Skolioza je zdravstveno stanje koje se manifestuje kao bočna izbočina kičmenog stuba. Slikovito objašnjeno, zakrivljenje je u obliku slova "S" kada se gleda sa strane, umesto da kičma bude ravna. Kao i kod odraslih, skolioza može biti prisutna i kod dece ili adolescenata i veoma često nastaje upravo u detinjstvu.

Najbolja prognoza lečenja jeste upravo ako se skolioza otkrije u detinjstvu, odnosno u periodu kada je deformitet kičme još uvek blago izražen. Iz tog razloga je veoma bitno obratiti pažnju na detetovo držanje i na eventualne simptome koji bi mogli da ukažu na prisustvo određenog problema sa kičmom.

Zašto nastaje skolioza kod dece?

U većini slučajeva, uzrok skolioze u dečijem uzrastu ostaje nerazjašnjen u potpunosti, što se stručno označava kao “idiopatska” skolioza

Pretpostavlja se da je u tim situacijama glavni razlog nastanka skolioze nagli rast deteta u visinu koji kičma ne može da isprati, pa samim tim dolazi do zakrivljenja. Međutim, postoje slučajevi kada je skolioza uzrokovana drugim medicinskim stanjima ili faktorima kao što su:

  • neuromišićne bolesti
  • kongenitalne anomalije kičme
  • traume ili neke genetske predispozicije

Simptomi skolioze kod dece

Simptomi skolioze variraju u zavisnosti od teže i tipa zakrivljenosti kičme. Skolioza je kod dece uglavnom blaga i gotovo neprimetna, dok u ređim slučajevima može uzrokovati bol u leđima, umor, problem sa disanjem ili problem sa držanjem tela.

Jedna od prvih stvari koje roditelji mogu primetiti jeste loše držanje tela deteta. To može podrazumeva naginjanje tela, kukova ili ramena u jednu stranu. Ipak, ako uzmemo u obzir da su simptomi najčešće jedva primetni, roditeljima nije uvek lako da razlikuju blagu skoliozu od zdravog izgleda kičme.

Skolioza se najlakše primećuje kad dete stoji uspravno, a ramena ili kukovi nisu simetrični. Savet roditeljima bi bio da izvrše ovu jednostavnu proveru kod svog deteta i ukoliko primete asimetriju, odvedu dete na fizijatrijski pregled.

Pored toga, struk može biti asimetričan, što znači da jedna strana struka izgleda viša ili izbočenija od druge, zatim rebra mogu izgledati izbočenija nego na drugoj strani. Dete može imati bolove u leđima, posebno nakon dugog perioda stajanja ili sedenja.

Skolioza kičme kod dece i dijagnostika

Ako uočite da Vaše dete ima neke od simptoma skolioze, potrebno je da se obratite decjem fizijatru.

Fizijatar će započeti pregled razgovorom sa Vama i Vašim detetom kako bi prikupio potrebne informacije o simptomima, medicinskoj istoriji i eventualnim faktorima rizika koji bi potstakli razvoj deformiteta.

Postaviće pitanja o bolovima u leđima, promenama u držanju tela ili drugim primetnim znakovima koji bi mogli da ukažu na skoliozu. Detaljna anamneza će pomoći u razumevanju potencijalnih uzroka problema.

Zatim će preći na fizički pregled kičme, posmatrajući držanje tela, simetriju ramena, kukova i rebara, kao i moguće deformitete. Tokom pregleda, dete će biti zamoljeno da stoji uspravno kako bi se bolje procenila zakrivljenost kičme, izvršiće testove funkcionalnosti kako bi procenio pokretljivost kičme, snagu mišića leđa i trbuha, kao i opseg pokreta

Nakon analize svih relevantnih informacija, fizijatar će postaviti dijagnozu i razgovarati s vama i detetom o planu lečenja. Plan lečenja kod blagih oblika skolioze koji su najčešće prisutni kod dece se koriguju vežbama i rekrativnim sportom, često se preporučuje plivanje.

Rana dijagnoza i intervencija su ključni za poboljšanje stanja, jer je prevencija dalje progresije deformiteta najlakša za sprečavanje upravo u periodu detinjstva. Operacija skolioze kod dece se dosta ređe primenjuje nego kod odraslih, jer su i deformiteti i forme skolioze uglavnom blaže.

Skolioza kod dece školskog uzrasta

Skolioza je deformitet kičmenog stuba koji se veoma često primećuje upravo kod dece školskog uzrasta. Koji god uzrok skolioze bio, bitno je početi sa terapeutskim tretmanom koji je lekar propisao što ranije, jer su onda i šanse za sprečavanje komplikacija i pogoršanje skolioze bolje.

Često se skolioza primeti upravo u školskom uzrastu prilikom školskih sistematskih pregleda, pa se sa pregleda dete dalje upućuje kod fizijatra.

