background shape

Posetite Fizionova centar i sprečite veća oštećenja, ali i usporite dalje propadanje hrstavice. Mi imamo metode za najefikasnije lečenje, dozvolite da vam pomognemo.

U ovom tekstu želimo da vam ukažemo na rane simptome i prednosti lečenja, ali i koje opcije nudi naš fizijatrijski centar. Ne dozvolite da bol pobedi, potražite savet fizijatra i uključite terapiju da bi zglobovi duže imali normalan obim pokreta.

Šta je osteoartritis?

Osteoartritis (OA) je hronično, degenerativno oboljenje zglobova. Javlja se u situaciji kada se hrskavica istroši, istanji ili ošteti pa zglob gubi prirodan amortizer pri pokretima, a kosti udaraju jedna o drugu. To je razlog za pojavu ukočenosti, bola i sve većeg deformiteta zgloba.

Na globalnom nivou je primetno da postoji rast broja obolelih, a da osteoartritis pogađa sve češće i mlade osobe. Prema istraživanju u periodu od 1990.-2019. vidljiv je porast obolelih sa prosečno 6,170 na 6,350 na 100.000 stanovnika, a globalno sa 247 miliona na 527 miliona. Osteoartritis je jedan od 10 vodećih razloga za nastanak invaliditeta Rast populacije, duži životni vek, gojaznost kao pandemijska bolest i mnogi drugi faktori će učiniti da da broj obolelih od OA bude još i veći.

Sa svojim iskustvom od preko 20 godina naši fizijatri su itekako upućeni u rast broja pacijenata, a isto tako znaju da se svakom od njih mora odrediti individualan program terapija da bi se snizio bol i vratio normalan pokret.

Za sve dodatne informacije u pogledu koje tretmane i programe nudimo možete nas pozvati na broj 011/21-00-588.

Lečenje i ublažavanje problema sa osteoartritisom u Fizionova centru - zakažite pregled na broj 011/ 21 00 588.

Svaki pacijent u Fizionovi prolazi detaljan pregled koji obuhvata i razgovor sa pacijentom da bi saznali od kada oseća promene, kada su izraženije i koji su pokreti ograničeni. Tek tada se postavlja adekvatna dijagnoza i jasna procena oštećenja hrskavice.

U skladu sa tim se svakom pacijentu, pojedinačno, odobravaju protokoli za lečenje osteoartritisa. Kod nas postoje čak 4 protokola za ovo oboljenje: protokol br.1, protokol br.3, protokol br.5 i protokol br.31. U okviru svakog postoje različite terapijske procedure što osigurava da možemo pomoći svakom pacijentu i pravilno tretirati svaki zglob u telu koji je zahvaćen osteoartritisom.

Tokom lečenja osteoartritisa u Fizionovi prati se zdravstveno stanje svakog pacijenta i vrše se korekcije u terapijskim procedurama da bi se ubrzalo lečenje i brže pomoglo pacijentu.

Nekada su pogođeni mali zglobovi koji nemaju veće opterećenje, ali nekada i zglobovi kuka, kolena, ramena…što itekako utiče na funkcionisanje i može dovesti do invaliditeta. Važno je da naglasimo i to da naši pacijenti imaju mogućnost lečenja sa aparatima koji su zlatni standard u medicini, a jedan od njih je i usmerena FSWT terapija.

Kako usmerena FSWT terapija pomaže u lečenju osteoartritisa?

FSWT usmerena terapija je poslednja reč tehnologije u sistemu regeneracije i oporavka i pomaže kod različitih bolnih stanja pa i ovog degenerativnog oboljenja.

Aparat se postavlja iznad bolnog mesta i proizvodi akustične talase velike gustine čime se podstiče regeneracija kostiju i mekih tkiva. Jedini smo fizijatrijski centar u jugoistočnoj Evropi koji ima ovako savremen pristup lečenju i zato i postižemo odlične rezultate kod svakog pacijenta.

Pored usmerene FSWT terapije, u lečenju OA koristimo i terapije laserom i magnetom, a cilj nam je da se uspori dalje propadanje hrskavice, pacijent oslobodi upale, bola i vrati funkciju zglobu.

