Dijastaza stomaka (diastasis recti) se javlja kada se desni i levi trbušni mišići razmaknu, a do dijastaze mišića najčešće dolazi tokom i nakon trudnoće.

Izmenjen izgled stomaka nakon porođaja je uobičajena pojava, a trbušni mišići se nakon trudnoće najčešće spontano vrate u prvobitni položaj nakon nekoliko nedelja od porođaja.

Međutim, problem nastaje kada razmak ostane prisutan i nakon više meseci od porođaja. Tada se može posumnjati da će promena biti prisutna trajno, ako se ne pristupi pravilnom tretmanu

Preporuka je da se obratite fizioterapeutu koji će Vas uputiti i pokazati Vam vežbe za dijastazu stomaka čijom primenom ćete potpomoći saniranje dijastaze i oporaviti stomak nakon porođaja.

Šta je dijastaza stomaka?

Dijastaza posle porođaja (trbušna dijastaza) nastaje usled rasta fetusa koji pritiska trbušne mišiće i izaziva njihovo razdvajanje.

U pitanju je razdvajanje mišića stomaka (mišića rektus abdominisa) koji se nalaze sa prednje strane stomaka.

Pored toga što predstavlja estetski problem, dijastaza može biti i uzrok nelagode i bola u trbušnim mišićima, kao i niza drugih tegoba.

Dijastazu bi trebalo terapijski tretirati ne samo zbog estetike, već zato što stomak kao središnji deo čovekovog tela, igra ključnu ulogu u podršci držanju, disanju i pokretljivosti.

U nastavku saznajte kada treba da se obratite fizijatru zbog dijastaze, postoji li prevencija i efikasna terapija, kao i sve ostale pojedinosti koje je važno da znate.

Uzroci dijastaze stomaka nakon porođaja

Kao što smo već spomenuli, trudnoća je jedan od najčešćih uzroka dijastaza mišića. Pored toga, hormonske promene i pritisak materice doprinose stvaranju dijastaze.

Osim trudnoće, nepravilno vežbanje koje opterećuje trbušne mišiće može uzrokovati dijastazu stomaka, naročito ako se rade intenzivne vežbe bez odgovarajuće podrške.

Genetska predispozicija ka dijastazi stomaka je jedan od faktora rizika za nastanak ovog zdravstvenog stanja.

Ako je majka imala dijastazu nakon porođaja, postoji veća verovatnoća da će se javiti i kod njene ćerke isti problem.

Pored toga, dijastaza se češće javlja kod žena koje su prethodno već rađale, kao i kod porodilja starijih od 35 godina.

Ipak do dijastaze najčešće dolazi kod višeplodnih trudnoća ili u slučajevima kada je plod velik.

Pored toga, faktor rizika predstavlja i ako je do trudnoće došlo ubrzo nakon prethodne, a moguća je i dijastaza nakon carskog reza.

Kada se javiti za pomoć

Statistički posmatrano, dijastaza trbušnih mišića je prilično česta, i javlja se kod čak dve trećine porodilja.

Ako Vaš stomak duži vremenski period nakon porođaja izgleda kao trudnički iako ste se već porodili, potrebno je preispitati mogućnost da je došlo do dijastaze, odnosno razdvajanja stomačnih mišića.

Ako niste sigurni da li imate dijastazu ili ste i dalje u procesu oporavka, možete sami obaviti pregled koji će Vam ukazati na postojanje dijastaze.

Kako da sami otkrijete dijastazu stomaka?

Lezite na leđa sa savijenim kolenima, postavite prste šake na svoj pupak, s palcem usmerenim prema vama, a prste okrenite kao da pokušavate ubosti svoj pupak. Istovremeno podignite glavu, vodeći računa da ramena ostanu u istom položaju.

Ako primetite da prsti "upadaju" u mekani prostor tokom ovog postupka, to ukazuje na razmaknute mišiće.

Izmerite prostor između razmaknutih mišića, ako je razmak manji od 2 cm, najverovatnije nemate dijastazu.

Međutim, ako je širina veća od 2cm (širina 2 prsta), postoji velika verovatnoća da je došlo do dijastaze. To je dijastaza mišića trbuha koju svakako treba lečiti.

Da li se dijastaza u trudnoći i nakon nje može povući spontano?

Dijastaza stomaka, odnosno razdvajanje središnjeg dela trbušnih mišića, može se u nekim slučajevima povući spontano, naročito ako se primene pravilne vežbe uz instrukcije fizioterapeuta.

