background shape

Medijalni epikondilitis

Medicinski naziv za teniski ili golferski lakat je medijalni epikondilitis. Medijalni epikonditis utiče na tetive mišića podlaktice i nadlaktice. Pomenute tetive spajaju mišiće ručnog zgloba sa delom kosti na unutrašnjoj strani lakta koja se naziva medijalni epikondil. Kada su ove tetive izložene konstantnim ponavljajućim pokretima, nastaju male povrede u području tetive na mestu spajanja.

Kao što smo rekli, golferski ili teniski lakat ne odnosi se samo na profesionalne igrače golfa. Ova povreda može zahvatiti bilo koju osobu čije zanimanje uključuje konstantne ponavljajuće pokrete u predelu lakta, uključujući i osobe koje rukuju sa vibrirajućim alatima, ali i tenisere (mada je kod tenisera češća situacija da do povrede dođe u bočnom epikondilu).

Stanje utiče na pokretljivost ruke i uzrokuje bol. U našem Fizionova centru često se susrećemo sa ovom povredom i imamo protokole lečenja kojom se efikasno rešava bola i vraća pokretljivost i funkcionalnost obolele ruke.

Medijalni bol u laktu u početku se obično se leči kombinacijom krioterapije i mirovanja. Pored toga, pacijent može dobiti i antiinflamatorne lekove i u krajnjem slučaju injekcije kortikosteroida ukoliko su bol i otok i dalje jaki.

Zatim, kako bi se vratila puna snaga i raspon pokreta u laktu koji je povređen, potrebna je fizikalna terapija koja uključuje vežbe za istezanje i jačanje, a za regeneraciju tkiva i kolagena u zahvaćenom području odlično se pokazala i terapija udarnim talasima - FSWT - Usmerena Terapija.

Terapija golferskog lakta u Fizionova centru

Na prvom pregledu u Fizionova centru, biće vam uzeta anamneza gde je potrebno da što detaljnije izložite svoj problem i simptome koje osećate. Za ovaj pregled potrebno je da se obučete udobno i možete da ponesete rezultate prethodnih analiza, ukoliko ste ih radili.

Nakon toga, ukoliko se ne pokaže potreba za dodatnom dijagnostikom, naši terapeuti će vas odmah uputiti na protokole za lečenje vašeg problema.

U slučaju golferskog lakta, protokoli uključuju kombinaciju fizikalne terapije, ultrazvučne terapije, masažu, kao i tehnike manipulacije uz terapijske vežbe.

FSWT - Usmerena Terapija kao efikasan tretman za teniski lakat

Kako bi tok oporavka trajao što kraće, u terapiji teniskog lakta odlično se pokazala terapija udarnim talasima, odnosno FSWT - Usmerena Terapija. Glavni cilj ove terapije jeste da se podstakne regeneracija tkiva i da se stvore novi kolageni vlakna koji će omogućiti da se tetive oporave. Terapija udarnim talasima takođe je delotvorna u smanjenju bola jer pomaže da se smanji preterana osetljivost nerava.

Ova terapija vrši se uz pomoć uređaja koji produkuje talase niskog intenziteta koji se fokusiraju na bolno područje. Fizionova centar je jedini centar na tlu jugoistočne Evrope koji poseduje i primenjuje ovaj aparat u terapiji raznih stanja, između ostalog i teniskog lakta.

Ukoliko imate potvrđenu dijagnozu golferskog lakta ili bilo kakve probleme vezane za ograničenost pokreta, naši terapeuti će osmisliti najbolje rešenje za vaš problem.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled već danas pozivom na brojeve telefona:

011/21-00-588 ili 063/80-17-225.

Simptomi golferskog lakta

Simptomi golferskog lakta najčešće uključuju:

  • bol i osetljivost na unutrašnjoj strani lakta koja vremenom postaje sve intenzivnija (bol se može javljati postepeno ili može doći iznenada)
  • bol koja se javlja prilikom uvijanja ruke (npr. kada pokušate da otvorite teglu)
  • bol prilikom savijanja zgloba
  • bol pri hvatanju predmeta ili prilikom rukovanja
  • ukočenost lakta
  • slabost u rukama i zglobovima
  • utrnulost i mravinjanje

Faktori rizika

Kao što smo već naveli, ovo stanje ne pogađa samo profesionalne igrače golfa. Postoje razni uzroci koji mogu da dovedu do medijalnog epikondilitisa. Obzirom da ovo stanje može nastati usled prekomerne sile prilikom savijanja zgloba prema dlanu ili u slučaju konstantnog savijanja i uvijanja zgloba u najvećem riziku su profesionalni sportisti (golferi, teniseri, bacači koplja), ali i pojedinci čija zanimanja uključuju prekomernu upotrebu lakta (poput vodoinstalatera, mesara, kuvara, građevinskih radnika, slikara, radnika na pokretnoj traci i slično).

Takođe, u većem riziku za razvoj ovoga stanja su i osobe od 40 godina ili više koje obavljaju ponavljajuću aktivnost više puta dnevno tokom najmanje dva sata. Takođe, osobe koje puše ili imaju višak kilograma su takođe u povećanom riziku od razvoja golferskog lakta.

Uzroci

Mogući uzroci teniskog lakta mogu biti:

  • slabi mišići zgloba i ramena
  • serviranje sa velikom snagom
  • neadekvatno nošenje i cimanje teškog tereta
  • bacanje koplja
  • rukovanje motornom testerom
  • cepanje drva sekirom
  • korišćanje ručnih vibrirajućih alata za rad
  • neadekvatna oprema za trening (npr. pretežak, prekratak ili previše čvrst reket za tenis može da bude uzrok nastanka golferskog/teniskog lakta)

Kada se treba obratiti specijalisti?

Svaki neobjašnjiv bol, a naročito onaj koji dugo traje razlog je da se obratite specijalisti koji će utvrditi razlog nastanka tog bola. Ukoliko uspete da odredite aktivnost koja dovodi do tog bola, prekid te aktivnosti će brzo dovesti do reziltata.

Ipak, kod profesionalnih sportista i specifičnih zanimanja potpuni prekid aktivnosti nije uvek moguć. Zbog toga je važno u saradnji sa specijalistom napraviti plan terapije koji će omogućiti da ostanete u formi, ali i da izlečite stanje zbog koga ste se prvobitno obratili za pomoć. Zato je potrebno praktikovati mirovanje dok traje terapija i dok god vam specijalista tako preporučuje. Veoma je važno da se ispoštuje preporuka specijaliste, jer ako se ne miruje i ako se stanje ne leči na vreme, povreda može postati hronična.

Zakažite pregled ili konsultacije na broj 011/ 21 00 588

Ukoliko želite da da izbegnete duge periode oporavka i odmora, ukoliko patite od bilo kakvog ograničenja pokreta ili bola koji ne prolazi, javite nam se kako bismo pronašli najbolje rešenje za vaš slučaj.

Zahvaljujući specijalizovanim protokolima za tretman golferskog lakta i poverenju koje su imali u naš stručni tim, većina naših pacijenata uspela je da se vrlo brzo oporavi i vrati u normalne aktivnosti. Ukoliko imate bilo kakava pitanja, nazovite i zakažite konsultacije na broj 011/21-00-588.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.