background shape

U Fizionova centru primenom inovativnih metoda lečenja činimo oporavak skočnog zgloba bržim. Na sledećem linku možete naći opis svih terapijskih metoda i kompletan program lečenja za uganuće i povrede skočnog zgloba.

Uganuće skočnog zgloba je naročito česta povreda u sportu koji ima tendenciju da opterećuje zglobove trčanjem i promenom smera, ali nisu sportisti jedini koji boluju. Statistika kaže da čak 2 miliona ljudi samo u Americi godišnje doživi uganuće skočnog zgloba, a da je čak 85% povreda, povreda spoljašnje strane stopala. Situacija može da zahteva kontrolu i lečenje od strane fizijatra pa je važno prepoznati kada se javiti lekaru i kako izgleda pravilno lečenje.

Šta je skočni zglob i kakvu ulogu ima?

Gornji deo stopala predstavlja skočni zglob, pregibni zglob, koji spaja potkolenicu sa telom skočne kosti. Pored kostiju, ovaj deo ima veliki broj ligamenata koji ojačavaju zglob, daju mu elastičnost i omogućavaju da stopala trpe opterećenje, nose čitavu kilažu i omogućavaju svaki pokret. Upravo zbog toga skočni zglob se može pomerati gore – dole i levo – desno, pa povreda ligamenata zahteva lečenje da bi zglob vratio punu funkciju.

Kako dolazi do povrede skočnog zgloba?

Povreda skočnog zgloba nastaje kada se zglob optereti nepravilno ili postavi u nepravilnu poziciju što dovodi prelaska granice normalne elastičnosti ligamenta pa se on isteže ili puca. U slučaju da dolazi do uvrtanja zgloba bez rupture ligamenata onda je došlo samo do prvostepenog uganuća skočnog zgloba koje zahteva lečenje, ali je oporavak mnogo brži uz mirovanje i postepeno vežbanje zgloba. Ostala stanja zahtevaju duži oporavak.

Oporavak i lečenje povrede skočnog zgloba mora da uključi fizikalnu terapiju

Kada nastane povreda skočnog zgloba oporavak i lečenje mora da obuhvati pravilno detektovanje problema i propisivanje adekvatne terapije. Fizioterapeutski centar „Fizionova“ je jedan od najvećih fizijatrijskih centara na Balkanu i nudi potpunu dijagnostiku propisivanje i primenu terapije, ali i praćenje toka oporavka.

Za lečenje se koriste Protokol br. 8 i Protokol br. 608, kao i FSWT terapija pa se kombinovanim pristupom pospešuje oporavak ligamenta i hrskavice zgloba, smanjuje otok i vraća funkcija zglobu. Posebnu ulogu ima FSWT usmerena terapija koja se sprovodi na najsavremenijem aparatu koji emituje akustične talase. Oni prodiru na različite dubine i podstiču faktore rasta usled čega dolazi do bolje prokrvljenosti regije i obnavljanja kostiju i tkiva.

Kada se uz to dodaju i druge terapijske procedure i kontroliše tok oporavka, svaki pacijent vrlo brzo oseti poboljšanje uz vraćanje normalne funkcije zgloba. Pozovite nas i zakažite pregled već danas: 011/ 21 00 588

Uganuće skočnog zgloba - šta je i u kojim slučajevima dolazi do distorzije skočnog zgloba

Distorzija skočnog zgloba nastaje kada se zglob iskrene u nepravilan položaj što dovodi do istezanja jednog ili više ligamenata u zglobu. Stanje je bolno i znatno ograničava mobilnost i funkciju zgloba.

Koji su simptomi uganuća skočnog zgloba?

U trenutku nepravilnog oslanjanja na zglob dolazi do oštrog i probadajućeg bola u skočnom zglobu, a bol se javlja i pri oslanjanju na nogu pa je hod otežan i uz hramanje.

Što vreme više prolazi otok raste, a zglob više boli pa je teško osloniti se na stopalo i napraviti svaki korak. Simptomi traju dugo pa je adekvatna imobilizacija i lečenje jedini put ka brzom izlečenju.

Stepen uganuća skočnog zgloba

Postoje tri stepena distorzija skočnog zgloba:

  1. najblaži oblik istegnuća ligamenata gde se zglob leči imobilizacijom zgloba zavojem 7 do 10 dana i po potrebi fizikalnom terapijom.
  2. pacijent ima utisak da je u zglobu nešto puklo jer je došlo do delimične rupture ligamenata. Imobilizacija se vrši zavojem i gipsanom longetom na period od 2 do 3 nedelje pa se potom uključuje fizikalna terapija.
  3. pošto postoji potpun prekid ligamenata i povreda zgloba operacija je jedino rešenje, a potom se primenjuje fizikalna terapija kao sredstvo oporavka i jedino adekvatno lečenja uganuća zgloba.

Ko je najpodložniji povredi skočnog zgloba?

Sportisti su osobe koji čak u 30% slučajeva imaju povredu skočnog zgloba, ali i starije osobe su sklone nepravilnom hodu, deca i gojazni jer previše opterećuju svoje zglobove i ligamente.

Uganuće skočnog zgloba se svakome može dogoditi, dovoljno je stati na neravnu površinu, opteretiti zglob pa da ligament trpi. Zbog toga je važno voditi računa o svakom koraku, nositi adekvatnu obuću i na svaki znak problema tražiti pomoć fizijatra radi adekvatnog saniranja povrede.

Svi oni koji su skloni padovima i nestabilnosti moraju povesti posebnu pažnju jer svaki pogrešan korak može da izazove problem sa zglobovima.

Uganuće skočnog zgloba kod dece je vrlo čest problem tokom odrastanja

Deca su aktivna i nepažljiva u svojoj igri. Upravo zbog toga je uganuće skočnog zgloba kod dece jako često stanje. Dovoljno je da mališan stane na igračku i nepravilno postavi zglob što je dovoljno za dođe do distorzije zgloba.

Važno je pratiti zdravstveno stanje deteta, imobilisati zglob sa elastičnim zavojem i hladiti zglob za smanjenje otoka. Ako se stanje ne popravi važno je konsultovati i lekara da bi se obavili detaljniji pregledi, uradili snimci stopala i pratio oporavak.

Nekad je potrebna i fizikalna terapija radi oporavka pa će i najmlađi pacijenti brzo i lako rešiti probleme i vratiti normalnu funkciju zglobu.

Kako izgleda lečenje i oporavak nakon uganuća skočnog zgloba?

Kada je u pitanju uganuće skočnog zgloba lečenje i oporavak podrazumeva odmaranje zgloba, smanjenje otoka i ne naprezanje ligamenata dok se povreda ne sanira. Stanje može da traje oko 10ak dana nakon čega bi trebalo da se stanje popravlja, bol ređe javlja, a na zglob je moguće osloniti se.

Kod drugostepene distorzije zgloba je neophodno ugipsati zglob i kasnija fizikalna terapija, a kod potpunog pucanja ligamenata je neophodna operacija pa tek onda fizikalna terapija na putu oporavka.

Fizionova ima stručno osoblje i iza sebe decenije rada sa preko 5.000 pacijenata koji odlaze zadovoljni i boljeg opšteg zdravstvenog stanja. Oni uz kineziterapiju, terapiju strujom, ultrazvučnu terapiju, primenjuju i akustičnu terapiju uz pomoć FSWT usmerene terapije.

Tokom lečenja se terapija koriguje i prilagođava toku oporavka pa se uvek postiže krajnji cilj – očuvanje funkcije zglobova i život bez bola.

Zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588 u Fizionova centru i pronađite najbolje rešenje za svaki problem sa koštano-zglobnim sistemom!

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.