background shape

Međutim, skakačko koleno (patelarni tendinitis) pogađa i sportiste čije discipline uključuju nagle promene smera, poput fudbala i hokeja, ali i rekreativce.

Terapija za skakačko koleno u Fizionova centru

Bol u predelu čašice kolena je nešto što nikako ne bi trebalo zanemarivati.

Čim se primete prvi simptomi potrebno je 4-5 puta na dan hladiti bolno područje ledom, odmarati ekstremitet koji je zahvaćen, a ukoliko bol ne prolazi, treba se javiti sportskom terapeutu.

Prvenstveno je u procesu lečenja potrebno da sam sportista smanji intenzitet treninga, a naročito konkretnih aktivnosti koje dovode do bola.

U našem Fizionova centru akcenat je na tretmanima kojima će se izbeći operativno lečenje kada god je to moguće. U slučaju skakačkog kolena najpre je potrebno smiriti upalni proces koji je u toku, a potom potpomoći zarastanje tkiva u zahvaćenom području.

Pacijentima su na raspolaganju različiti protokoli lečenja, prilagođeni za svakog pacijenta ponaosob. Protokoli se sastoje od kombinacija sledećih metoda:

Najčešće se u slučaju skakačkog kolena nakon smirivanja upale, počinje sa fizikalnom i kineziterapijom u kombinaciji sa laserskim i ultrazvučnim tretmanima koje su se odlično pokazali u ranim fazama lečenja.

Pritom, svesni smo kako je za sve aktivne sportiste od neizmerne važnosti održavanje kondicije i kontinuitet treniranja. Kako bi se to omogućilo, naši terapeuti će u zavisnosti od discipline koja je u pitanju preporučiti alternativni trening kojim će se omogućiti kontinuitet uz maksimalnu poštedu područja koje je obolelo.

Revolucionarna metoda u Fizionovi: FSWT - Usmerena Terapija

Za brže i efikasno lečenje, u okviru terapije skakačkog kolena, našim pacijentima je dostupna i inovativna FSWT - Usmerena Terapija.

U pitanju je terapija udarnim talasima koja za cilj ima da se podstakne regeneracija tkiva i kreiranje novih kolagena u tetivi. FSWT - Usmerena Terapija je revolucionarna i potpuno neinvazivna metoda koja značajno može da doprinese oporavku i izlečenju u slučajevima patelarnog tendonitisa.

Drago nam je da možemo da se pohvalimo da smo jedini na području jugoistočne Evrope koji poseduju ovaj aparat. Aparat proizvodi talase niskog intenziteta čijim fokusiranjem se poboljšava protok krvi u području koje se tretira i istovremeno se potpomaže stvaranje novih krvnih sudova i kolagenih vlakana u tetivi čime se značajno ubrazava proces oporavka.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled već danas pozivom na broj telefona:

011/21-00-588

Šta je Patelarni tendonitis?

Skakačko koleno, odnosno patelarni tendonitis nastaje usled velikog pritiska na koleno, najčešće kod konstantne i prekomerne upotrebe kolena u sportu ili prilikom vežbanja. Prenaprezanje kolena dovodi do patoloških promena koje izazivaju upalu čašićne tetive - patele, pa otuda i naziv patelarni tendonitis.

Patologija i simptomi skakačkog kolena obično se javljaju na samoj pateli, ali se mogu osetiti i niže na tibiji.

Koji su simptomi skakačkog kolena?

Prvi simptomi skakačkog kolena su bol i osetlivost u predelu ispod čašice kolena i najčešće se javljaju postepeno. Ova bol se u početku javlja najčešće prilikom aktivnosti (a naročito prilikom klečanja i ustajanja iz čučnja), a kako tetiva postaje sve oštećenija, bol može da postane sve jači u toj meri da ometa bilo koju aktivnost i da se javlja i prilikom mirovanja. Osim bolnih senzacija, u predelu bolnog mesta se može javiti i otok.

Uzroci

Postoje brojni faktori koji mogu da doprinesu nastanku skakačkog kolena. Među njima su faktori na koje se ne može uticati, poput genetike i anatomije tela, ali i oni na koje se može uticati, a koji se tiču mišićne snage, opterećenja prilikom treninga i same fleksibilnosti pacijenta.

Kod nekih pacijenata može biti izražen isključivo jedan faktor, dok je kod većine prisutno više udruženih faktora rizika.

Faktori koji doprinose mogu biti:

  • veliki broj intenzivnih treninga u kratkom roku ili naglo povećanje obima i intenziteta treninga
  • smanjena fleksibilnost kvadricepsa i zadnje lože
  • patela alta (retko stanje koje utiče na pokretljivost nogu usled male i nerazvijene patele)
  • zategnuti mišići na nogama, a naročito mišići neujednačene snage
  • nepravilan hod usled lošeg svoda stopala
  • prekomerna telesna težina
  • loša obuća
  • bolesti koje utiču na slabljenje tetiva

U najvećem riziku za patelarni tendonitis su upravo sportisti jer aktivnosti poput trčanja, skakanja i čučanja dovode do toga da je pritisak na tetivu znatno veći. Poznato je da prilikom trčanja kolena trpe snagu koja je do pet puta veća od telesne težine samog trkača, a kod skoka u dalj je na primer, pritisak na kolena više nego očigledan. Zbog toga u navedenim i sličnim sportovima za koje su karakteristični dugi treninzi sa opterećenjem na kolenima predstavljaju značajan faktor rizika za patelarni tendonitis.

Koliko traje oporavak?

Ovo je pitanje koje pacijenti možda najviše postavljaju. Važno je da se ima na umu da je za svaki oporavak potrebno da prođe vreme. Trajanje oporavka može da varira u zavisnosti od pojedinačnog slučaja - težine povrede i njene dužine trajanja. Pored navedenog, važno je i koliko se pacijent pridržava preporuka terapeuta jer nesprovođenje preporučenih mera (ili njihovo intenziviranje) može u velikoj meri da odloži izlečenje.

Telu je potrebno vreme i zato je važno da se oporavak ne ubrzava jer forsiranje tela pre nego što se u potpunosti oporavilo može da dovede do dodatnih oštećenja i povreda nakon čega oporavak može biti još teži i duži.

Zbog toga je saradnja terapeuta i pacijenta i otvoren razgovor po pitanju očekivanja veoma važan. Potreban je zajednički rad na razvoju plana lečenja koji će pomoći pacijentu da ostvari svoje ciljeve kada god je to moguće, ali uz davanje prioriteta zdravlju na duže staze.

Prevencija

Nakon oporavka od patelarnog tendonitisa, potrebno je preduzeti korake u cilju sprečavanja sličnih povreda u budućnosti.

Prevencija uključuje sledeće:

  • obavezno adekvatno zagrevanje pre i istezanje nakon svakog treninga
  • nošenje steznika za kolena tokom aktivnosti
  • jačanje kvadricepsa i zadnje lože
  • izbegavanje naskakanja na tvrde površine

Patelarni tendonitis može da se razvija postepeno. Simptomi se mogu pogoršavati veoma sporo zbog čega ih nije uvek lako prepoznati. Ukoliko često osećate bilo kakvu nelagodu ili bol u predelu kolena, potrebno je da se obratite lekaru jer je najbolji ishod lečenja upravo kada se stanje otkrije u akutnoj fazi.

Zakažite pregled ili konsultacije na broj 011/ 21 00 588

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o potencijalnim tretmanima za otklanjanje istih je vrlo važno. Kako bismo vam pružili najbolju moguću terapiju i ne bi li postigli zacrtani cilj, vaše učešće je ključno - jer vi ste nam najbolji partner u procesu oporavka.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana za bol kolenu, kao i za tretmane i terapije koje nudimo u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.