Petni trn

Petni trn i kalcifikati u mekim tkivima i kostima može se rešiti uz pomoć FSWT - Usmerene Terapije

Otežano hodanje i neprijatan osećaj u predelu pete glavni su simptomi petnog trna. Svaka osoba koja se susrela sa ovim problemom može da posvedoči o bolnim senzacijama i upalama u predelu pete, koje dovode do otežanog hodanja i brojnih drugih neprijatnosti. Više o ovom oboljenju i metodama lečenja saznajte u daljem tekstu.

Šta je petni trn i koga najviše pogađa?

Petni trn je čest izvor bolova u peti. U pitanju je problem koji nastaje uglavnom kod osoba koja previše stoje, hodaju ili sede, a neretko se javlja i kod sportista čija disciplina zahteva dosta kretanja.

Ovo oboljenje podrazumeva mikrooštećenje plantarne fascije čiji se pripoj nalazi na petnoj kosti. Zato se bolovi osim u peti osećaju i duž celog stopala. Treba istaći da petni trn i plantarni fascitis u 90% slučajeva daju udruženu simptomatologiju. Proces upale, koji prati ova oštećenja, utiče na to da se stvaraju depoi soli kalcijuma i gubi mekoća i prokrvljenost enteze plantarne fascije (tetive), koja posledično dovodi do nastajanja petnog trna.

Petni trn – simptomi:

 1. Bolovi u peti ili ispod pete, ujutru ili nakon odmaranja.
 2. Bolovi u peti se pojačavaju i smiruju nakon 10-15 min aktivnosti.
 3. Prilikom dodira pete može se osetiti blago koštano ispupčenje.

Koje su metode lečenja?

Konvencionalno lečenje petnog trna i plantarnog fasitisa može biti:

 1. Operativno lečenje i
 2. Neoperativno (konzervativno) lečenje, što podrazumeva:
  • RICE protokol (odmor, hlađenje ledom, elevacija…)
  • Lečenje kortirkosteroidima
  • Lečenje antiinflamatornim lekovima

Problem petnog trna rešavamo u Fizionovi uz pomoć najsavremenije FSWT - Usmerene terapije, maksimalno 5-7 terapija

U našem centru imate mogućnost da efikasno rešite problem petnog trna zahvaljujući stručnom timu koji će predložiti najbolji način terapije za Vaš slučaj. Lečenje u našem centru podrazumeva primenu najnaprednijg aparata – FSWT - Usmerena Terapija, koji omogućava najefikasniji tretman petnog trna. Fizioterapeutski centar Fizionova jedini na teritoriji Jugoistočne Evrope poseduje aparat FSWT - Usmerena Terapija.

Zahvaljujući FSWT - Usmerenoj Terapiji, u rekordnom roku se postiže resorpcija depozita kalcijuma (kalcifikata, smanjenje bola za 30% već posle prve terapije, ubrzava stvaranje kolagena, a samim tim i stvaranje novih krvnih sudova (neoangiogeneza).

Šta su kalcifikati?

Kalcijum se transportuje kroz krvotok i nalazi se u svakoj ćeliji u organizmu. Kalcifikati predstavljaju depoe soli kalcijuma koji se nakupljaju u telesnom tkivu, krvnim sudovima ili organima. Kao posledica stvaranja kalcifikata, dolazi do poremećaja normalnih procesa u telu. Kalcifikati nastaju usled:

 1. Preopterećenja
 2. Narušene biomehanike
 3. Povrede
 4. Upale
 5. Infekcije

Rizikofaktori za pojavu kalcifikata

 1. Prekomerna aktivnost (trčanje, balet, aerobik…)
 2. Prekomerna težina
 3. Prekomerno stajanje ili hodanje
 4. Ravna stopala i drugi deformiteti
 5. Trudnoća
 6. Neadekvatna obuća
 7. Osteoartritis
 8. Dijabetes

Kako se dijagnostikuje petni trn?

Prvi korak u dijagnostici petnog trna je rendgenski snimak stopala, odnosno pete i klinički pregled samog stopala.

Nakon dijagnosticiranja i eventualno plantarnog fascitisa, potrebno je utvrditi šta je dovelo do stvaranja petnog trna odnosno plantarnog fascitisa (loša postura – držanje, preopterećenje ili je nastalo kao posledica druge primarne povrede).

Otkrivanje uzroka je od presudne važnosti jer se samo njihovim otklanjanjem može sprovesti efikasno lečenje.

Ne čekajte, zakažite pregled ili konsultacije na broj 011/ 21 00 588

Informisanje o zdravstvenim problemima koji vas muče, kao i o potencijalnim tretmanima za otklanjanje istih je vrlo važno. Kako bismo vam pružili najbolju moguću terapiju i ne bi li postigli zacrtani cilj, vaše učešće je ključno - jer vi ste nam najbolji partner u procesu oporavka. 

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezana u pogledu primene Usmerene terapije za lečenje petnog trna i kalcifikata u tkivima i kostima, kao i za tretmane i terapije koje nudimo u našem centru, nazovite nas i zakažite konsultacije na broj - 011/21-00-588

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing