Lek za oticanje nogu i otečena stopala se često krije upravo u našim domovima.

Otok u nogama je izuzetno česta pojava i može se javiti nakon dugog stajanja ili sedenja na radnom mestu, tokom trudnoće, ali i kao posledica određenih zdravstvenih problema.

Otok izaziva osećaj nelagode i težine u nogama, zbog čega mnogi tragaju za efikasnim rešenjem koje će smanjiti otok i bol u nogama.

Iako najčešće nije razlog za veliku zabrinutost, otok u određenim slučajevima ipak zahteva stručni nadzor i lečenje.

U nastavku teksta ćete saznati:

  • Koji su efikasni načini da suzbijete otok u nogama
  • Da li je moguće ublažiti otok nogu u trudnoći
  • Kako da razlikujete limfedem od benignog otoka noge
  • Kada je potrebno da potražite mišljenje lekara

Zašto se javlja otok nogu?

Jedan od najčešćih uzroka oticanja nogu je zadržavanje tečnosti u telu, koje može biti posledica loše cirkulacije, dugog stajanja, prekomernog unosa soli, ali i određenih hormonskih promena i oboljenja.

Pored toga, povrede poput udaraca, uganuća ili preloma mogu dovesti do oticanja zbog upale i nakupljanja tečnosti koje nastaje na mestu povrede.

Određena oboljenja bubrega, jetre, kao i srčani problemi mogu dovesti do zadržavanja tečnosti u telu, pa se samim tim javljaju i otečene noge i zglobovi.

Pored toga, otečene noge i zadržavanje vode u nogama su uobičajena pojava tokom trudnoće, ali u određenom periodu nakon porođaja.

Kada se može primeniti prirodni lek za oticanje nogu?

U većini slučajeva se otok nogu spontano povlači. Ako do povlačenje ne dođe, prirodni lek za otečene noge možete primeniti samostalno, a njegova primena će najčešće biti sasvim dovoljna da se otok povuče.

Međutim, u određenim slučajevima, otok nogu može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja koje zahteva stručni nadzor i lečenje.

To su stanja poput venske insuficijencije, tromboze (stvaranje krvnih ugrušaka) ili problema sa limfnim sistemom.

Pored toga, ozbiljna stanja poput srčanih problema, bolesti bubrega i problema s jetrom takođe mogu izazvati otok nogu.

Važno je napomenuti da je samostalna primena prirodnih lekova preporučljiva isključivo ako je oticanje blago i privremeno.

Ako oticanje traje, povećava se ili je praćeno drugim simptomima, neophodno je konsultovati se sa lekarom, kako bi se otkrio uzrok oticanja.

Kako napraviti obloge za otečene noge?

Obloge za otečene noge od stajanja ili dugog sedenja su izuzetno efikasan način da se otok smanji, a možete ih napraviti sami kod kuće.

Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju otoka tako što sužavaju krvne sudove i smanjuju upalu.

Led ili kesu zamrznutog povrća umotajte u tanku tkaninu ili peškir i prislonite na otečeno mesto, a zatim držite prislonjeno 15-20 minuta.

Postupak možete ponavljati po potrebi, ali se preporučuje da hladnu oblogu ne držite direktno na koži kako biste izbegli stvaranje promrzlina.

Tople obloge za problem sa cirkulacijom

Ako imate problem sa lošom cirkulacijom, možete napraviti tople obloge, jer toplota opušta mišiće i poboljšava cirkulaciju.

Potopite pamučnu krpu ili peškir u toplu vodu, dobro ocedite i stavite na otečeno područje, zatim držite topli oblog 15-20 minuta.

Narodni lek za otok je kupus, čiji listovi imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju otoka i upala. Izbegavajte stavljanje obloga na otvorene rane ili oštećenu kožu kako biste sprečili infekciju.

Kako bi se smanjio otok nogu, pored obloga se mogu koristiti i krema za otok, kao i gel za otečene i teške noge.

Otečeni zglobovi na nogama uzrok i prevencija

Ako ste se uverili da otečene noge nisu povezane s ozbiljnim medicinskim stanjima, možete pokušati da ublažite otok primenom prirodnih metoda.

Ležanje na leđima uz podignute noge iznad nivoa srca je jednostavan, a veoma efikasan način da se spreči zadržavanje tečnosti i reguliše otok u nogama, naročito nakon dugog stajanja.

Ako je moguće, izbegavajte dugo sedenje bez pomeranja, jer to može dodatno pogoršati oticanje.

Ako vaše radno mesto zahteva višečasovno sedenje, preporuka je da na svakih sat do sat i po vremena ustanete i napravite nekoliko koraka.

Redovna fizička aktivnost je blagotvorna, hodanje i vežbe koje ne moraju biti intenzivne mogu znatno poboljšati cirkulaciju i smanjiti problem oticanja nogu.

Visok unos soli doprinosi zadržavanju tečnosti, stoga je poželjno uvesti blage izmene u ishrani, pre svega izbegavajte unos veoma slanih namirnica.

Pomenute metode su pogodne samo ako je uzrok otoka poznat i nije povezan s ozbiljnim medicinskim stanjima.

