background shape

Ipak, ovo je itekako osetljiv deo koštano-zglobnog sistema koji, kada zaboli, utiče na obim pokreta i bol prenosi i na okolna područja tako da će vam zasigurno trebati pregled fizijatra i saveti za lečenje.

U Fizionova centru rade stručnjaci iz oblasti fizikalne terapije i rehabilitacije pa smo pravo mesto za lečenje i dijagnostiku za više od 50 različitih stanja i povreda. Bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija) je jedna od njih.

Koristimo najsavremenije terapijske procedure i aparate koji su poslednja reč tehnologije tako da pomoću planske rehabilitacije pacijente brzo dovodimo do oporavka.

Zakažite pregled i na pravom ste putu za zdraviji život bez bola.

Lečenje bola u trtičnoj kosti u Fizinova centru

Postavljanje odgovarajuće dijagnoze je prvi korak u lečenju bola u trtičnoj kosti.

Različiti uzroci zahtevaju i različito lečenje, a naši fizijatri insistiraju na detaljnom pregledu i opisu vaših tegoba koji će nedvosmisleno pokazati da je reč o kokcigodiniji, a ne o drugom problemu koji se tu reflektuje.

Kada potvrdimo stanje u Fizionovi predlažemo lečenje i protokol br. 4 i protokol br. 36 koji su sastavljeni tako da odgovaraju uzroku pojave bola, vašem zdravstvenom stanju i toku oporavka. Koristi se i usmerena FSWT terapija kao dopuna u terapijskim protokolima, ali se predlozi menjaju u zavisnosti od toka lečanja.

Naime, i tokom primene tretmana konstantno ste pod nadzorom i praćenjem pa se postupci prilagođavaju i tokom lečenja. Zato se kod nas postižu najbolji rezultati.

Pružićemo i sve one savete koji proističu iz našeg dugogodišnjeg rada, a mogu da vam pomognu kada ste kod kuće.

Nekome će prijati pažljivije sedanje sa naginjanjem napred, nekome mekano jastuče za sedenje i duže šetnje. Preporučujemo i unos vlaknaste hrane za manji pritisak cvreva na repnu kost, ali i grejanje i hlađenje ove regije radi smanjenja tegoba.

Preporuke nisu univerzalne i razlikuju se kako od uzroka bola, njegove jačine i koliko su pokreti ograničeni.

Ne koristite neproverene savete i ne preduzimajte ništa na svoju ruku. Cilj je da se ne-invazivno reši problem i izbegne operativni zahvat koji je poslednja opcija.

Usmerena FSWT terapija u Fizionovi kao postupak za lečenje kokcigodinije, pozovite i zakažite pregled na broj 011/21-00-588

Svojim pacijentima pružamo zaista revolucionarne metode za regeneraciju i oporavak mišićnog i koštano-zglobnog sistema, a tome svedoči i to da jedni mi, u čitavoj jugoistočnoj Evropi, imamo aparat koji pruža usmerenu FSWT terapiju povreda i bola.

Ovaj aparat emituje akustične talase velike gustine koji, kada se nađu na području obolelog mesta, ubrzavaju regeneraciju mekih tkiva i kostiju. Odlična je dopuna lečenju bola u repnoj kosti i pacijentima donosi veliko olakšanje.

Šta je kokcigodinija?

Kokcigodinija je stručan naziv za bol koji se javlja u predelu repne (trtične) kosti.

Iako trtična kost nema veliku funkciju, ona se nalazi na delu gde ima puno nerava, ligamenata i tetiva pa je područje itekako osetljivo ako se trtična kost povredi.

Javlja se kao bol koji se manifestuje neposredno iznad zadnjice, na samom kraju kičme, a različiti pokreti postaju bolni i opterećujući.

Kokcigodinija se javlja kao umerena ili intenzivna bol naročito pri:

  • Sedanju,
  • Ustajanju iz sedećeg položaja,
  • Prilikom naslanjanja unazad u sedećem položaju,
  • Prilikom korišćenja kupatila,
  • Prilikom seksualnog odnosa,
  • Tokom trudnoće i menstruacije

Nekada se kokcigodinija oseća baš na delu gde je smeštena trtična kost, a nekada se bol seli i duž noge pa stanje podseća na išijas i slične probleme. Karakteristično je i to što se tokom stajanja i hodanja bol smanjuje pa pacijentima nije sasvim jasno o kakvim problemima je reč.

U Fizionovi razumemo koliko uporna bol utiče na normalan život i zato ćemo učiniti sve da tretmani daju najbrži mogući efekat.

Potrebno je da nas kontaktirate i zakažete pregled, a mi ćemo izvršiti proveru zdravstvenog stanja i na osnovu toga propisati terapiju.

Uzroci javljanja bola u trtičnoj kosti

Kada je u pitanju bol u trtičnoj kosti, uzroci mogu biti različiti:

  • Prelom trtične kosti,
  • Zapaljenje mekih tkiva u blizini,
  • Duže sedenje i nepravilan položaj tokom sedenja,
  • Ubrzan gubitak kilograma,
  • Trudnoća i porođaj

Pored ovih glavnih uzročnika pojave bola, uzrok može biti i psihičko stanje, ali i tumori pa je jako važno pravilno pristupiti problemu, a potom i raditi na rešenju.

Prelom trtične kosti se događa pri padovima ili jakim udarima u ovoj regiji. Lom ili iščašenje će doneti uporan bol koji zahteva pomoć fizijatra sve dok kosti ne srastu.

Duže sedenje i nepravilan položaj i ovde dovodi do habanja hrskavice i češće pojave bola, naročito pri dužem opterećenju. Što je ono veće bol je intenzivnija.

Slično se događa i kada gojazna osoba izgubi veliki broj kilograma pa trtična kost ostaje „izloženija“ i gubi zaštitu što dovodi do pojave bola pri svakom opterećenju.

Zapaljenje ligamenata i trudnoća su dva odvojena stanja, ali oba utiču na trtičnu kost i prave upolan bol. Kokcigodinija kraće traje kod upale mekih tkiva, a kod trudnoće se problem često nastavlja i nakon porođaja.

Upravo zbog trudnoće žene statistički imaju 5 puta veću verovatnoću da dožive bol u repnoj kosti nego muškarci.

Šta bi trebalo da uradite ukoliko osećate bolove u trtičnoj kosti tokom trudnoće?

Kokcigodinija se najčešće javlja tokom trećeg tromesečja trudnoće kada se telo priprema za ubrzan rast bebe i porođaj koji sledi. Ligamenti postaju labaviji, kosti se pomeraju, a repni deo trpi sve veći pritisak.

Drage dame, zakažite pregled u Fizionova centru i dopustite da vam olakšamo sve tegobe. Imamo plan i program rada i u ovom slučaju, a pružićemo i korisne savete koji će pomoći da se bolno stanje ublaži.

Tegobe će najverovatnije proći ubrzo nakon porođaja, ali vam predlažemo kontrolu da bi naši fizijatri procenili stanje li promene nakon vraćanja kostiju u prvobitni položaj.

Mlade mame ubrzo po rođenju imaju drugačije opterećenje kičme, saginjanjem i nošenjem bebe, što ponovo stvara pritisak na čitavu muskulaturu, a na leđa najviše. Tu smo da vam pomognemo i u ovom slučaju.

Ne morate trpeti bol, pozovite Fizionova centar u pomoć!

Na prostoru od oko 6.000 kvadrata rade stručnjaci koji koriste savremene procedure i aparate da bi vam olakšali svaki vid bola.

Ako osećate nelagodnost i bol u trtičnoj kosti ne čekajte pogoršanje već zakažite pregled na broj telefona i dozvolite da vam pomognemo!

Za pokret bez bola – vaša Fizionova!

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.