background shape

Na sledećem linku možete videti detaljan opis terapijskog programa i metoda kojima lečimo petni trn.

Šta je petni trn i koga najviše pogađa?

Petni trn je čest izvor bolova u peti. U pitanju je problem koji nastaje uglavnom kod osoba koja previše stoje, hodaju ili sede, a neretko se javlja i kod sportista čija disciplina zahteva dosta kretanja.

Ovo oboljenje podrazumeva mikrooštećenje plantarne fascije čiji se pripoj nalazi na petnoj kosti. Zato se bolovi osim u peti osećaju i duž celog stopala. Treba istaći da petni trn i plantarni fascitis u 90% slučajeva daju udruženu simptomatologiju. Proces upale, koji prati ova oštećenja, utiče na to da se stvaraju depoi soli kalcijuma i gubi mekoća i prokrvljenost enteze plantarne fascije (tetive), koja posledično dovodi do nastajanja petnog trna.

Petni trn – simptomi:

  1. Bolovi u peti ili ispod pete, ujutru ili nakon odmaranja.
  2. Bolovi u peti se pojačavaju i smiruju nakon 10-15 min aktivnosti.
  3. Prilikom dodira pete može se osetiti blago koštano ispupčenje.

Koje su metode lečenja?

Konvencionalno lečenje petnog trna i plantarnog fasitisa može biti:

  1. Operativno lečenje i
  2. Neoperativno (konzervativno) lečenje, što podrazumeva:
    • RICE protokol (odmor, hlađenje ledom, elevacija…)
    • Lečenje kortirkosteroidima
    • Lečenje antiinflamatornim lekovima

Problem petnog trna rešavamo u Fizionovi uz pomoć najsavremenije FSWT - Usmerene terapije, maksimalno 5-7 terapija

U našem centru imate mogućnost da efikasno rešite problem petnog trna zahvaljujući stručnom timu koji će predložiti najbolji način terapije za Vaš slučaj. Lečenje u našem centru podrazumeva primenu najnaprednijg aparata – FSWT - Usmerena Terapija, koji omogućava najefikasniji tretman petnog trna. Fizioterapeutski centar Fizionova jedini na teritoriji Jugoistočne Evrope poseduje aparat FSWT - Usmerena Terapija.

Zahvaljujući FSWT - Usmerenoj Terapiji, u rekordnom roku se postiže resorpcija depozita kalcijuma (kalcifikata, smanjenje bola za 30% već posle prve terapije, ubrzava stvaranje kolagena, a samim tim i stvaranje novih krvnih sudova (neoangiogeneza).

Zašto nastaje u bol u peti?

Stopala svakodnevno trpe veliki pritisak pa se neretko javlja bol, a među najčešćim tačkama je bol u peti. On ima različite izvore, i fizičke uzroke i spoljašnje faktore pa je važno otkriti ih na vreme i lečiti pravilno. Koji su to uzroci problema sa petom? Kako se leče? Kako sačuvati zdravlje stopala?

Kako se manifestuje bol u peti od kičme?

Kada se javi bol u peti važno je otkriti uzrok da bi se pružila adekvatna pomoć i trajno rešio problem. Problemi sa kičmenim stubom se manifestuju i u petnom delu stopala zato što se nervi protežu duž obe noge pa se bol seli i stvara nelagodnost.

Bol u peti od kičme može da nastaje usled degenerativnih promena na diskovima, ukleštenja nerva, ali i povrede ligamenata, mišića…

Fizijatar će svakako ispitati i ovakav uzrok, a postoji i bol u kičmi, onda je to najverovatniji uzrok i problema u nogama.

Mesto bola otkriva uzrok

Sama pozicija bola kao i vreme javljanja može da kaže šta je konkretan razlog bola, pa tako:

  1. Bol u peti sa unutrašnje strane se najčešće vezuje za upalu vlakna tabanskog omotača (plantarne facilije),
  2. Bol na zadnjoj i spoljašnjem delu pete nastaje najčešće usled upale Ahilove tetive, ali i preloma i uganuća,
  3. Bol u peti pri hodu može da nastane usled nošenja neadekvatne obuće, ali i razvoja stanja koji se naziva „petni trn“ i predstavlja nakupljanje kalcifikata na donjoj strani pete što izaziva upalu tkiva i bol pri hodu.
  4. Bol u peti može nastati kao posledica prevelikog forsiranja stopala, ali se može javljati i u stanju mirovanja pa je jasno da je lečenje neophodno da neprijatnost nestala.

Kako se leči bol u peti?

Uporedo sa lečenjem osnovnog uzroka nastanka bola, neretko je neophodno lečiti i samo stopalo da bi se bol smirila i vodio normalan život. Važno je odmarati nogu kada god je moguće, a odlične su i hladne obloge za smanjenje upale i bola. Bol u peti se češće javlja i kod osoba koje su gojazne pa se preporučuje snižavanje kilaže kao prvi korak u lečenju. Nošenje adekvatne obuće je ključno kao i pravilno gaženje da bi se sanirao problem, a lekar može prepisati i medikamentnu terapiju i druge procedure koje će delovati direktno na uzrok bola.

Vodite brigu o petnoj regiji jer svaki korak zavisi od zdravlja stopala i sposobnosti da pruže pravilnu podršku koštano-zglobnom sistemu. Ako se bol javi, potražite pomoć lekara i lečite osnovni uzrok problema. To je put ka životu bez bola.

Šta su kalcifikati?

Kalcijum se transportuje kroz krvotok i nalazi se u svakoj ćeliji u organizmu. Kalcifikati predstavljaju depoe soli kalcijuma koji se nakupljaju u telesnom tkivu, krvnim sudovima ili organima. Kao posledica stvaranja kalcifikata, dolazi do poremećaja normalnih procesa u telu. Kalcifikati nastaju usled:

  1. Preopterećenja
  2. Narušene biomehanike
  3. Povrede
  4. Upale
  5. Infekcije

Rizikofaktori za pojavu kalcifikata

  1. Prekomerna aktivnost (trčanje, balet, aerobik…)
  2. Prekomerna težina
  3. Prekomerno stajanje ili hodanje
  4. Ravna stopala i drugi deformiteti
  5. Trudnoća
  6. Neadekvatna obuća
  7. Osteoartritis
  8. Dijabetes

Kako se dijagnostikuje petni trn?

Prvi korak u dijagnostici petnog trna je rendgenski snimak stopala, odnosno pete i klinički pregled samog stopala.

Nakon dijagnosticiranja i eventualno plantarnog fascitisa, potrebno je utvrditi šta je dovelo do stvaranja petnog trna odnosno plantarnog fascitisa (loša postura – držanje, preopterećenje ili je nastalo kao posledica druge primarne povrede).

Otkrivanje uzroka je od presudne važnosti jer se samo njihovim otklanjanjem može sprovesti efikasno lečenje.

Ne čekajte, zakažite pregled ili konsultacije na broj 011/ 21 00 588

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o potencijalnim tretmanima za otklanjanje istih je vrlo važno. Kako bismo vam pružili najbolju moguću terapiju i ne bi li postigli zacrtani cilj, vaše učešće je ključno - jer vi ste nam najbolji partner u procesu oporavka.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana u pogledu primene Usmerene terapije za lečenje petnog trna i kalcifikata u tkivima i kostima, kao i za tretmane i terapije koje nudimo u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.