolazi do značajnog smanjenja bola, a ponavljanjem tretmana i pomoć dodatnim protokolima za saniranje nastale upale. Imamo dobra iskustva u lečenju sa FSWT terapijom i do sada nismo imali povratnike, tj. osobe koje su sa istom dijagnozom morale da ponovo koriste FSWT tretman.

Šta je sinovitis? I šta izaziva njegovu pojavu?

Sinovijalna tečnost je providna i nalazi se u malim količinama u zglobnim šupljinama, burzi i ovojnicama tetiva. Sinovitis nastaje kada se javi zapaljenje sinovijalne membrane pa ona proizvodi više sinovijalne tečnosti od normalne. Tada se javlja otok, bol i otežano pokretanje zgloba, a u narodu je ovo stanje poznato kao „voda u zglobu“ ili još poznatije „voda u kolenu“ kao jedno od češćih stanja zbog kog nam se pacijenti puno obraćaju.

Nastanak sinovitisa se ne može jasno precizirati, ali nekada je uzrok sportska povreda, a nekada neka druga bolest kojoj je sinovitis samo manifestacija osnovnog oboljenja.

Reumatoidni artritis, lupus, psorijatični artritis, giht, reumatska groznica uključuju sinovitis, tj. oticanje zglobova usled pojačanog lučenja sinovijalne tečnosti pa lekari obavezno pregledaju zglobove ako sumnjaju na ova oboljenja.

Stanje se može javiti u svim starosnim dobima, i kod dece i kod odraslih, a konsultacija sa fizijatrom je neophodna radi pravilnog saniranja nastale upale i otkrivanja njenog primarnog uzroka.

Simptomi sinovitisa - kako ih prepoznati?

Najočitiji simptom sinovitisa jeste otok oko globa, ali i bol koji može ponekad jedini znak da postoji upala zgloba. Pokreti su ograničeni, a korišćenje zgloba otežano. Ako se stanje ne leči na vreme upala membrane zgloba vremenom oštećuje hrskavicu i kost pa je situacija sve teža kako vreme prolazi.

Preporučujemo vam da zakažete pregled kod nas ako ste primetili ikakve simptome i na jednom mestu dobijete i dijagnozu i preporuke za lečenje.

Sinovitis kolena - kako nastaje otok u kolenu

Sinovitis kolena je jedno od najčešćih upalnih procesa ovog oboljenja i od njega pate kako sportisti, tako i rekreativci, i starije osobe, ali i deca.

Uzrok nastanka vode u kolenu

Kolena su najviše pogođena zato što su pokretna, nose veliku težinu, pa kada se previše opterete membrana otekne i javi se sinovitis. I ovde se uzrok može pronaći u inflamatornom artritisu ili nekom drugom reumatološkom stanju što izaziva preterano lučenje sinovijalne tečnosti.

Simptomi sinovitisa kolena

Otok je jasno vidljiv i pojavljuje se kako sa strana i oko kolena, tako i sa zadnje strane. Koleno je bolno, crveno i potrebno je mirovanje da bi se simptomi ublažili, ali je važno i lečenje jer se u suprotnom stanje samo pogoršava, a koleno je sve manje pokretno.

Tretmani za ublažavanje bola u kolenu u Fizionovi

Fizionova centar je pravo mesto za rešavanje problema povezanih sa pojavom vode u kolenu i prvo ćemo postaviti pravilnu dijagnozu i otkriti uzrok nastanka promene.

Sinovitis kolena takođe zahteva poseban protokol broj 631, a uz FSWT usmerenu terapiju se brže dolazi do odličnih rezultata. I kod ovog stanja redovno pratimo efekte svake terapije i menjamo protokole tamo gde je to potrebno. Znamo da je svaki pacijent drugačiji, različitog je uzrasta i zdravstvenog stanja pa će i lečenje imati drugačiji efekat.

Imamo jedan cilj – da vas oslobodimo bola i vratimo slobodan pokret u vaš život. Pravovremenim lečenjem se čuva zglob i sprečava svako napredovanje bolesti.

Pozovite Fizionova centar na broj 011/ 21 00 588 i lečite sinovitis pravilno i na vreme!

Sve započinje sa jednim pozivom. Zakažite pregled na broj 011/21-00-588 i proverite svoje zdravstveno stanje, a ako imate neki od problema sa mišićnim ili koštano-zglobnim sistemom mi smo pravo mesto gde treba da potražite rešenje.

Sinovitis je samo jedna od desetine dijagnoza koje smo lečili i pacijentima omogućili da život nastave normalno, a bolest stave pod kontrolu. Kontaktirajte nas za sve nedoumice i dozvolite da za vas pronađemo rešenje.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.