• Teodora Hercla 16, Zemun | 063 8017 225
  Specijalistički pregled u Oktobru → 3.000rsd
Osteoartritis - simptomi i lečenje - Fizionova Beograd

Osteoartritis - kako prepoznati simptome i pravilno lečenje degenerativnog oboljenja zglobova?

Usporite dalje propadanje hrskavice - lečenje osteoartritisa uz pomoć najmodernijeg FSWT aparata

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje se postepeno pogoršava i na kraju može dovesti do invaliditeta.

Posetite Fizionova centar i sprečite veća oštećenja, ali i usporite dalje propadanje hrstavice. Mi imamo metode za najefikasnije lečenje, dozvolite da vam pomognemo.

U ovom tekstu želimo da vam ukažemo na rane simptome i prednosti lečenja, ali i koje opcije nudi naš fizijatrijski centar. Ne dozvolite da bol pobedi, potražite savet fizijatra i uključite terapiju da bi zglobovi duže imali normalan obim pokreta.

Šta je osteoartritis?

Osteoartritis (OA) je hronično, degenerativno oboljenje zglobova. Javlja se u situaciji kada se hrskavica istroši, istanji ili ošteti pa zglob gubi prirodan amortizer pri pokretima, a kosti udaraju jedna o drugu. To je razlog za pojavu ukočenosti, bola i sve većeg deformiteta zgloba.

osteoartritis lečenje

Na globalnom nivou je primetno da postoji rast broja obolelih, a da osteoartritis pogađa sve češće i mlade osobe. Prema istraživanju u periodu od 1990.-2019. vidljiv je porast obolelih sa prosečno 6,170 na 6,350 na 100.000 stanovnika, a globalno sa 247 miliona na 527 miliona. Osteoartritis je jedan od 10 vodećih razloga za nastanak invaliditeta. Rast populacije, duži životni vek, gojaznost kao pandemijska bolest i mnogi drugi faktori će učiniti da da broj obolelih od OA bude još i veći. 

Sa svojim iskustvom od preko 20 godina naši fizijatri su itekako upućeni u rast broja pacijenata, a isto tako znaju da se svakom od njih mora odrediti individualan program terapija da bi se snizio bol i vratio normalan pokret.

Za sve dodatne informacije u pogledu koje tretmane i programe nudimo možete nas pozvati na broj  011/21-00-588.

Lečenje i ublažavanje problema sa osteoartritisom u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588

Svaki pacijent u Fizionovi prolazi detaljan pregled koji obuhvata i razgovor sa pacijentom da bi saznali od kada oseća promene, kada su izraženije i koji su pokreti ograničeni. Tek tada se postavlja adekvatna dijagnoza i jasna procena oštećenja hrskavice.

U skladu sa tim se svakom pacijentu, pojedinačno, odobravaju protokoli za lečenje osteoartritisa. Kod nas postoje čak 4 protokola za ovo oboljenje: protokol br.1, protokol br.3, protokol br.5 i protokol br.31.  U okviru svakog postoje različite terapijske procedure što osigurava da možemo pomoći svakom pacijentu i pravilno tretirati svaki zglob u telu koji je zahvaćen osteoartritisom.

Tokom lečenja osteoartritisa u Fizionovi prati se zdravstveno stanje svakog pacijenta i vrše se korekcije u terapijskim procedurama da bi se ubrzalo lečenje i brže pomoglo pacijentu.

Nekada su pogođeni mali zglobovi koji nemaju veće opterećenje, ali nekada i zglobovi kuka, kolena, ramena…što itekako utiče na funkcionisanje i može dovesti do invaliditeta. Važno je da naglasimo i to da naši pacijenti imaju mogućnost lečenja sa aparatima koji su zlatni standard u medicini, a jedan od njih je i usmerena FSWT terapija.

Kako usmerena FSWT terapija pomaže u lečenju osteoartritisa?

FSWT usmerena terapija je poslednja reč tehnologije u sistemu regeneracije i oporavka i pomaže kod različitih bolnih stanja pa i ovog degenerativnog oboljenja.

Aparat se postavlja iznad bolnog mesta i proizvodi akustične talase velike gustine čime se podstiče regeneracija kostiju i mekih tkiva. Jedini smo fizijatrijski centar u jugoistočnoj Evropi koji ima ovako savremen pristup lečenju i zato i postižemo odlične rezultate kod svakog pacijenta.

