background shape

Šta je fibromijalgija i koga najčešće pogađa?

Mnogi nisu znali, ali fibromijalgija je stručan naziv za hroničnu bolest koja izaziva bol u celom telu, umor, poremećaj sna i mentalne teškoće.

Da, dobro ste pročitali, postoji bolest koju ne izaziva povreda ili neko oštećenje, a koja znatno ograničava normalno funkcionisanje. Ona može imati kraći period trajanja, ali se može zadržati uz vas tokom čitavog života.

Prema procenama stručnjaka javlja se kod 2% odrasle populacije što je čini ne tako retkim oboljenjem. Češće pogađa žene u srednjoj dobi, a postoji i veći rizik da se razvije ako pacijent ima neke reumatološke bolesti, kao što je na primer lupus.

Oboljenje je specifično i potrebno je da se tačno dijagnostikuje, a onda se kombinovanjem medikamenta i fizijatrijskih protokola, kontroliše i suzbija.

Imali smo pozitivna iskustva u lečenju fibromijalgije u Fizionovi i zato vam preporučujemo da ne strahujete i zakažete pregled. Na taj način ćete osigurati tačno definisanje problema, a onda dobiti i odgovarajuću terapiju.

Terapija fibromijalgije u Fizionova centru

Lečenje fibromijalgije u Fizionova centru započinje tačnom dijagnostikom i otkrivanjem svih promena koje ovo oboljenje nosi. To je prvi i vrlo važan korak pri otpočinjanju terapijskih procedura.

Potrebno je i da nam detaljno opišete kada imate tegobe i kakav je intenzitet bola. Vaše informacije su jako važne i upotpuniće dijagnostički postupak tako da ćemo postaviti jasnu dijagnozu i isključiti neka druga oboljenja.

Ako se potvrdi fibromijalgija, na osnovu konkretnog opisa tegoba i pregleda, propisujemo tretmane putem jednog od naših protokola koji su skup terapijskih procedura. Konkretno, protokol br.2, protokol br.4 i protokol br.36 su najbolji izbor za lečenje, a odabir kombinacije će zavisiti od vašeg individualnog zdravstvenog stanja i toga gde se bolest ispoljava.

Dakle, terapijske procedure se prilagođavaju svakom pacijentu posebno i kroz različitu kombinaciju lečenja se radi na otklanjanju tegoba i ublažavanju bola. U tome nam svakako jako puno pomažu i naši aparati, a jedan od njih je i usmerena FSWT terapija.

Samo u Fizionova centru – usmerena FSWT terapija za lečenje fibromijalgije

Jedino u Fizionova centru, u celoj jugoistočnoj Evropi, se primenjuje najsavremeniji uređaj za terapiju bola i regeneraciju - aparat za usmerenu FSWT terapiju.

Reč je o tehnologiji koja emituje akustične talase velike gustine koji pomažu da se regenerišu meka tkiva i kosti, ali i smanji nivo bola. Koristi se u različitim terapijskim protokolima, a odlične rezultate je pokazao i u lečenju fibromijalgije.

Uređaj se postavlja na bolno mesto, a talasi deluju na različitim dubinama - od 1,5cm, 3cm, 6cm i 12cm pa se može tretirati i površinska bol, ali i tkiva i kosti koje su dublje.

Tokom primene terapija konstantno pratimo vaš napredak i opšte zdravstveno stanje pa ćemo korigovati procedure da bi dobili najbolje rezultate. Samo nas pozovite na broj 011/ 21 00 588 i već ste na dobrom putu da se bolest stavi pod kontrolu, a mi ćemo uložiti sav naš trud i znanje da olakšanje dođe vrlo brzo.

Uzroci fibromijalgije

Uzroci za nastanak fibromijalgije mogu biti različiti, a ovo su oni koji se najčešće javljaju.:

  • Stres i psihičke traume,
  • Genetske predispozicije,
  • Neuro-imuno-endokrilni poremećaji,
  • Bakterijske infekcije,
  • Fizičke povrede delova tela,
  • Druga oboljenja koja prouzrokuju razvijanje fibromijalgije

Ono što je važno istaći - fibromijalgija je bolest koja se može razviti i kod dece i ima slične uzročnike, a zahteva i ozbiljan fizijatrijski pristup da bi se olakšale tegobe, baš kao i kod odraslih osoba.

Simptomi fibromijalgije

Prema dijagnostičkim kriterijumima iz 2016.godine, fibromijalgiju ima svaki pacijent koji:

  • Oseća bol u četiri od pet regija tela,
  • Oseća umor,
  • Ima problem sa spavanjem,
  • Problem sa koncentracijom i pamćenjem (moždana magla)
  • Ima pojavu depresije i anksioznosti,
  • Ima fizičku osetljivost tela na bilo kakav pritisak što izaziva jak bol…

Ovo je skup simptoma koji mogu da ukazuju na ovo, ali i druga oboljenja. Naši stručnjaci će na prvom mestu isključiti druge uzročnike i proveriti da li postoji nek drugi razlog zbog kog telo trpi upornu bol.

Ako se fibromijalgija potvrdi, mi ćemo nastaviti da pratimo stanje i budemo uz vas tokom čitavog toka bolesti. Ne dozvolite da bol okupira vaš život, ugrozi san i počne da utiče na psihičko stanje.

Fizijatri su ti koji imaju odlične savete, preporuke i poznaju ljudsku muskulaturu tako da uspešno utiču na kosti, nerve, tetive, mišiće.

Prevencija fibromijalgije – saveti Fizionova centra

Na prevenciji fibromijalgije treba raditi na vreme. Najpre je potrebno smanjiti količinu stresa i izbaciti toksine koji se unose u telo kroz hranu, piće, cigarete…, ali je bitno raditi i na relaksaciji mišića i adekvatnoj fizičkoj aktivaciji.

Da bi se izbegla pojava fibromijalgije ili njeno pogoršanje treba konsultovati fizijatra i tražiti pravilne savete za bezbednu fizičku aktivnost. U Fizionovi imamo preko 20 godina iskustva pa ćemo sigurno dati odlične preporuke.

Možemo reći da je ovo zlatan savet jer bi generalno trebalo, pre bilo kakve intenzivnije fizičke aktivnosti, posetiti fizijatra za savet jer je nepravilan pokret uvod u povredu, a povreda u niz problema kojih postajemo svesni kada se pogoršaju.

Zdravlje je krhka nit koja zavisi od mnogo faktora, nemojte nepromišljeno opterećivati telo ako imate predispoziciju za pojavu fibromijalgiju već pozovite Fizionovu.

Lečite fibromijalgiju u Fizionova centru! Pozovite na broj 011/21 00 588 i zakažite pregled

Iz svega navedenog je jasno da je ključ lečenja adekvatna terapija koja će popraviti pacijentovo stanje. Onda kada telo pati i trpi bol važno je imati pravilno lečenje jer svaki pogrešan korak donosi pogoršanje. Fizionova centar je pravo mesto za dijagnostiku i tretiranje fibromijalgije. Iskoristićemo svo znanje i najsavremenije aparate tako da i vi postanete još jedan zadovoljan klijent. Vrlo brzo donosimo tačnu dijagnozu i započinjemo lečenje. To znači da ne morate da živite sa fizičkim i psihičkim tegobama kao posledice fibromijalgije, rešenje postoji – Fizionova centar!

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.