Do spontanog povlačenja dijastaze najčešće dolazi ako je došlo do blagog razmicanja trbušnih mišića.

Dakle, spontano povlačenje je direktno uslovljeno stepenom razdvajanja mišića, genetikom, starosti, načinom života i pravilnim primenjivanjem vežbe za dijastazu trbušnih mišića .

Dešavalo se kod mnogih žena koje su imale dijastazu tokom trudnoće da se mišići spontano povuku u prvih nekoliko meseci nakon porođaja, naročito ako su primenjivale propisane vežbe koje jačaju trbušne mišiće.

Međutim, kod određenog broja žena, dijastaza ostaje prisutna i postaje hronično stanje. Dijastaza u određenom broju slučajeva može biti reverzibilna ako se osoba ne pridržava preporučenih preventivnih mera.

Ako sumnjate na dijastazu, bitno je da se što pre javite stručnjaku, fizioterapeutu ili fizijatru, kako biste dobili individualno prilagođene smernice i vežbe koje vam mogu pomoći.

Simptomi i tegobe dijastaze

Iako se većina žena obraća lekaru zbog estetskih razloga, bitno je napomenuti da dijastaza može dovesti do niza drugih tegoba.

Kada se dogodi dijastaza trbušnog zida, unutrašnji organi, materica, creva i drugi organi u trbušnoj duplji gube potrebnu podršku koja bi ih održavala na pravom mestu. Počinju da vrše pritisak ka napred, stvarajući pritom ispupčenje.

Iako dijastaza često ne izaziva nikakve tegobe, činjenica je da se određeni broj žena sustreće sa različitim, veoma neugodnim tegobama. Obavezno potražite stručnu pomoć ukoliko imate sledeće tegobe:

  • Bol u donjem delu leđa
  • Bol u donjem delu stomaka
  • Otežano pražnjenje bešike
  • Otežano disanje
  • Bol u trbušnim mišićima pri kretanju
  • Nadimanje
  • Bol tokom odnosa
  • Pojava hernijacije ili kile

Da li je operacija dijastaze trbušnih mišića jedina opcija?

Fokusirane vežbe koje ojačavaju trbušne mišiće pomažu u smanjenju dijastaze stomaka, ali je izuzetno bitno da budu propisane od strane fizioterapeuta, koji će Vam pružiti prilagođeni plan vežbanja za dijastazu.

U određenim slučajevima se preporučuje pojas za dijastazu, koji se još zove i steznik za dijastazu, a pomaže u smanjenju pritiska na trbušne mišiće i olakšava njihovo zaceljivanje.

Dakle, spontano povlačenje je direktno uslovljeno stepenom razdvajanja mišića, genetikom, starosti, načinom života i pravilnim primenjivanjem vežbe za dijastazu trbušnih mišića .

U težim slučajevima dijastaze stomaka, kada steznik za stomak nakon porođaja ne pomaže, jedino rešenje je hirurški zahvat, kojim se omogućava spajanje razdvojenih mišića intervencijom.

Ako se dijastaza trbušnih mišića javila nakon prve trudnoće, preporučuje se da ukoliko planirate drugu trudnoću prvo sanirate dijastazu, jer bi se u suprotnom povećao rizik za nastanak težeg oblika ovog stanja.

Prevencija dijastaze stomaka

Vežbe za stomak nakon porođaja koje jačaju trbušne mišiće nisu garancija da do dijastaze neće doći nakon trudnoće.

Kod određenog broja žena trbušni mišići nisu bili pravilno pozicionirani ili su bili blago razmaknuti čak i pre trudnoće.

Ipak, nešto što može poslužiti kao dobra prevencija je pridržavanje saveta stručnjaka o pravilnom držanju tela kako bi se smanjio pritisak koji se vrši na trbušne mišiće.

Preporučuje se i nošenje potpornih pojaseva koji pružaju dodatnu podršku trbušnom području tokom trudnoće i omogućavaju pravilno držanje, pa su samim tim dobra prevencija dijastaze.

Dijastaza kod muškaraca

Iako do dijastaze dolazi najčešće kod žena tokom trudnoće, dijastaza trbušnih mišića kod muškaraca je takođe moguća, kao i kod žena koje nisu prethodno rađale.

Uzrok dijastaze kod muškaraca je uglavnom izuzetno intenzivno i nepravilno vežbanje, naročito ako je fokus bio na vežbama koje stvaraju pritisak na središnji deo trbuha i trbušnog mišića.

Pored vežbanja, dijastaza se može javiti kod muškaraca koji su imali veliki gubitak telesne mase.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____