Bolovi u rukama mogu biti posledica padova, udaraca, ali se mogu javiti i usled različitih zdravstvenih stanja i oboljenja.

To podrazumeva prelome, uganuća, iščašenja, ali i oboljenja poput algodistrofije, smrznutog ramena ili reumatoidnog artritisa.

Bilo da je u pitanju povreda ili određeno oboljenje, Fizionova centar sprovodi lečenje inovativnim terapeutskim protokolima, posebno kreiranim za lečenje svakog pojedinačnog zdravstvenog stanja.

Primena FSWT terapije znatno ubrzava celokupan proces oporavka, i predstavlja jedan od glavnih benefita terapijskih protokola.

Bolovi u zglobovima ruke i reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis predstavlja hroniču autoimunu bolest koja pogađa zglobove.

Osobe s reumatoidnim artritisom često doživljavaju bol, oticanje, ukočenost i gubitak funkcije zglobova.

Bol u rukama kod reumatoidnog artritisa se obično javlja simetričano, što znači da se oseća u obe ruke istovremeno.

Tegobe su najizraženije ujutro, odnosno nakon perioda mirovanja, a smanjuju se tokom dana, kako zglobovi postaju aktivniji. Reumatoidni artritis simptomi:

  • bolovi u zglobovima ruku
  • bolovi u prstima ruke
  • bolovi u prstima nogu i ruku
  • bolovi u zglobovima na rukama
  • bolovi u zglobovima i trnjenje ruku
  • bolovi u zglobovima prstiju na rukama
  • bolovi u zglobovima na prstima ruku
  • bolovi u šaci ruke
  • bolovi u srednjem prstu desne ruke
  • bolovi u kostima ruke
  • reumatski bolovi u rukama
  • bolovi u korenu palca ruke

Pored bola, javlja se i oticanje, crvenilo i otežana pokretljivost zglobova. Fizikalna terapija omogućava izuzetne rezultate, očuvanje pokretljivosti zglobova i jačanje mišića.

Protokol 661 za reumatoidni artritis dovodi do toga da se rapidno smanje bolovi u zglobovima ruke, a rana dijagnoza je izuzetno važna za dalji tok lečenja i smanjenje bola.

Luksacija glenohumeralnog zgloba, iščašenje ramena

Do iščašenja ramena dolazi kada glava nadlaktične kosti (humerus) iskoči iz svojeg uobičajenog položaja u zglobu ramena.

Iščašenje je bolno i onemogućava pokretljivost ramena, a u većini slučajeva do iščašenja dolazi usled određene povrede.

Iščašenje može nastati nakon pada na ispruženu ruku, udarca u rame ili kao posledica naglog pokreta.

Iščašenje ramena je izuzetno česta povreda u sportovima u kojima ima dosta fizičkog kontakta, poput ragbija, hokeja ili košarke.

Da li iščašenje zgloba uzrokuje bol koji se spušta niz ruku?

Fizikalna terapija je ključna za pravilnu rehabilitaciju nakon iščašenja ramena. Rehabilitacija omogućava da povređena osoba vrati snagu, stabilnost i raspon pokreta.

U težim slučajevima, posebno kod ponovljenih iščašenja ili ozbiljnih oštećenja struktura zgloba, je potrebna hirurška intervencija kako bi oštećene strukture zacelile.

Bol može imati tendenciju da se širi, pa se mogu javiti i bolovi u laktu desne ruke, ako je došlo do luksacije sa desne strane.

Fizionova centar sprovodi lečenje luksacije glenohumeralnog zgloba inovativnim protokolom lečnja 612, koji se sastoji od niza terapijskih procedura koje primenjujemo kako bi do oporavka zgloba došlo u najkraćem mogućem roku.

Smrznuto rame i bolovi u nadlaktici leve ruke

Još jedno stanje vezano za tegobe sa ramenom je smrznuto rame, a pored bola u ramenu može uzrokovati i bol koji se spušta niz ruku.

Smrznuto rame, ili periartritis ramena, obično se javlja kao posledica upale periartikularnih struktura, uključujući tetive, ligamente i burse oko ramena.

Osim bola, glavna karakteristika ovog stanja je svakako ograničena pokretljivost ramena. Upala i oticanje oko ramenog zgloba pritiskaju okolne živce, što dovodi do bola koji se širi niz ruku.