Pored usmerene FSWT terapije, u lečenju OA koristimo i terapije laserom i magnetom, a cilj nam je da se uspori dalje propadanje hrskavice, pacijent oslobodi upale, bola i vrati funkciju zglobu.

Šta uzrokuje pojavu degenerativnog oboljenja zglobova (osteoartritis) ?

Propadanje zglobne hrskavice nastaje iz više razloga:

 • - Starost

 • - Iščašenje zgloba

 • - Povreda hrskavice

 • - Povreda ligamenata zgloba

 • - Gojaznost

 • - Nepravilno korišćenje zgloba

Dakle, uzročnici su razni pa od toga zavisi i terapija za lečenje. U početku bol ne mora biti jaka, ali kako bolest napreduje tako je i ona intenzivnija. Važno je što ranije potražiti pomoć i stabilizovati zglob da bi se izbegla operacija kao poslednji izbor pri lečenju osteoartritisa.

OA se najviše vezuje za proces starenja gde oko 80% ljudi sa 50 godina već ima neke simptome, da bi već oko 70te oko 90% osoba iskusilo propadanje hrskavice.

Kada je u pitanju odnos između muškaraca i žena, blagi simptomi se javljaju jednako, ali kod žena se češće javlja teži oblik kada zglob više ne može da vrši svoju funkciju. To se povezuje i sa menopauzom koja jako puno utiče na hrskavicu i gustinu kostiju.

Preporučujemo vam da ne čekate da ukočenost i bol pri pokretu preraste u hroničan bol i da preventivnim pregledom u Fizionovi na vreme očuvate hrskavicu, a samim tim i zdravlje zgloba.

Kako prepoznati prve simptome osteoartritisa?

osteoartritis simptomi

Prvi simptomi su slični:

 • - Osetljivost u zglobu i bol pri pritisku na zglob,

 • - Ukočenost zgloba, naročito posle dužeg mirovanja,

 • - Upala zgloba,

 • - Bol pri pokretu,

 • - Hroničan bol u zglobu

Kako hrskavica više propada tako se i simptomi pogoršavaju i moraćete da nas kontaktirate, a mi vas pozivamo da to učinite što pre.

Osteoartritis pogađa i male i velike zglobove, ali se najviše sreće na:

 • - Zglobovima šake,

 • - Zglobovima kolena,

 • - Zglobovima kuka,

 • - Zglobovima ramena,

 • - Zglobovima kičme.

Kod starih osoba se  često sreće osteoartritis šake i pogađa najpre zglobove prstiju koji krckaju, bole, otiču i vremenom se krive. I ovde su žene sklonije za nastajanje OA šake što znatno otežava svakodnevno funkcionisanje kako bolest napreduje.

Promene na hrskavici zgloba kolena može biti obostrana ili se javiti u samo jednom kolenu. Problem može nastati nakon povrede, ali i zbog neadekvatnog korišćenja zgloba. Preventivnim jačanjem mišića kolena može se učiniti puno na sprečavanju opterećenja velikih zglobova i sačuvati preostala hrskavica od oštećenja.

OA kuka sporo napreduje, ali kada hrskavice ponestane bolovi mogu biti izuzetno jaki i ograničiti čak i najjednostavnije pokrete. Nemojte čekati da problem preraste u otežano kretanje, dozvolite da vam kroz protokole pomognemo i spasimo kuk od operacije.

Kada se javi osteoartritis ramena bol se najviše javlja tokom pomeranja i opterećenja zgloba. Primetićete da vam je potrebno sve više odmora za nestanak bolova, a da rame ima sve slabiju funkciju. 

I na kičmenom stubu se javlja osteoartritis koji donosi bol pri pomeranju kičmenog stuba, a nastaje najčešće kao posledica starenja i povrede kičme.

Svaki zglob zahteva posebne terapijske procedure i strogo praćenje napretka u lečenju jer se vrlo lako može naneti veća šteta ako su terapije agresivne. Mi znamo kako da pažljivim i stručnim pristupom donesemo najbolje rezultate u datom stanju.

Bol nije opcija – Fizionova centar je pravo rešenje za lečenje osteoartritisa

Pozovite Fizionova centar na broj telefona 011/21-00-588 i zakažite prvi pregled. Vrlo brzo ćemo otkriti stepen oštećenja i započeti sa lečenjem. 

Čuvajte zglobove i normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema, pozovite nas na vreme!

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing