Kronova bolest je hronični zapaljenski poremećaj koji može zahvatiti bilo koji deo digestivnog trakta, počevši od regije usne duplje.

Međutim, kronova bolest se pretežno javlja u predelu tankog ili debelog creva. Ovu inflamatornu bolest creva karakterišu epizode aktivnog zapaljenja i remisije, odnosno odsustva simptoma.

U periodu kada je bolest aktivna, simptomi mogu varirati od blagih tegoba, do veoma izraženih problema i komplikacija.

Tokom remisije su simptomi bolesti manje izraženi ili u potpunosti odsutni. Simptomatično je da kronova bolest ne zahvata crevo u celost, već određene segmente creva ostavljajući zdrave delove između.

Šta je kronova bolest? Simptomi i dijagnostika

Glavni simptomi oboljenja su vezani za tegobe digestivnog trakta, dok se sporedni simptomi mogu ispoljiti u vidu bola u zglobovima, oku ili kao crvenilo kože.

Glavni simptomi kronove bolesti:

  • Bol u stomaku
  • Dijareja
  • Gubitak apetita
  • Visoka temperatura
  • Nepotpuno pražnjenje creva
  • Zatvor
  • Krv u stolici
  • Bol u anusu
  • Afte u ustima
  • Gubitak težine
  • Neobjašnjiv umor

Sporedni simptomi, koji se takođe povremeno javljaju, ali ne kod svih osoba su:

  • Crvenilo oka
  • Bol u oku
  • Crvenilo kože sa ispupčenjima
  • Bol u zglobovima

Dijagnoza kronove bolesti se postavlja na osnovu specijalističkog pregleda, kliničke slike i laboratorijskih testova. U pojedinim slučajevima je potrebno obaviti i kolonoskopiju, kao i biopsiju tkiva.

Ulcerozni kolitis i kronova bolest, sličnosti i razlike

Kronova bolest i ulcerozni kolitis ispoljavaju veoma slične simptome. Procenjuje se da u 10% slučajeva nije moguće napraviti jasnu razliku između simptoma ove dve bolesti.

Ključna razlika između ulceroznog kolitisa i kronove bolesti se ogleda u sledećim karakteristikama:

  • Ulcerozni kolitis obično zahvata samo debelo crevo (kolon) i rektum, dok kronova bolest može zahvatiti bilo koji deo digestivnog trakta.
  • Zapaljenje kod ulceroznog kolitisa je površinsko i uglavnom zahvata sluznicu debelog creva. Sa druge strane, kronova bolest izaziva zapaljenje koje može produbiti zid creva, stvarajući malene čvorove.
  • Kronova bolest u pojedinim slučajevima može izazvati zapaljenje zglobova ili kožne promene, što nije karakteristično za kolitis.
  • Kolitis obično kontinuirano zahvata deo debelog creva, dok kronova bolest zahvata segmentirane delove.

Kronova bolest ishrana i terapija

Prilagođeni plan ishrane je ključan za regulaciju simptoma kronove bolesti.

Iako je potrebno individualno prilagoditi plan ishrane svakom pacijentu, postoje određene opšte smernice u ishrani koje se savetuju osobama obolelim od kronove bolesti.

Savetuje se izbegavanje mlečnih proizvoda, prerađenih šećera, veoma masnih namirnica i vlakna koja su teško svarljiva, što posebno važi za osobe sa suženjem creva.

Pored toga, savetuje se da se obimni obroci zamene sa nekoliko manjih porcija tokom dana kako bi se umanjilo opterećenje creva.

Tokom perioda gubitka težine se savetuje dovoljan unos proteina koji će održavati mišićnu masu.

Prilikom uvođenja izmena je bitno praćenje reakcija na određene namirnice i njihovo eliminisanje iz ishrane.

Da li je kronova bolest izlečiva?

Kronova bolest je hronična bolest, uz periodične epizode pogoršanja simptoma, ali i perioda remisije kada su simptomi manje izraženi ili se u potpunosti povlače.

Nažalost, još uvek nije pronađen lek za potpuno izlečenje kronove bolesti, ali se njeni simptomi mogu uspešno redukovati i držati pod kontrolom.

Cilj tretmana jeste da se oboljenje održi što duže u fazi remisije kako bi se izbegle komplikacije, a pacijentu omogućio lagodniji život.

Iako se bolest može staviti pod kontrolu primenom lekova i promenama u ishrani, u najtežim slučajevima se primenjuje hirurška intervencija. Međutim, hirurško lečenje nažalost ne garantuje potpunu eliminaciju bolesti.

Pridržavanjem plana ishrane i uzimanjem terapije pacijenti mogu ući u fazu dugotrajne remisije, ali bolest ipak neće nestati potpuno.

Da li se krvna slika kod kronove bolesti pogoršava?

Iako krvna slika nije specifičan test za dijagnostiku kronove bolesti, njena provera je svakako sastavni deo dijagnostike i lečenja.

Kontroliše se kako bi se dobila potpuna slika o zdravstvenom stanju osobe i eventualnim promenama u organizmu.

Kronovu bolest karakteriše hronična upala creva, a povećan broj belih krvnih zrnaca ukazuje na postojanje upale u organizmu.

Pored toga, nizak nivo eritrocita i hemoglobina ukazuje na anemiju, koja se može ispoljiti kod osoba koje imaju Kronovu bolest.

Da li kronova bolest kod dece utiče na rast?

Iako je manje učestala nego kod odraslih, kronova bolest se može javiti i kod dece. Problematično je to što kronova bolest kod dece, za razliku od odraslih, može uticati na rast i razvoj deteta.

Simptomi kronove bolesti kod dece su slični onima kod odraslih, a to su pre svega bolovi u stomaku, dijareja, gubitak težine, umor i smanjen apetit.

Dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, anamneze i laboratorijskih testova, ponekad je neophodna i kolonoskopija, kao i biopsija tkiva.

Kronova bolest terapija i lečenje

Kao što je prethodno pomenuto, kronova bolest kod odraslih se ne može u potpunosti izlečiti. Međutim, primenom terapije i pridržavanjem propisanog plana ishrane se može postići povlačenje simptoma i uspostaviti kvalitetan život.

Pored prilagođene ishrane, osnovu terapije kronove bolesti čine antiinflamatorni lekovi koji regulišu upalu.

Pored toga, često se propisuju i kortikosteroidi, aminosalicilati, imunomodulatori i biološki lekovi.

Pored lekova, često se preporučuju i određeni suplementi koji regulišu nivo gvožđa u krvi i sprečavaju nastanak anemije.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova prati svetske trendove u medicini kroz inostrane seminare i kongrese

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra čine iskusni lekari i terapeuti, koji su svoje znanje dodatno usavršavali na brojnim seminarima i kongresima u zemlji i inostranstvu.

Naš stručni time predvodi strukovni fizioterapeut Nenad Nešić koji poseduje preko 25 godina iskustva u struci i izuzetno je posvećen stalnom usavršavanju i širenju znanja iz oblasti medicine.

Neke od prestižnih konferencija koje je posetio naš tim su: Osteopaty Conference, Berlin 2019; Osteopathy and White Nights, St. Petersburg; MEDICA-Medical Technology Trade Fair, Dizeldorf 2023; kao i edukacija za FSWT terapiju u Nemačkoj.

Nastojaćemo da i u budućnosti proširujemo svoje stručno znanje kako bismo svojim pacijentima obezbedili efikasno lečenje uz dugoročne rezultate.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____