Fizionova centar sprovodi lečenje smrznutog ramena protokolom 605 koji kombinacijom različitih tehnika fizikalne terapije pospešuje lečenje i omogućava brži oporavak.

Algodistrofija i bol u ruci

Algodistrofija, poznata i kao sindrom kompleksne regionalne boli (CRPS), je hronično bolno stanje koje može zahvatiti jedan ekstremitet, ruku ili nogu.

Može se desiti da se pomenuto stanje razvije nakon povrede, operacije ili nekog drugog incidenta koji utiče na tkiva ili nerve.

Bolovi u mišićima ruku mogu biti jaki, konstantni, a dešava se da se jave bez očitog razloga. Pored toga, može se javiti i osećaj poput peckanja ili pritiska na zahvaćenom području.

Dešava se i da koža promeni boju, postane crvena, modra ili bleđa nego što je bila. Može doći do promena i u temperaturi kože, odnosno koža može postati hladna na dodir.

Javlja se i suvoća kože, a rast kose može biti otežan ako je zahvaćeno području teme glave. Algodistrofija simptomi:

  • bolovi mišića u rukama
  • bolovi u nogama i rukama
  • bolovi u rukama i nogama malaksalost
  • bolovi u mišićima nogu i ruku
  • bolovi i slabost u rukama i nogama
  • malaksalost bolovi u nogama rukama
  • bolovi u nadlaktici ruke
  • bolovi u zglobovima ruku i nogu
  • bolovi u kostima ruku i nogu
  • bolovi u rukama i misicima

Česta je i pojava otoka, pa posledično dolazi do ograničenja pokreta u ekstremitetu. Zahvaćeno područje može postati izuzetno osetljivo, pa čak i blagi dodir izaziva jaku bol.

Tačan uzrok algodistrofije nije potpuno jasan, ali se smatra da uključuje kompleksne interakcije između nervnog i imunološkog sistema, kao i vaskularnih promena i problema.

Za lečenje algodistrofije, Fizionova centar sprovodi inovativni protokol lečenja 609.

Prelom radijusa na tipičnom mestu i jaki bolovi u rukama

Prelom radijusa na tipičnom mestu, podrazumeva prelom kosti podlaktice blizu ručnog zgloba.

Najčešći distalni prelom podlaktice je prelom obe kosti podlaktice - radijalne i ulnarne kosti. Ovaj tip preloma obično se dešava usled pada na ispruženu ruku, direktnog udarca ili neke vrste nespretnog pokreta.

Simptomi uključuju otok, deformitet na mestu preloma, a pacijentu se javljaju intenzivni bolovi u rukama od lakta do šake.

Saniranje povrede podrazumeva postavljanje kostiju u pravilan položaj i imobilizaciju pomoću gipsa.

Nakon zarastanja, oporavak povređene ruke možete podstaći terapijskim protokolom 618, koji će doprineti bržem oporavku i regeneraciji oštećene koštane strukture i tkiva.

Inovativna FSWT terapija ima visoku moć prodiranja akustičnih talasa, koji regenerišu krvne sudove i kosti, time omogućavaju duplo brži proces oporavka nakon povrede.

Sindrom rotatorne manžetne

Rotatorna manžetna se sastoji od četiri mišića i njihovih tetiva koje okružuju glavu humerusa (nadlaktične kosti) i omogućavaju pokrete ramena.

Sindrom rotatorne manžetne je stanje koje karakteriše niz tegoba proizišlih iz oštećenja ili upale rotatorne manžetne u ramenom zglobu.

Može biti uzrokovan prenaprezanjem, povredama, degenerativnim promenama koje su posledica starenja ili ponavljajućih pokreta ramena.

Glavni simptomi sindroma rotatorne manžetne su bol u ramenu, smanjena snage i pokretljivosti, te poteškoće u podizanju ruke.

Fizionova sprovodi uspešno lečenje smrznutog ramena primenom inovativnog protokola 622, koji vraća pokretljivost ramena i odstranjuje bol u ruci.

Bilo da je u pitanju određeno oboljenje ili ipak povreda, Fizionova centar Vam može pružiti adekvatnu podršku pri lečenju, a proces oporavka će uz primenu inovativnih terapijskih metoda trajati znatno kraće nego uobičajeno.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____