Bez obzira na redovne školske preglede, savetuje se da roditelji obrate pažnju na simptome koji nekada mogu biti veoma suptilni, ali od velikog značaja ako se uoče na vreme.

Skolioza kod dece predškolskog uzrasta

Skolioza kod dece predškolskog uzrasta se javlja kod dece pre nego što krenu u školu, obično u uzrastu od tri do šest godina.

Kao i kod dece školskog uzrasta i u predškolskoj dobi skolioza može biti uzrokovana genetskim predispozicijama, neuromišićnim poremećajima, neravnotežom mišića ili lošim držanjem.

Ipak, skolioza se najčešće otkriva u skolskom, a ne u presškolskom uzrastu upravo zbog redovnih sistematskih pregleda.

Razlike u skoliozi kod dece i odraslih

Skolioza kičme se može javiti i kod dece i kod odraslih osoba, ali postoje određene razlike u karakteristikama oboljenja, dijagnostici, pa i samom tretmanu.

Kao što je prethodno pomenuti, kod dece u većini slučajeva uzrok skolioze nije poznat, dok kod odraslih, skolioza može biti posledica starenja, degenerativnih promena u kičmi, povreda ili drugih medicinskih stanja odnosno pridruženih bolesti.

Dešava se da u dečjem uzrastu skolioza brže napreduje zbog brzog rasta i razvoja kostiju i mišića. S druge strane, kod odraslih bolest napreduje sporije, ali može postati progresivnija s vremenom zbog degenerativnih promena.

Dijagnoza skolioze kod dece obično se postavlja tokom redovnih sistematskih pregleda ili zbog primetnih promena u držanju tela. Nasuprot tome, kod odraslih se skolioza dijagnostikuje nakon što se pojave simptomi poput bola u leđima ili primetnih promena u držanju.

I sam tretman skolioze kod dece i odraslih se razlikuje. Deca će uglavnom biti upućena na korektivne vežbe i rekreativno bavljenje sportom, a odrasli na fizikalnu terapiju.

Kod dece, rana dijagnoza i intervencija obično imaju bolju prognozu nego kod odraslih. U svakom slučaju, važno je da se skolioza prati i leči uz podršku lekara kako bi se sprečilo napredovanje stanja i smanjila mogućnost za pogoršanje bolesti.

Skolioza kičme kod dece i dijagnostika

Ako uočite da Vaše dete ima neke od simptoma skolioze, potrebno je da se obratite decjem fizijatru.

Plivanje i skolioza kod dece

Plivanje je odličan izbor aktivnost za decu sa skoliozom i često se savetuje od strane fizijatara. Plivanje je dobar izbor iz nekoliko razloga, a to su pre svega:

  • Jačanje leđnih mišića
  • Minimalan uticaj na zglobove tokom aktivnosti
  • Bolja fleksibilnost

Plivanje je sjajna vežba za jačanje mišića celog tela, uključujući mišiće leđa, stomaka i ramena koji su glavna potpora kičmenog stuba. Jaki mišići su adekvatna potpora i omogućavaju pravilan razvoj kičmenog stuba.

Pored toga, plivanje je niskotraumatska aktivnost koja ima minimalan uticaj na zglobove, za razliku od drugih sportova koji mogu izazvati stres na kičmi ili zglobovima, plivanje pruža blagu i fluidnu formu vežbanja koja ne opterećuje kičmu.

Redovno plivanje poboljšava fleksibilnost tela, uključujući kičmu, što smanjuje napetost i ukočenost usled problema sa kičmom.

Pre bavljenja bilo kojim sportom, uključujući plivanje, treba se konsultovati sa lekarom ili fizioterapeutom, posebno kada je reč o deci sa skoliozom.

Lekar može dati preporuke o intenzitetu, dužini i učestalosti treninga koji bi bili sigurni i korisni za zdravlje kičmenog stuba deteta sa skoliozom.

Kako da sprečite nastanak skolioze kod deteta?

Postoje određene preventivne mere koje roditelji mogu preduzeti kako bi se sprečio potencijalni nastanak skolioze i kako bi se očuvalo zdravlje kičme dece.

Podstaknite decu da održavaju pravilno držanje tela dok stoje, sede i hodaju. Objasnite im zašto je važno da drže glavu uspravno, a ramena poravnana ka nazad.

Podstaknite decu da budu aktivna i uključite ih u raznovrsne fizičke aktivnosti. Takođe je važno ograničiti vreme provedeno pred ekranima kako bi se smanjilo opterećenje kičme prilikom sedenja i podstakla fizička aktivnost.

Deca koja nose ranac na jednom ramenu mogu biti izložena povećanom riziku od skolioze, pa bi bilo dobro da im to i predočite. Podstaknite decu da koriste rančeve sa dva kaiša, kako bi se težina torbe ravnomerno rasporedila.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____