Meniskus - kako dolazi do povrede meniskusa kolena i njegovo lečenje

Povredu meniskusa možete otkloniti uz primenu inovativne usmerene FSWT terapije - rešite se bola i ubrzajte regeneraciju hrskavice kolena

Kolena su zglobovi nogu koji povezuju butnu kost sa potkolenicom. Imaju složenu konstrukciju i mogu se saviti do 150 0  prilikom opružanja i savijanja, i do 300 u stranu. Dakle reč je o fleksibilnom zglobu koji ima veoma veliki značaj jer nosi do 70% težine čitavog tela, a do 90% kada su situaciji kada su noge savijene. 

Bilo da se trči, hoda, stoji, pliva…kolena imaju svoju ulogu i podnose pritisak. Pošto omogućavaju sve aktivnosti jer imaju dobru strukturu koja omogućava fleksibilnost i otpornost, svaka povreda ima dalekosežne posledice. 

Jedan od važnijih delova za normalno korišćenje kolena je i meniskus koji se može povrediti i tako stvoriti velike probleme za funkcionisanje ovog kompleksnog zgloba.

Znamo koliko su kolena važna za normalan život i znamo koliko je teško kada se javi bol. Povrede meniskusa zahtevaju znanje i stručnost lekara, ali i iskustvo u lečenju. Posetite Fizionova centar jer imamo više od 20 godina iskustva u radu sa više od 50 oboljenja mekih tkiva i koštano-zglobnog sistema i sigurni smo da možemo pomoći i vama.

Da, život bez bola je moguć, a normalno funkcionisanje itekako dostižno. Javite nam se na vreme za započinjanje ciljane terapije i izbegavanje bilo kakvih operativnih zahvata.

Šta je Meniskus i čemu služi?

Meniskus je disk koji se nalazi u kolenu i služi da spreči trenje između kostiju. Uloga mu i da rasporedi težinu pa da ceo zglob bude ravnomerno opterećen. 

Svako koleno ima 2 meniskusa – sa spoljašnje i unutrašnje strane kolena. Spoljašnji meniskus je u crvenoj zoni jer je bogat krvnim sudovima, dok sa unutrašnje strane ih nema puno pa je i spontano zarastanje teže.

Pošto je napravljen od hrskavice, može doći do povrede kada nastaju ozbiljni problemi sa čitavim zglobom.

Lečenje meniskusa uz odgovarajuće protokole u Fizionova centru

meniskus

Već smo istakli da se to kako boli meniskus ne razlikuje puno od nekih drugih upalnih procesa pa je važno da stručni lekari postave pravilnu dijagnozu i prave tretmane lečenja. 

Tim lekara Fizionova centra predvodi direktor Nenad Nešić koji je svoje višedecenijsko iskustvo posvetio radu sa pacijentima i postavljanju pravilnih dijagnoza i protokola lečenja.

Protokoli lečenja su upravo to što Fizionovu izdvaja jer se prave kao skup različitih terapijskih procedura koje će dati najbolji rezultat za vrlo kratko vreme. U lečenju meniskusa se koristi protokol broj 631 i usmerena FSWT terapija za otklanjanje bola i ubrzanju regeneraciju hrskavice.

Pregled možete zakazati pozivom na broj: 011/ 21- 00- 588

  • Usmerena FSWT terapija za brže lečenje bola u kolenu

FSWT aparat je uređaj koji emituje akustične talase velike gustine i na ugroženom delu podstiče regeneraciju i kostiju i mekog tkiva. Konkretno za meniskus kolena lečenje podrazumeva i saniranje bola i podsticanje oporavka pa je ovaj aparat savršen.

Smiruje upalu, a već posle 1. terapije otklanja i bol u većoj meri pa je koleno ponovo pokretno i može da se koristi što pomaže da i drugi terapijski protokoli donesu bolje rezultate. 

Jedan od važnijih je to što kada je u upitanju meniskus kolena vežbe mogu da se uspešnije sprovedu jer se bol i otok povlači. One nisu teške i rade se čak i posle operacije, ali sve dok je koleno bolno, otečeno i crveno, nema puno pomaka. Nju je moguće izbeći pravovremenom terapijom u Fizionovi.

Broj terapija, redosled i broj tretmana u protokolu se propisuje individualno, a cilj je svuda istisloboda pokreta i život bez bola i ograničenja.


Uzrok problema i lečenje meniskusa

Povreda meniskusa se najčešće događa kod sportista kada se nepravilnim pokretima meniskus ošteti. Najčešće se događa pri uvrtanju potkolenice kada stopalo ostane fiksirano na zemlji, a koleno savijeno. Ovakvi položaji se viđaju pri trčanju, ali svako naglo zaustavljanje, brzo okretanje, nagli pokret može dovesti do rupture meniskusa na najrazličitije načine i sa različitim prognozama za oporavak.

Drugi čest uzrok pucanja i povrede meniskusa se događa starijim osobama jer se vremenom zbog degenerativnih procesa sposobnost obnavljanja hrskavice smanjuje, a samim tim i meniskus biva istrošeniji i puca brže.

Prekomerna težina, nepravilno gaženje i iščašenje mogu dovesti do problema što sasvim sigurno zahteva odgovarajuću terapiju i lečenje.

Da bi se izbegla operacija, adekvatna fizikalna terapija je najsigurniji način za lečenje meniskusa pa vam predlažemo da pozovete Fizionovu za postavljanje tačne dijagnoze, procene stanja meniskusa i pravilno lečenje.

Mi pored fizioterapeutskih tretmana propisujemo i lečenje na nekim od najsavremenijih aparata koji donose brzu eliminaciju bola, upale i podstiču regeneraciju. 

Kombinacijom svega svakom pacijentu popravljamo zdravstveno stanje za vrlo kratko vreme. Naši rezultati su među najboljima ne samo u Srbiji već na čitavom Balkanu takođe.

Kako boli meniskus?

Problemi sa meniskusom mogu da nastanu usled kidanja ili pucanja meniskusa, ali i blažom upalom. Odgovor na pitanje kako boli meniskus zavisi od toga da li je samo došlo do blage upale ili do klasične rupture. U svakom slučaju bol u kolenu je zajednički faktor i uz ostale simptome daje kliničku sliku.

Osnovni pokazatelj je otečeno koleno, bolno, uz otežano savijanje i pružanje noge. Nakon odmora stanje se popravlja, ali se oslanjanjem pri aktivnostima javlja oštar bol, crvenilo i lokalno pregrevanje u pogođenom delu zgloba.

Ipak, simptomi mogu biti pokazatelj različitih stanja pa je važno da nam se obratite na vreme i započnete sa lečenjem da bi izbegli trajna oštećenja ili operaciju. Na jednostavan način, pozivom na broj telefona, zakažite pregled i na dobrom ste putu da pronađete rešenje za nastali problem. Ne čekajte da se stanje pogorša.

Pozovite Fizionova centar na broj 011/ 21-00-588 i zakažite pregled već danas!

Višedecenijsko iskustvo i preko 5.000 pacijenata su nas naučili da se svaki problem mora tretirati pažljivo, precizno i temeljno jer se samo tako leči uspešno.

Imamo dobra iskustva u lečenju meniskusa kolena, savremene protokole i aparate koji su najsavremeniji u Evropi. Zbog svog posvećenog rada ostvarujemo dobar rezultat i brojimo sve više uspešnih pacijenata. Budite jedan od njih!

U slučaju da osećate smetnje u kolenu zakažite pregled i dopustite da za vas pronađemo odgovarajuće rešenje. Isključićemo druge uzroke i postaviti pravilnu dijagnozu. U lečenju ćemo primeniti svo svoje znanje i stručnost pa ni rezultati neće izostati. 

Fizionova centar vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona i dozvolite da zajedno koračamo ka izlečenju.


ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing