Impotencija - problem sa potencijom

Impotencija kao problem savremenog doba

Ubrzan tempo života koji je mnogima postao norma, a koji je opet pun brige, stresa i straha, zatim određena oboljenja, povrede, kao i druge vrste problema mogu da uzrokuju impotenciju. Iako je u pitanju problem koji nije opasan i koji ni u kom smislu ne ugrožava život pacijenta, impotencija može u velikoj meri da ometa normalan život i mentalno zdravlje muškaraca i zato se smatra medicinskim problemom koji je važno prepoznati na vreme i pravilno ga lečiti.

Sa godinama je sve veća šansa da dođe do erektilne disfunkcije. Samo susretanje sa ovim problemom nije prijatno – osim što fizički utiče na osobu, postoji i ona duga strana psihičke nelagodnosti i odbijanja prihvatanja problema.


Za početak, hajde da definišemo šta je to erektilna disfuncija i koji su uzroci koji mogu do nje dovesti.


Problem sa erekcijom - uzroci

Šta je impotencija?

Impotencija ili problem sa potencijom jeste delimična ili potpuna nemogućnost muškarca da ima zadovoljavajuću seksualnu aktivnost, odnosno nemogućnost da se postigne ili da se erekcija održi dovoljno dugo tokom seksualnog odnosa kako bi on bio prihvatljiv za oba partnera. Profesionalno, ovo stanje se naziva impotencija ili erektilna disfunkcija.

Iako se impotencija smatra problemom koji je uobičajen kod starijih muškaraca, problem sa impotencijom je prilično čest i kod mlađe populacije. Zapravo, čak 3% muškaraca koji prijavljuju problem sa potencijom, su mlađi od trideset godina. U pitanju je stanje koje je mnogima neprijatno, ali, nakon utvrđivanja osnovnih uzročnika koji su doveli do impotencije, ovo stanje se vrlo efikasno može lečiti.

Uzroci problema sa potencijom

  • Psihološki (strah, nesigurnost, traume, preterana briga, anksioznost, depresija…) i
  • Fiziološki (oboljenja krvnih sudova poput ateroskleroze, anemija, gojaznost, dijabetes, Kronova bolest, preterani unos kortikosteroida, prostatektomija…)

Lek za impotenciju zavisi od uzroka

Zbog različitih faktora koji dovode do impotencije, postoji i više načina lečenja. U zavisnosti od uzroka, koji su doveli do impotencije, ali i specifičnog zdravstvenog stanja i istorije bolesti pacijenta, pravi se i plan lečenja. Čak i u slučajevima kada je uzrok impotencije fizičke prirode, ona i dalje može da ima i psihološke efekte. Impotencija može da dovede do nižeg samopouzdanja i anksioznosti, što dodatno može da otežava erekciju. I zato, plan lečenja može da uključuje i fizičke i psihološke metode. Evo koje sve metode mogu pozitivno da utiču na problem sa potencijom:

Rešavanje problema impotencije u Fizionovi

U najvećem broju slučajeva uzrok problema sa potencijom je nedovoljan dotoko krvi ka penisu, i to se zove Vaskularna Erektilna Disfunkcija. U Fizionova centru sprovodimo neinvazivan tretman za rešavanje Vaskularne Erektilne Disfunkcije za koji nije potrebno da se konzumiraju dodatni medikamenti. U pitanju je lečenje FSWT (Focus Shock Wave Therapy) metodom, sa kojom je uz samo 6 terapija u trajanju od po 15 minuta, moguće rešiti problem impotencije. Ova inovativna metoda za rešavanje problema impotencije, jedino je kod nas dostupna na teritoriji jugoistočne Evrope.

Tretman impotencije FSWT metodom je potpuno jednostavan. Terapija se sprovodi bez anestezije, što znači da je bezbolna. Fokusiranim talasima niskog intenziteta vrši se stimulacija protoka krvi i stvaranje se novih krvnih sudova u vaskularnoj mreži penisa.

Ovim terapijskim konceptom, u 85% slučajeva uspešno se rešava problem Vaskularne Erektilne Disfunkcije.

Promena životnog stila

Pored primene najsavremenijeg terapijskog koncepta u FIZIONOVA centru, pacijent koji ima problem sa Vaskularnom Erektilnom Disfunkcijom, bi morao da promeni i loše životne navike (alkohol, pušenje…).

Evo predloga za izmene u načinu života koje pozitivno utiču na erekciju:

  1. Vežbe za opuštanje i kontrolu stresa (meditacija)
  2. Vežbanje za poboljšanje protoka krvi
  3. Gubitak kilograma kada je to neophodno radi smanjenja krvnog pritiska i poboljšanja nivoa holesterola i testosterona
  4. Promena ishrane, posebno kod muškaraca koji boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti

Kegelove vežbe kao rešenje za impotenciju

Vežbe za jačanje mišićnog dna karlice tzv. Kegelove vežbe nisu rezervisane samo za žene već se preporučuju i muškarcima. Postoje mnogi faktori koji utiču da mišići dna karlice oslabe: dijabetes, hiperaktivna bešika, hirurški zahvat uklanjanja prostate (prostatektomija), Kronova bolest. Vežbanje mišićnog dna karlice najpre se preporučuje za urinarnu i fekalnu inkontinenciju, ali je dokazano da ima pozitivan efekat i kod Vaskularne Erektilne Disfuncije.

Savetovanje kao prirodno rešenje za impotenciju

Impotencija može negativno da utiče na samopoštovanje, libido, a mođe da dovede muškarca i do stanja depresije i anksioznosti. Zato je veoma važno da se o impotenciji razgovara sa partnerom ali i sa stručnjacima. U slučaju da je impotencija nastala kao rezultat drugih psiholoških problema, poput alkoholizma ili drugih oblika zavisnosti, od presudnog je značaja lečiti i uzrok i posledicu. Produžen problem sa potencijom može produbiti već postojeći psihološki problem kod muškaraca.

Alternativne metode rešavanja problema impotencije

Postoje istraživanja koja potvrđuju da neki biljni supelementi i alternativne terapije, poput akupunkture, nude prirodno rešenje za impotenciju. Opšte je poznato da su rizici povezani sa primenom akupunkture i biljnim suplementima veoma mali. Ipak potrebna su efikasnija i temeljnija istraživanja kako bi se još preciznije potvrdili njihovi efekti.

Važno je napomenuti da se i metode alternativne medicine sprovode pod nadzorom lekara.

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing