background shape

Naš direktor Nenad Nešić bio je gost emisije " Glas Zdravlja ". Poslušajte deo intervjua na videu ispod a koji se odnosi na rešavanje problema diskus hernije uz pomoć FSWT - Usmerene Terapije.

Dva najčešća tipa diskus hernije su lumbalni i cervikalni sindrom.

Kod lumbalne hernijacije diska leđa Vas mogu boleti zbog dužeg sedenja u jednom položaju ili izvođenja istih aktivnosti kontinuirano (stajanja, nošenja teških predmeta itd.) Tada nastaje bol u mišićima leđa. Najčešće ga zanemarujemo, što je prva greška, a telo nam nepogrešivo daje signale da problem postoji.

Nastavljanjem aktivnosti pod bolom, a bez pripremljenih mišića, ubrzava se proces dolaska do degenerativnih promena na telu pršljena i diskusu koji se nalazi između pršljenova.

Kao poslednja faza dolazi do neurološkog bola, koji je prouzrokovan pritiskanjem pomerenog diskusa na koren nerva koji prolazi uz kičmu. Bol se vrlo često “spušta” duž noge i sedalnog dela, ide zadnjom stranom butine, pa sve do lista, pa čak i do prstiju. Svakako ne treba zanemariti bol koji se širi pojasno, što ukazuje na centralni pritisak na kičmenu moždinu. To je teža faza, kojoj ljudi vrlo često ne pridaju značaj.

Lečenje lumbalne i cervikalne diskus hernije u našem centru:

Bol u donjem delu leđa uzrokovan lumbalnom diskus hernijom leči se našim Protokolom 4. Bol u vratnom delu leđa odnosno cervikalni sindrom leči se našim Protokolom 2.

Ovaj Protokol sadrži dosta primenjivih terapijskih procedura. Proci ćemo kroz njegov proces:

Prva i jako bitna terapija je manipulacija i nakon nje dekompresija same kičme koja se radi na Chattanooga Triton DTS trakcionom stolu.

Sledeća terapija koja se primenjuje jeste tretman RSQ1 aparatom. Nakon toga radimo kineziterapiju, gde sam RSQ1 tretman pomoću visokofrekventne struje povećava broj motornih jedinica i smanjuje upalni proces – tako da 21 minut tog tretmana menja sat i po vremena vežbanja.

Sledeća terapijska procedura je kombinovana terapija, koja predstavlja u isto vreme primenjivanje elektroterapije i ultrazvuka. Uz ovakvu kombinaciju struje i ultrazvuka, sa jednim gelom, dobijamo takozvanu sonoforezu. Aparati koji se upotrebljavaju su Gymna i Astar.

Posle toga sledi tretman Irradia hladnim laserom, gde tačno delujemo na mesto bola i na smanjenje upalnih procesa, kako na korenu nerva, tako i na samom mestu oštećenja.

I kao poslednja terapijska procedura koja je neizostavna za ovaj problem jeste Salus Talent – visokofrekventni magnet. Njegovom penetracijom zraka preko 10cm uspevamo da repariramo samo oštećenje diskusa, delujemo na upalne procese i pospešujemo stvaranje kolagena.

Kod težih oblika diskus hernije, koje su praćene izrazitim radikulopatijama, nakon 4. ili 5. terapije, uključuje se i hipobarična terapija.

Kako nas moderan način života sve više vezuje za stolicu, bilo da je to vožnja ili posao za računarom, Vi zauzimate sam neprirodan položaj kičme koji povećava cervikalnu ordozu i koji je jedan od glavnih uzročnika Vaših problema.

Cervikalni sindrom

Cervikalni sindrom možemo podeliti prema segmentima pršljena gde se javlja problem:

  1. cervikocefalni – od prvog pršljena Atlasa do C4 pršljena
  2. cervikobrahijalni – od C4 pršljena do Th1 pršljena

Ono što je vezano za cervikocefalni sindrom jesu promene od nivoa prvog pršljena Atlasa do nivoa C4 pršljena. Karakteristično za promene u prvih četiri pršljena jesu ispadi mnogo puta vezani za glavobolje, tenzione glavobolje, vezano za potiljačni deo gde se javljaju bolovi, kao i zujanje u ušima.

Vrlo česta i nezaobilazna simptomatologija, koja se manifestuje kod pacijenata jeste javljanje svetlaca pred očima. Mnogo puta ove simptome pacijenti pomešaju i vezuju za visok pritisak.

Koliko je složen sam cervikalni sindrom pokazaćemo na drugom primeru, kroz cervikobrahijalni ispad gde dolazi do problema od C4 pršljena pa do Th1.

Pacijenti sve simptome kod cervikobrahijalnog sindroma iskazuju tako što se žale: kako im trne ruka, kako nemaju dobar osećaj kao u drugoj ruci, vrlo često se javljaju bolovi u ramenu, pa pacijenti, ne prepoznajući sve te simptome, vezuju za problem sa ramenom.

Trnjenje i parestezije koje se pojavljuju duž ruku u početku se javljaju samo noću.

Ljude obično probudi jutarnji bol ili pred zoru, kad se pojačava trnjenje, a to nastaje zbog toga što se tada diskus hidrira i puni vodom.

Kako izgleda oporavak i lečenje cervikalnog sindroma kod nas?

U Fizionova centru na osnovu dijagnostičkog pregleda (sa MR snimkom koji donesete) uz standardizovane preglede i testove koje sprovodimo, utvrđujemo koji je problem u pitanju, koliki je stepen štete i na osnovu toga određujemo dalju terapijsku proceduru.

U našem centru problem cervikalnog sindroma rešava se putem Protokola broj 2 koji obuhvata:

Torakalni sindrom

Torakalni sindrom obuhvata niz simptoma vezanih za neugodnost, bolove i smetnje u središnjem, grudnom, odnosno torakalnom delu kičme. Taj deo obuhvata 12 pršljenova na koje se uzglobljavaju (nadovezuju) rebra.

Iako slabo pokretan, središnji dio kičme funkcionalno je važan jer pruža uporište mišićima vrata, lopatica i mišićima donjeg dela leđa. Takođe, aktivan je i u održavanju tela u sedećem i stojećem položaju, a predstavlja i snažnu potporu tokom kretanja.

Simptomi torakalnog sindroma:

  • Bolovi, zatezanje i probadanje u središnjem delu kičme
  • Širenje bola ka grudnom košu
  • Bolovi pri dubokom udisanju

U našem fizioterapeutskom centru torakalni sindrom leči se Protokolom 36. Isti Protokol koristi se i kod lumbalnog sindroma, samo što se u slučaju torakalnog sindroma umesto hipobarične vreće koristi njena ventuza.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.