Šta uzrokuje pojavu degenerativnog oboljenja zglobova (osteoartritis) ?

Propadanje zglobne hrskavice nastaje iz više razloga:

  • Starost
  • Iščašenje zgloba
  • Povreda hrskavice
  • Povreda ligamenata zgloba
  • Gojaznost
  • Nepravilno korišćenje zgloba

Dakle, uzročnici su razni pa od toga zavisi i terapija za lečenje. U početku bol ne mora biti jaka, ali kako bolest napreduje tako je i ona intenzivnija. Važno je što ranije potražiti pomoć i stabilizovati zglob da bi se izbegla operacija kao poslednji izbor pri lečenju osteoartritisa.

OA se najviše vezuje za proces starenja gde oko 80% ljudi sa 50 godina već ima neke simptome, da bi već oko 70te oko 90% osoba iskusilo propadanje hrskavice.

Kada je u pitanju odnos između muškaraca i žena, blagi simptomi se javljaju jednako, ali kod žena se češće javlja teži oblik kada zglob više ne može da vrši svoju funkciju. To se povezuje i sa menopauzom koja jako puno utiče na hrskavicu i gustinu kostiju.

Preporučujemo vam da ne čekate da ukočenost i bol pri pokretu preraste u hroničan bol i da preventivnim pregledom u Fizionovi na vreme očuvate hrskavicu, a samim tim i zdravlje zgloba.

Kako prepoznati prve simptome osteoartritisa?

Prvi simptomi su slični:

  • Osetljivost u zglobu i bol pri pritisku na zglob,
  • Ukočenost zgloba, naročito posle dužeg mirovanja,
  • Upala zgloba,
  • Bol pri pokretu,
  • Hroničan bol u zglobu

Kako hrskavica više propada tako se i simptomi pogoršavaju i moraćete da nas kontaktirate, a mi vas pozivamo da to učinite što pre.

Osteoartritis pogađa i male i velike zglobove, ali se najviše sreće na:

  • Zglobovima šake,
  • Zglobovima kolena,
  • Zglobovima kuka,
  • Zglobovima ramena,
  • Zglobovima kičme.

Kod starih osoba se često sreće osteoartritis šake i pogađa najpre zglobove prstiju koji krckaju, bole, otiču i vremenom se krive. I ovde su žene sklonije za nastajanje OA šake što znatno otežava svakodnevno funkcionisanje kako bolest napreduje.

Promene na hrskavici zgloba kolena može biti obostrana ili se javiti u samo jednom kolenu. Problem može nastati nakon povrede, ali i zbog neadekvatnog korišćenja zgloba. Preventivnim jačanjem mišića kolena može se učiniti puno na sprečavanju opterećenja velikih zglobova i sačuvati preostala hrskavica od oštećenja.

OA kuka sporo napreduje, ali kada hrskavice ponestane bolovi mogu biti izuzetno jaki i ograničiti čak i najjednostavnije pokrete. Nemojte čekati da problem preraste u otežano kretanje, dozvolite da vam kroz protokole pomognemo i spasimo kuk od operacije.

Kada se javi osteoartritis ramena bol se najviše javlja tokom pomeranja i opterećenja zgloba. Primetićete da vam je potrebno sve više odmora za nestanak bolova, a da rame ima sve slabiju funkciju.

I na kičmenom stubu se javlja osteoartritis koji donosi bol pri pomeranju kičmenog stuba, a nastaje najčešće kao posledica starenja i povrede kičme.

Svaki zglob zahteva posebne terapijske procedure i strogo praćenje napretka u lečenju jer se vrlo lako može naneti veća šteta ako su terapije agresivne. Mi znamo kako da pažljivim i stručnim pristupom donesemo najbolje rezultate u datom stanju.

Bol nije opcija – Fizionova centar je pravo rešenje za lečenje osteoartritisa

Pozovite Fizionova centar na broj telefona 011/21-00-588 i zakažite prvi pregled. Vrlo brzo ćemo otkriti stepen oštećenja i započeti sa lečenjem.

Čuvajte zglobove i normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema, pozovite nas na vreme!

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.