• Teodora Hercla 16, Zemun | 063 8017 225
  Specijalistički pregled u Oktobru → 3.000rsd
Smrznuto rame - Simptomi i lečenje - Fizionova Beograd

Smrznuto rame

Lečenje sindroma smrznutog ramena uz pomoć savremene FSWT terapije

U našem trećem blogu  potrudićemo se da Vam odgovorimo na sledeća pitanja: Kako dolazi do „smrzavanja“ ramena? Zašto se javlja bol? Koji su uzroci i kako prepoznati simptome? Takođe, u videu ćemo Vam predstaviti i vežbe koje je poželjno raditi radi prevencije nastanka sindroma smrznutog ramena. Ukoliko problem sa ramenom već postoji, upoznaćemo Vas sa terapijama i kompletnim procesom lečenja u našem centru.


Dobrodošli u treći BLOG fizioterapeutskog centra Fizionova!

Naš glavni terapeut Nemanja Marjanović će Vas i ovaj put provesti kroz zanimljivu temu i ukratko objasniti sve vezano za sindrom smrznutog ramena.

Šta je smrznuto rame?

Smrznuto rame je povreda odnosno sindrom kod kojeg se javlja ukočenost i bol u ramenu. Dolazi do ograničene pokretljivosti zgloba ramena što u velikoj meri otežava svakodnevne aktivnosti osobe. Sindrom smrznutog ramena (na engleskom „frozen shoulder“) u stručnoj literaturi često se spominje pod nazivom sekundarni adhezivni kapsulitis ili periarthritis humeroscapularis.


Video sa preventivnim vežbama i pojašnjenjem terapije u našem centruU videu možete pronaći odgovore na sva bitna pitanja vezana za sindrom smrznutog ramena i kako izgleda proces lečenja u našem centru.


"

Sindrom smrznutog ramena najčešće se javlja kod ljudi
u dobi između 40 i 60 godina, nešto češće kod žena.

 


smrznuto rame vezbe
smrznuto rame

Rameni pojas ili rameni zglob izgrađen je od četiri kosti: nadlaktice, lopatice, ključne i prsne kosti.

Sam rameni zglob je obavijen zglobnom kapsulom. Zglobna kapsula predstavlja vezivnu tvorevinu koja održava samu zglobnu stabilnost i štiti rame od spoljašnjih uticaja.

U zglobnoj kaspuli nalazi se sinovijalna tečnost koja služi za podmazivanje zgloba ramena prilikom pokreta. Prilikom smanjenog lučenja ove tečnosti dolazi do pojačanog trenja periartikularnog tkiva i kao posledica toga dolazi do promene samog tkiva. Tada tkivo postaje rigidno, neelastično, menja strukturu iz vezivnog u fibrozno tkivo.

Kod sindroma smrznutog ramena dolazi do stvaranja stranog vezivnog tkiva unutar i na samoj zglobnoj kapsuli. Nastale tkivne izrasline su krute i neelastične. Ove izrasline zauzimaju prostor unutar zglobne kapsule smanjujući pokretljivost samog zgloba i u tom slučaju zglob ramena se zamrzava. Ove promene i upale često zahvataju i okolna tkiva (tetive, ligamente, mišiće…)

smrznuto rame terapija

Zašto se javlja bol u ramenu?

Bol je uzrokovan jakom upalnom reakcijom koja, zbog zamrzavanja, nastaje u zglobu ramena. Vrlo često dolazi i do upale zglobne kapsule i pomenutih okolnih tkiva.


"

Sindrom smrznutog ramena razvija se kroz 3 faze:

1. proces zamrzavanja
2. stanje smrznutog ramena
3. proces lečenja i odmrzavanja


Konkretan uzrok nastanka ovog sindroma još uvek nije poznat.

Koji su najčešći uzroci pojave?

Kroz praksu se pokazalo da sindrom smrznutog ramena nastaje zbog nekih stanja ili povreda ramena od kojih pacijent već boluje (to su vrlo često razne povrede samog ramena, povrede rotatorne manžetne ili upale tetiva samog ramena).

Povećan rizik od pojave ovog sindroma primećen je i kod pacijenata kojima je šaka, podlaktica, nadlaktica ili rame bilo imobilizovano duže vreme zbog operacije ili preloma. Razlog je što tada moramo da štitimo rame i samu pokretljivost.

Kako prepoznati sindrom smrznutog ramena?

Prvi konkretan znak smrznutog ramena je pojava intenzivnog bola u ramenu. Bol se obično pojačava prilikom izvođenja pokreta i progresivno raste kroz faze smrzavanja ramena. Često u prvoj fazi, odnosno fazi razvoja sindroma, ljudi zamenaruju ovaj bol.

U drugoj fazi karakteristična je i posebno izražena bol tokom noći. Nakon toga dolazi do znatno većeg povećanja ukočenosti ramena koje je praćeno značajnim smanjenjem mogućnosti pokreta. Tada su pacijentu već dosta otežane svakodnevne aktivnosti poput pranja zuba, oblačenja, prenošenja predmeta…

Šta je potrebno da uradite ukoliko dođe do povrede tj. smrzavanja ramena?

Ukoliko su se svi ovi simptomi pojavili i kod Vas, neophodno je potražiti stručnu pomoć čim pre.

Jako važna napomena – kod ovog sindroma odnosno povrede, ne sme se odlagati poseta fizioterapeutskom centru i oporavak, jer ukoliko duže odlažete rešavanje problema i ne započnete terapiju na vreme,  dolazi do smanjenja zapremine samog zgloba ramena.

Zato je neophodno i od izuzetne važnosti da se što pre reaguje!

smrznuto rame rehabilitacija

Podelićemo sa Vama i preventivne vežbe, koje možete pogledati u videu:

 • vežba 1 – odvajanje lakta od tela

 • vežba 2 – odvlačenje podlaktice u stranu

 • vežba 3 – podizanje ruke

 • vežba 4 – rotacija ruke

 • vežba 5 – povlačenje elastične trake

 • vežba 6 – statičko guranje 

smrznuto rame sindrom

Kako izgleda oporavak i lečenje sindroma smrznutog ramena u našem centru?

U centru Fizionova na osnovu dijagnostičkog pregleda, (ultrazvuk mekih tkiva ili magnetna rezonanca) uz standardizovane preglede i testove koje kod nas sprovodimo, utvrđujemo koliki je stepen štete i na osnovu toga se određuje dalja terapijska procedura.

U našem centru ova povreda se tretira i rešava Protokolom broj 5, ali u kombinaciji sa usmerenom FSWT terapijom, koji obuhvata:

 • – Krioterapija, koja predstavlja osnovu i uvod u ostale terapijske procedure, jer njom delujemo na smanjenje upalnog procesa i snižavanje same temperature u zglobu.
 • – RSQ1 tretman po kojem smo jedinstveni na Balkanu i koji je izuzetno važan kod ovakve vrste problema, jer ubrzava oporavak (21 minut rada sa ovim aparatom zamenjuje sat i po vremena standardne terapije) i pritom se kombinuje sa određenim lekom kojim se smanjuju elementi upale i deluje se na povećanje amplitude pokreta.
 • Nakon toga ide kombinovana terapija gde je uključena elektroterapija i ultrazvuk, a tako stvaramo sonoforezu i pritom deponujemo jedan gel koji ima MSM komponentu i takođe deluje na smanjenje upale.
 • Sledeća procedura koja se primenjuje jeste visokofrekventni magnet – Salus Talent, gde pravimo magnetnu forezu i dublje utiskujemo prethodno utisnut gel i samim tim pomoću magnetne indukcije mi postižemo prodornost koja se resorbuje preko 10 cm.
 • Još jedna jako bitna stvar u toj terapijskoj proceduri, u krajnjoj fazi, jeste hipobarična terapija koja se primenjuje preko ventuza. 

Takođe, važno je napomenuti da se vežbe prikazane u videu, ako i dodatne rehabilitacione vežbe sprovođene tokom procesa terapije, moraju raditi i samostalno u svom domu, čak i nakon završetka oporavka. Time se održava funkcionalnost ramena i potpuni opseg pokreta.

smrznuto rame

011/21-00-588

063/80-17-225 

Prilaz 16, Zemun

office@fizionova.rs

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing