Skolioza kičme predstavlja zdravstveno stanje usled kojeg dolazi do krivljenja kičme. Pored estetskog problema, ovo oboljenje može izazvati niz dugih tegoba koje se manifestuju kroz bol i ograničavaju pokretljivost.

Ako se skolioza ne leči blagovremeno, zakrivljenje kičme može s vremenom postati sve izraženije i dovesti do komplikacija, pa je rano otkrivanje problema izuzetno bitno.

Uzroci skolioze mogu biti različiti a u nastavku ćemo razmotriti njene glavne uzroke, kao i simptome i tegobe koje nastaju usled skolioze.

U nastavku ćete saznati kako izgleda dijagnostički postupak, način lečenja skolioze, kao i to kome treba da se obratite ako imate probleme sa kičmom.

Šta je skolioza kičme?

Skolioza kod odraslih je stanje koje karakteriše lateralna (bočna) iskrivljenost kičme. Umesto da bude prava, kičma kod osoba sa skoliotičnim deformitetom je zakrivljena u obliku slova "C" ili "S".

Ovo zdravstveno stanje se može javiti bez obzira na starosnu dob, javlja se kod dece, adolescenata i odraslih, sa različitim stepenom ozbiljnosti, odnosno deformiteta.

Najbolja prognoza daljeg lečenja skolioze je upravo ako se otkrije u detinjstvu, kada deformitet nije značajno napredovao. Tada se preventivnim vežbama i fizioterapijom može zaustaviti dalja progresija oboljenja i sačuvati zdravlje kičmenog stuba.

Uzroci skolioze

Uzroci skolioze mogu biti različiti. Kod većine pacijenata, tačan uzrok ostaje nepoznat, što se naziva idiopatska skolioza. Međutim, postoje i određeni faktori koji mogu doprineti razvoju skolioze, uključujući:

  • Genetske predispozicije
  • Nepravilnosti u razvoju kičme tokom fetalnog perioda
  • Neuromuskularne bolesti
  • Povrede

Koji su glavni simptomi skolioze?

Simptomi skolioze mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja i stepena zakrivljenosti kičme. Glavni simptomi koji karakterišu skoliozu su:

  • Nepravilno držanje tela (pogrbljenost)
  • Asimetričnost ramena ili karlice
  • Bol u leđima
  • Umor tokom sedenja ili stajanja

Prepoznavanje simptoma skolioze ključno je za pravovremeno prepoznavanje ovog stanja i adekvatno lečenje. Ako se jedan ili više navedenih simptoma uoči, obavezno se treba javiti fizijatru kako bi se ustanovio tačan uzrok tegoba i eventualno postavila dijagnoza.

Koje vrste skolioze postoje?

Postoje različite vrste skolioze koje se mogu razlikovati prema uzrocima, dobu početka, obliku i mestu iskrivljenosti kičme, a to su:

  • Idiopatska skolioza: predstavlja najčešću vrstu skolioze i čini oko 80% svih slučajeva oboljenja. Idiopatska skolioza se javlja bez poznatog uzroka i obično se dijagnostikuje kod dece i adolescenata, najčešće tokom perioda puberteta kada deca naglo porastu u visinu. Može se podeliti na tri podtipa prema dobu početka: infantilna (do 3 godine), juvenilna (između 4 i 10 godina) i adolescentna (nakon 10 godina).
  • Neuromuskularna skolioza: uzrokovana je neuromuskularnim poremećajima koji utiču na mišiće kičme. U ovu grupu spadaju bolesti kao što su cerebralna paraliza, mišićna distrofija, poliomijelitis ili druge neurološke bolesti koje dovode do slabe kontrole mišića. Neuromuskularna skolioza obično napreduje brže i može biti teža za lečenje.
  • Kongenitalna skolioza: Kongenitalna skolioza nastaje zbog nepravilnog razvoja kičme tokom fetalnog perioda. Ova vrsta skolioze je prisutna od rođenja, a ozbiljnost oboljenja varira u zavisno od specifičnih abnormalnosti u razvoju kičme.
  • Degenerativna skolioza: Ova vrsta skolioze se javlja kod odraslih kao posledica degenerativnih promena na kičmi, uključujući osteoartritis, spondilozu ili degenerativne promene na diskusu. Degenerativna skolioza se razvija postepeno tokom godina kao posledica starenja i često je praćena bolom.
  • Funkcionalna skolioza: Funkcionalna skolioza nije rezultat strukturalnih promena u kičmi, već je posledica drugih faktora kao što je razlika u dužini nogu, nepravilno držanje tela ili mišićna neravnoteža. Srećom, ova vrsta skolioze može biti privremena i postoji način da se koriguje adekvatnim tretmanom i fizioterapijom.

Dekstrokonveksna i sinistrokonveksna skolioza

"Dekstrokonveksna" znači da je zakrivljenost kičme usmerena prema desnoj strani tela (dekstro znači desno). Zatim, "Sinistrokonveksna" znači da je savijanje kičme usmereno prema levoj strani tela (sinistro znači levo), što dovodi do ispupčenja kičme prema levoj strani tela.

Kao i kod drugih tipova skolioze, mogući uzroci uključuju genetske predispozicije, neuromišićne poremećaje, neravnotežu mišića ili povrede. Praćenje je važno, a u nekim slučajevima može biti potrebno lečenje kako bi se sprečilo dalje pogoršanje deformiteta ili komplikacije.

Nepravilno držanje tela i skolioza

Jedan od najupečatljivijih simptoma skolioze je svakako nepravilno držanje tela. Nepravilno držanje dolazi do izražaja i može se lako primetiti naročito kada osoba stoji ili hoda.

Kičma osobe sa skoliozom je “nagnuta” na jednu stranu, što rezultira asimetrijom ramena ili karlice. Osoba može primetiti da joj je jedno rame više podignuto ili spušteno u odnosu na drugo, ili da je jedna strana karlice izbočena ili uvučena, a nepravilnost postaje sve vidljivija kako skolioza napreduje

Upravo je lose držanje često prvi pokazatelj mogućeg nastanka skolioze i znak da se treba obratiti lekaru.

Pored toga, nepravilno držanje tela može doprineti daljem napredovanju skolioze. Promene u držanju tela stvaraju dodatni pritisak na kičmu i uzrokuju dalje deformisanje. Tako se stvara “začarani krug” jer skolioza dovodi do nepravilnog držanja, a nepravilno držanje dalje pogoršava skoliozu.

Bol u leđima kao posledica skolioze

Bol u leđima, posebno duž kičme, takođe može biti jedan od glavnih simptom skolioze. Bol može biti konstantno prisutna ili se javljati povremeno.

Uglavnom postaje jača i pogoršava se tokom sedenja ili dugog stajanja. Pored toga, može se javiti i umor u leđima zbog stalnog napora prilikom održavanja ravnoteže.

Kada kičma postane iskrivljena zbog skolioze, telo automatski pokušava da kompenzuje “iskrivljenost” kako bi se održala ravnoteža. Samim tim dolazi do promena u držanju tela kako bi se prilagodilo iskrivljenoj kičmi. Na primer, osoba može početi da naginje telo na jednu stranu.

Nepravilno držanje tela dodatno opterećuje određene delove kičme i mišiće, što pogoršava skoliozu i uzrokuje bol.

Skolioza dovodi do promene u položaju glave

Još jedan karakterističan simptom koji može biti povezan sa skoliozom jesu promene u položaju glave.

Primećuje se da je glava pomerenija u jednom smeru u odnosu na telo ili da se čini kao da je vrat nagnut na jednu stranu.

Promene u držanju tela usled skolioze indirektno utiču na položaj glave. Osoba koja ima skoliozu počinje da naginje ili rotira glavu na određenu stranu kompenzujući time nepravilan položaj kičme, što posledično dovodi do nepravilnog držanja glave.

Dijagnostika skolioze

Ako osećate tegobe ili posumnjate da imate bilo koji problem sa kičmom, trebalo bi da odete na fizijatrijski pregled. Dijagnostika skolioze uključuje fizički pregled, odnosno pregled kičme dok pacijent stoji, sedi i hoda.

Pored toga, lekar može naložiti rendgenski snimak kako bi precizno procenio stepen zakrivljenosti kičme. Nakon postavljene dijagnoze, lekar će Vam preporučiti terapijske mere, najčešće fizioterapiju, koja će Vam pomoći i olakšati tegobe koje osećate.

I sama terapija kao i lečenje skolioze zavisi od stepena iskrivljenosti kičme, starosti pacijenta i težine simptoma. Fizioterapeut će u skladu sa navedenim parametrima prilagoditi terapiju.

U slučajevima kada je skolioza blaže izražena, redovno praćenje i vežbanje može biti dovoljno za uspešno lečenje. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, biće potrebno nošenje midera ili čak hirurška intervencija kako bi se sprečilo dalje napredovanje deformiteta

Skolioza kod dece

Skolioza kod dece je relativno česta pojava i direktna je posledica naglog rasta tokom detinjstva i predioda adolescencije, obično između 10. i 15. godine života. U ovoj fazi, brz rast kostiju i mišića pogoršava skoliozu i čini je vidljivijom.

Roditeljima je često teško da primete skoliozu kod dece, posebno u ranim fazama kada je iskrivljenost kičme još uvek neprimetna (blaga skolioza). Zbog toga su važni preventivni sistematski pregledi dece, na kome će biti pregledana kičma deteta.

Rutinski školski pregledi su od velike pomoći u ranoj detekciji skolioze, kako bi se sprečilo dalje napredovanje deformiteta. U većini slučajeva, uzrok skolioze kod dece ostaje nepoznat i naziva se idiopatska skolioza. Ako se skolioza javi u pubertetskom dobu, onda je uzrok često nagli rast deteta koji kičma ne može da isprati.

Osim naglog rasta, kod neke dece skolioza može biti posledica drugih faktora kao što su genetske predispozicije, neuromuskularni poremećaji, kongenitalne anomalije ili povrede.

Da li skolioza može da se izleči?

Skolioza, kao trajna bočna iskrivljenost kičme, se nažalost ne može potpuno izlečiti. Međutim, postoji niz terapijskih metoda, vežbi za skoliozu, koje mogu pomoći u kontroli simptoma, poboljšanju držanja i usporavanju napredovanja skolioze.

Skolioza je stanje koje zahteva pažnju i razumevanje, a pravovremeno lečenje i redovno praćenje mogu značajno poboljšati kvalitet života pacijenta.

Lečenje skolioze kod odraslih

Kada se jave tegobe koje uzrokuje skolioza, fizijatri najčešće savetuju pacijentima da počnu sa fizikalnom terapijom.

Fizikalna terapija uključuje set vežbi koje za cilj imaju jačanje mišića leđa, trbuha i karlice, iz razloga što ovi mišići imaju važnu ulogu u podržavanju kičme i održavanju pravilnog držanja tela.

Jačanjem ovih mišića, pacijenti poboljšavaju stabilnost kičme i smanjuju opterećenje na iskrivljene segmente kičme, obezbeđuju dobru podršku kao i prevenciju progresije deformiteta.

Pomenute vežbe za skoliozu kod odraslih će obezbediti bolje držanje i ublažavanje prisutnih tegoba. Ponekad se savetuje i mider za skoliozu. Plivanje za skoliozu se takođe ćesto preporučuje i ima veoma blagotvoran efekat.

Pored redovne fizikalna terapije, skolioza je stanje koje zahteva redovne preglede fizijatra radi praćenja progresije oboljenja i prilagođavanja terapije prema stanju bolesti.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____