Obloge za umorne i otečene noge su dobar izbor ako imate sledeće tegobe:

  • otečeni članci na nogama
  • otečeni listovi na nogama
  • otečeni zglobovi na nogama
  • otečene noge posle porođaja
  • otečene noge posle carskog reza
  • otečeni zglobovi na nogama u trudnoći
  • teške i otečene noge
  • otok nogu oko članaka
  • otok nogu ispod kolena
  • bol u zglobu noge i otok

Kada treba potražiti stručnu pomoć? Otečene noge lečenje

Naglo oticanje koje se pojavljuje bez očitog razloga, kao i otok uz jak bol ili povišenu temperaturu može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme kao što su infekcije ili vaskularne komplikacije.

Otečene noge uz kratkoću daha mogu ukazivati na srčane probleme koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Ako primetite promene u boji kože, poput crvenila ili modre boje uz oticanje, to može ukazivati na ozbiljan problem sa cirkulacijom.

Promene u učestalosti mokrenja uz otok mogu biti simptom oboljenja bubrega. Pored toga, otečene noge kod srčanih bolesnika su takođe veoma česta pojava.

Srčana insuficijencija i venska insuficijencija, takođe, imaju otok kao jedan od simptoma, a svakako su urgentna stanja i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

U navedenim situacijama je izuzetno važno konsultovati se sa lekarom koji će Vam preporučiti adekvatnu terapiju i tretman otoka.

Otečene noge u trudnoći i nakon trudnoće su uobičajena pojava

Oticanje nogu je uobičajena pojava tokom trudnoće, ali i nakon njenog završetka.

Do otoka dolaži usled povećanja težine i pritiska koji se vrši na krvne sudove što usporava povratak krvi iz donjih ekstremiteta prema srcu.

Zbog toga dolazi do zadržavanja tečnosti u nogama, a mogu se javiti i otečeni zglobovi nogu, kao i otečeni prsti na nogama.

Otok u nogama je izraženiji u drugom i trećem trimestru trudnoće, a otičene vene na nogama i otečene noge u 9 mesecu trudnoće su izuzetno česta pojava.

Kako smanjiti otečenost nogu u trudnoći?

Postoje razni trikovi kako smanjiti otok na nogama u trudnoći. Trudnice mogu primeniti nekoliko jednostavnih koraka kako bi ublažile oticanje nogu tokom trudnoće.

Ležanje na levom boku smanjuje pritisak na donju venu Cavu (veliku venu koja dovodi krv iz donjih delova tela prema srcu) i poboljšati cirkulaciju.

Umerena fizička aktivnost, šetnja ili plivanje poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u smanjenju otoka.

Pored fizičke aktivnosti, trudnice mogu praktikovati i podizanje nogu iznad nivoa srca kako bi se olakšao povratak krvi prema srcu.

Osim u toku trudnoće, otečene noge nakon porođaja kao i otečene noge posle carskog reza su takođe relativno česta pojava i nisu razlog za brigu iako mogu biti neprijatni.

Kako razlikovati limfedem donjih ekstremiteta i otok nogu

Limfedem i benigni otok nogu su potpuno različiti medicinski pojmovi i stanja, iako oba dovode do oticanja nogu.

Limfedem nastaje kada limfotok ne funkcioniše ispravno. Problemi u funkcionisanju limfotoka mogu biti genetski uslovljeni, ali i posledica infekcija, povreda ili hirurških zahvata.

Blokada ili oštećenje limfnih žila dovodi do nakupljanja limfe, a samim tim i do oticanja. Otok kod limfedema se razvija postepeno i može biti progresivan i uvećavati se mesecima.

Limfedem je zdravstveno stanje koje zahteva lečenje, a ako nije pravilno tretiran, može doći do komplikacija poput smanjene prokretnjivoti noge.

Benigni otok nogu se razvija znatno brže od limfedema i pretežno ne izaziva značajne komplikacije, pa se može lečiti u kućnim uslovima.

Limfedem lečenje u Fizionova centru

Ako se na pregledu ustanovi postojanje limfedema, trebalo bi da se sa lečenjem počne što pre.

Fizionova centar sprovodi lečenje lemfedema primenom inovativnog protokola 620 koji je sastavljen od sledećih terapijskih procedura:

  • Hipobarična terapija
  • Krioterapija
  • Salus Talent
  • MFR
  • Gymnna drenaža
  • Radijalni talasi
  • FSWT terapija fokusnim talasima

Ove inovativne tehnike lečenja limfedema dovode do značajnog smanjenja otoka, a pravovremeno lečenje će očuvati funkcionalnost zahvaćene regije i sprečiti pojavu daljih komplikacija.

Otok nogu se može ublažiti kod kuće

Otečene noge i njihov otok najčešće su potpuno bezazlene pojave i mogu se ublažiti jednostavnim metodama koje možete samostalno primeniti kod kuće.

Međutim, dugotrajan otok koji duži vremenski period ne prolazi, stvara Vam neprijatnost i ne prestaje da se širi jeste razlog da se što pre javite lekaru.

Temeljnim lečenjem se može sprečiti nastanak komplikacija, pa čak i u situacijama kada se na specijalističkom pregledu ustanovi da je došlo do razvoja limfedema.

FIZIONOVA CENTAR

Naš tim kontinuirano širi znanje iz oblasti fizikalne terapije i lečenja limfedema

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Insistiramo na stalnom usavršavanju naših terapijskih veština kroz brojne edukacije i seminare u zemlji i inostranstvu.

Konferencije i forumi koje posećujemo su izvanredna prilika za upoznavanje kolega iz inostranstva i razmenu stručnih iskustava.

Stečeno znanje nam omogućava da u što kraćem roku prepoznamo tačnu dijagnozu kod pacijenta, kao i da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili pojava limfedema koji je doveo do otoka u nogama.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____