background shape

Cervikalni deo ljudske kičme sastoji se od sedam segmenata kostiju sa hrskavičnim diskovima između svakog tela kičme – pršljenova, koje nazivamo C1 do C7.

Ovo je naš vrat koji podržava težinu naše glave i koji istovremeno štiti nerve koji prenose senzorne i motorne informacije od mozga do ostatka tela. Vrat je izuzetno fleksibilan i omogućava glavi da se okreće i da se savija u svim pravcima.

Za tu fleksibilnost najzaslužnija su prva dva pršljena (C1 i C2, odnosno atlas i axis), koji, kada su u neravnoteži mogu da dovedu do problema u čitavom organizmu.

Osobe kojima se atlas nalaze u neravnoteži najčešće imaju problema sa migrenom, vrtoglavicom, glavoboljom, bolovima u vratu, mišićima i krstima, promenama raspoloženja, anksioznošću i mnogim drugim problemima koje ćemo podrobnije objasniti u daljem tekstu.

Atlas pršljen i axis (C1 i C2 pršljen)

Prva dva pršljena – atlas pršljen i axis, odnosno C1 i C2 imaju veoma važan zadatak da povežu lobanju sa kičmom. Zanimljivo je da je Atlas pršljen to ime dobio po grčkom bogu Atlasu, koji je čitav svet držao na svojim ramenima, dok atlas u organizmu pridržava svet koji živi u vašoj glavi.

Atlas pršljen je u obliku prstena sa dva luka koji omogućavaju da drugi pršljen, axis, stvori osovinu zahvaljujući kojoj se postiže klimanje i rotiranje glave.

Ova dva pršljena su veoma važna zbog veze koju imaju sa moždanim stablom. Trilioni nervnih vlakana iz moždanog stabla putuju kroz otvor u atlasu i spuštaju se u kičmeni stub. Budući da je otvor kroz atlas tako mali, svako kretanje van položaja, čak i delić stepena, može da ograniči nerve i da iskrivi poruke koje putuju iz mozga u različite delove tela. Rezultat toga je neravnoteža tela, nepravilna funkcija nerva, bolest i bol.

Nameštanje atlasa u Fizionovi - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Kada je atlas u neravnoteži, čitavo telo može da bude u problemu. Lekovi mogu da pomognu u saniranju posledica, ali dok se na postigne poravnjanje atlasa, stanje neće moći da prođe samo od sebe. Jer, kako bi organi i ćelije tela dobro funkcionisali, oni moraju da primaju neprekidne signale iz mozga. Put nervnog sistema u kičmi je presudan za vaše blagostanje i on započinje od vrha, odnosno od atlasa.

Iako se na internetu mogu pronaći oglasi brojnih “stručnjaka” koji mogu namestiti atlas i rešiti vaše probleme za samo nekoliko minuta, veoma je važno da se ovom problemu priđe profesionalno i pažljivo.

U našem centru možete biti sigurni da će dijagnozu i tretman sprovesti pravi stručnjaci koji će efikasno rešiti vaš problem neravnoteže atlasa. Naši lekari će u zavisnosti od vašeg specifičnog stanja preporučiti najbolji način lečenja, vežbi i načina funkcionisanja nakon zahvata kako bi bili sigurni da se problem neće ponoviti.

Za više informacija i zakazivanje pregleda pozovite nas na broj: 011/21-00-58

Naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara i pružiće Vam sve neophodne informacije vezane za pitanja i nedoumice koje bi mogli da imate u vezi sa lečenjem u našem Centru.

Neravnoteža atlasa – uzroci

Dakle, C1 u C2 pršljenovi su jedini u telu koji nemaju disk i koji nisu čvrsto spojeni poput ostalih pršljenova. Zbog toga se dešava da atlas bude “iščašen”, da mu je položaj nepravilan, a uzroci tome mogu biti:

  • loše spavanje
  • udarci u predelu glave i vrata
  • saobraćajne nesreće
  • loše držanje
  • slabi mišići
  • u retkim slučajevima i kijanje može da dovede do neravnoteže atlasa

Zašto je nameštanje atlasa ključno za blagostanje čitavog organizma?

Postoji mnogo važnih struktura na koje položaj atlasne kosti utiče direktno i zbog kojih je nameštanje atlasa klučno za dobro funkcionisanje čitavog organizma. U pitanju su sledeće strukture:

Nepravilnosti kod atlas pršljena – simptomi

Evo spiska nekih od najčešćih znakova i simptoma da se atlas nalazi u neravnoteži. Međutim, trebalo bi da imate na umu da jedan prosečan slučaj ima najmanje 3 od sledećih znakova i simptoma:

Ključno je da se napomene da će nepravilnosti kod atlasa lagano uzrokovati zdravstvene probleme, a prosečno vreme do pojave simptoma je 10-15 godina.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.