background shape

U daljem tekstu predstavićemo vam više detalja o ovom obolenju, simptomima po kojima se prepoznaje, komplikacijama do kojih može doći, kao i o opcijama za lečenje protruzije diska.

Šta je protruzija diska

U pitanju su diskovi koji se nalaze između pršljenova i koji ih povezuju. Interverttbralni diskovi su ispunjeni tečnošću i one služe kako bi kičma bila pokretljiv i kako bi se zaštitili kičmeni nervi koji prolaze kroz pršljenove. Na ovim diskovima se amortiziraju pritisci koji se usled različitih radnji i kretanja mogu usmeriti na kičmu.

Pored protruzije diska, često se pominje i pojam hernijacija diska.

Ipak, ta dva pojma odnose se na drugačije stvari, odnosno, protruzija diska jeste zapravo podtip hernijacije diska.

Dok je hernijacija diska (diskus hernija) oblik oštećenja intervertebralnih diskova koji može da nastane usled starosti, gojaznosti, genetike, prirodnog habanja ili povrede, pod protruzijom diska se smatra vrsta kile kičmenog diska.

Degenerativne promene mogu da dovedu do slabljenja intervertebralnih diskova i pomeranja među pršljenovima koji se ispoljavaju kao bolovi u leđima, krstima i vratu, ali i kao slabost i smanjena pokretljivost leđa.

Protruzija diska lečenje i oporavak u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Za lečenje protruzije diska pacijentima su dostupni operativni i nehirurški pristupi.

U našem centru nastojimo da uključimo najrazličitije pristupe lečenju koji će omogućiti oporavak, a kojima se potencijalno može izbeći operativni zahvat, osim ukoliko je stanje u pojedinačnim slučajevima takvo da zahteva invazivniju metodu, odnosno operaciju.

Za upravljanje protruzijom cervikalnog diska dostupni su i hirurški i nehirurški pristupi lečenju. U svim ostalim slučajevima, kada postoji šansa za neinvazivno lečenje, u našem Fizionova centru nudimo pojedinačne tretmane fizikalne terapije koji uključuju masaže, vežbe, magnetnu i elektro terapiju, kao i protokole koje podrazumevaju kombinacije različitih terapija koje će doprineti bržem lečenju i oporavku.

Za sve detaljnije informacije, ukoliko sumnjate ili imate potvrdu dijagnoze protruzije diska ili bilo kog sličnog degenerativnog obolenje kičme, preporučujemo vam da nas pozovete i zakažete pregled u našem centru. Naši lekari će nakon pregleda moći da urade procenu i da vam predlože individualni program i procedure koje će najbolje delovati za vaš slučaj. Ukoliko želite neinvazivan i celokupan pristup vašem pojedinačnom slučaju, Fizionova centar je najbolje rešenje za vas.

Pozovite nas već danas i zakažite prvi slobodan termin koji vam odgovara na broj telefona: 011/21-00-58.

Protruzija diska - simptomi

U velikom broju slučajeva protruzija diska može proći bez simptoma ili se simptomi mogu početi da pojavljuju tek nakon nekoliko meseci ili godina. Ovde je bitno napomenuti da protruzija diska ne mora nužno da znači da će disk da nastavi da stari i da će doći do kontinuirane degeneracije. Mnogi ljudi mogu da nastave sa normalnim životom uz protruziju diska i bez bolova, različite promene kičmenog diska predstavljaju sastavni deo starenja.

Ipak, ukoliko je vaš slučaj takav da osećate bolove, slabost ili ometenost u pokretljivosti usled protruzije diska, komplikacije koje su uzrok tome mogu biti:

  • Kompresija nerva - Kompresija nerva može da bude uzročnik bolova u donjem delu leđa, bolova u vratu, bolu koji se spušta niz nogu, ali može da uzrokuje i probleme sa utrnološću, probleme sa stajanjem i hodanjem, kao i peckanje i utrnulost koja se spušta niz ruke ili noge. Kompresija nerva može da nastane kada usled protruzije diska dođe do suženja prostora oko nerva i pritiska na iste.
  • Diskogeni bolovi - Ovi bolovi se najčešće odnose na bolove i neprijatnosti u krstima usled različitih degeneracija intervertebralnih diskova. Ukoliko se nastavi sa aktivnostima koje vrše pritisak na donji leđa, dolazi do pogoršanja diskogenog bola.
  • Hernijacija diska - Ukoliko dođe do kontinuiranog naprezanja i oštećenja diska rezultat može biti hernijacija diska koja će dovesti do pritiska na kičmenu moždinu i nerve što kao rezultat može da dovede do bola, slabosti i utrnulosti.

Uzroci koji mogu dovesti do protruzije diska

Kao što smo već napisali, kod protruzije diska dolazi do kile (ispupčenja dela sa tečnošču i dela fibroznog prstena u centralnom delu diska). Na taj način dolazi do smanjenja razmaka između dva pršljena i do kompresije spinalnog nerva.

Među najčešćim uzročnicima koji mogu da dovedu do protruzije diska su:

  • starenje
  • povrede
  • manjak fizičke aktivnosti
  • pušenje
  • neadekvatna ishrana
  • genetska predispozicija

Prevencija i oporavak nakon lečenja protruzije

Ukoliko se zanemari lečenje protruzije diska, postoji realan rizik da ona napreduje i da se pogorša u hernijaciju diska ili u dugoročne bolove u leđima i/ili u vratu. Kao što smo već napisali, mnoge slučaje protruzije je moguće izlečiti neoperativnim putem, ali i pacijentu se preporučuje da tokom tretmana i nakon lečenja preduzima sledeće korake:

  • Odmor i toplo hladne obloge.
    Prva stvar koju će većina lekara preporučiti pacijentu koji je na terapiji protruzije diska jeste smanjenje napornih aktivnosti koje mogu da uzrokuju pritisak na kičmu, dosta odmora u ležećem položaju, ali i toplo-hladne obloge koje mogu da saniraju upalu.
  • Lekovi za bolove.
    Vaš lekar će vam najverovatnije preporučiti određene lekove koji mogu da ublaže bol i upale izazvane protruzijom. Ukoliko primetite da lekovi koji su vam prepisani nisu dovoljno jaki, najbolje je da ponovo zatražite lekaru da vam prepiše nešto što će bolje delovati u vašem slučaju.
  • Vežbanje.
    Kako biste bili sigurni da i nakon lečenja neće doći do ponavljanja protruzije, potrebno je da redovno radite vežbe za jačanje mišića leđa koji će doprineti pravilnom držanju i potpori kičme.

U cilju zdravih i jakih leđa, potrebno je i napraviti određene promene u načinu života. Za početak, potrebno je da postignete i/ili održavate zdravu telesnu težinu. Zdrava telesna težina smanjiće rizik od nepotrebnog opterećenja kičme i zglobova. Zatim, mnogi pacijenti veruju da je fizikalna terapija i vežbanje nužno zlo koje se mora praktikovati isključivo tokom trajanja lečenja. Međutim, čak i nakon završetka uspešne terapije potrebno je u svakodnevnicu uneti redovno vežbanje i istezanje. Bilo da li je u pitanju vožnja bicikla, ubrzano hodanje ili plivanje, održavanje aktivnog stila života doprineće očuvanju zdrave kičme i smanjenju rizika od vraćanja degenerativnih stanja koje ste lečili.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.