• Teodora Hercla 16, Zemun | 063 8017 225
    Specijalistički pregled u Oktobru → 3.000rsd
Kineziterapija - Fizionova Beograd

Kineziterapija

Sloboda pokreta

Kineziterapija, kao jedna od metoda medicinske rehabilitacije, nespecifična je funkcionalna forma lečenja fizičkih stanja i povreda. Koristeći pokret ili kretanje kao osnovni instrument u naporu, kineziterapija poboljšava narušeno zdravstveno stanje ili dovodi do potpunog izlečenja.

U našem fiziocentru kineziterapija je nezaobilazna gotovo u svim Protokolima – njeni blagotvorni efekti mogu biti lokalni i opšti. Najčešći postupci prilikom kineziterapije jesu vežbe, ali i sportske i rekreacione aktivnosti koje se sprovode u cilju aktivnog lečenja ili prevencije neprijatnih stanja.

Svi oblici savremene kineziterapije zasnovani su na najnovijim saznanjima iz oblasti anatomije, fiziologije, biomehanike i kineziologije. Kao poseban oblik kineziterapije postoji i kineziprofilaksa – procena funkcionalnog statusa koja se u fizikalnoj medicini koristi u prevenciji određenih stanja ili bolesti.

Jozef Klement Tiso, italijanski lekar i fizioterapeut koji je prvi u svoje terapije uveo fizikalne vežbe kao vid izlečenja ortopedskih povreda, 1781. godine u svojim zapažanjima navodi:

„ Pokret po svom dejstvu zamenjuje svako terapeutsko sredstvo, dok sva lekovita sredstva ne mogu da zamene pokret. ”

Osnovni ciljevi kineziterapije:

Očuvanje i vraćanje normalne pokretljivosti zglobova
Očuvanje i vraćanje normalne mišićne snage
Motorna edukacija – učenje pokreta
Motorna reedukacija – ponovno učenje pokreta
Očuvanje i vraćanje koordinacije
Delovanje na centralni i periferni nervni sistem kao i na kardio-vaskularni, respiratorni i koštano-zglobni sistem u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti
Ostvarivanje dobrog psihičkog stanja

Oblici kineziterapije:

Oblici kineziterapije koji se primenjuju u Fizionova centru su brojni, ali se u praksi najčešće sprovode:

– Korektivna gimnastika (skup fizičkih vežbi doziranih po intenzitetu, vrsti i trajanju, koje se mogu primenjivati preventivno kod dece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta, ili terapijski ako oni već postoje)
– Edukacija o zaštitnim položajaima i pokretima tela
– Vežbe pravilnog disanja
– Kineziterapija za lumbalni sindrom (diskus hernija, stenoza spinalnog kanala, protruzija diskusa, faset sindrom)
– Kineziterapija kod perifernih artroza (gonartroza, koksartroza, artroza sitnih zglobova šaka)
– Vežbe relaksacije (opuštanja)
– Kineziterapija za cervikalni sindrom (diskus hernija, centralna mijelopatija, cervikobrahijalni sindrom, cervikocefalni sindrom, spondiloza…)
– Kineziterapija nakon preloma kosti i iščašenja (luksacija) zglobova, sportskih i drugih povreda (prelom ručnog zgloba, prelom lateralnog maleolusa, distorzije skočnog zgloba….)
– Vežbe za osteoporozu
– Kineziterapija kao preoperativna i postoperativna rehabilitacija (povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, meniskusa)
– Vežbe za skoliozu i kifozu – vežbe za korekciju ravnih stopala

Neurorehabilitacija se u Fizionova centru izvodi kroz autorizovane tehnike: Po Kabatu, Bobatu, Frenkilu, Vojti…

Kao zasebna kineziterapijska metoda sprovodi se PNF (propioceptivna neuromuskularna facilitacija) tehnika.

  1. Proprioceptivna metoda uključuje neke od senzornih receptora koji daju informaciju o pokretu i položaju tela
  2. Neuromuskularna metoda uključuje nerve i mišiće
  3. Facilitacija odnosno olakšavanje, metoda je koju je započeo Dr Herman Kabat još 1940. godine, pa se često naziva još i Kabatova metoda. Sa povećanjem iskustva postalo je jasno da je ovakav terapeutski pristup efikasan u mnogim oblastima medicinske rehabilitacije: koristeći PNF terapeutu se pružaju brojne mogućnosti da pacijentu na brz i efikasan način reši probleme kao štu su bol, smanjenje mišićne snage, kontrakture, poremećaj mišićnog tonusa, koordinacije i posture.

Preduslov za odredjivanje kineziterapije je stručnost!

Dobro postavljena funkcionalna dijagnoza, poznavanje samog delovanja propisanih vežbi, početni položaj, trajanje, intezitet, broj ponavljanja kao i poznavanje neželjenih dejstva i kontraindikacija ključ su pozitivnog učinka kineziterapije i korak napred u našoj misiji slobode pokreta.

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing