background shape

Razlozi pojave bolnog ramena mogu biti akutni ili hronični, a od uzroka zavisi i lečenje koje mora biti savremeno, kombinovano i prilagođeno svakom pacijentu.

Fizioterapeutski centar je pravo mesto gde možete dobiti detaljne preglede i lečenje postavljene dijagnoze koja će brzo doneti olakšanje tegoba i očuvanje funkcionisanja zgloba.

Kako se rešiti bola u ramenu - uspostavljanje dijagnoze, terapija i lečenje u Fizionova centru

Da bi se trajno rešio bol u ramenu potrebno je precizno otkrivanje uzroka i u skladu sa tim i definisanje terapijske procedure.

Uspostavljanje dijagnoze se radi kliničkim pregledom i detaljnim opisivanjem svih tegoba. Često se koriste i rentgenski snimci, CT skener ili magnetna rezonanca i ultra-zvuk.

Ipak, i pored detaljnih analiza nekada je teško otkriti tačan uzrok nastanka bola pa se različitim terapijskim procedurama traži olakšanje tegoba i eventualno potpuno izlečenje.

Fizionova centar je fizioterapeutski centar koji savremenim metodama uz pomoć fizikalne terapije i planske rehabilitacije vodi do konačnog oporavka. Najbolji protokoli za dijagnostiku i lečenje bola u vratu i ramenu su:

  1. RSQ 1 aparat visokofrekventne struje na bolnu regiju.
  2. Niskofrekventno magnetno polje jakog intenziteta ili PEMS
  3. Skenirajuci laser
  4. Radijalni talasi
  5. FSWT ili Usmerena terapija
  6. Kineziterapija

Visokofrekventna struja na RSQ1 aparatu služi za neuromišićnu stimulaciju kojom se ubrzava cirkulacija, donosi više kiseonika u krvi i znatno smanjenje bola.

Još jedan način za snižavanje bola, bolje prokrvljenosti i saniranje svih stanja jeste i niskofrekventno magnetno polje koje, između ostalog, prija i kod bola u vratu i ramenu.

Skenirajući laser preciznim delovanjem ostvaruje antizapaljensko dejstvo, snižava otok, smanjuje bol i stimuliše regeneraciju i obnavljanje tkiva. Kroz manji broj terapija pacijenti primećuju brže izlečenje.

Radijalni talasi su veliko olakšanje kod pacijenata sa hroničnim bolom gde se uz pomoć pulsirajućeg mehaničkog pritiska poboljšava cirkulacija, smanjuje napetost mišića i vraća pokretljivost zglobova.

FSWT - Usmerena terapija takođe koriste talase kao terapiju i uz pomoć akustičnih talasa velike gustine energije tretira bolno mesto. Za samo od 4-6 tretmana dolazi do primetne regeneracije i kostiju i mekog tkiva.

Kineziterapija je terapija pokretom i čini integralni deo lečenje bola u vratu i ramenima. Posebno definisanim setom vežbi koji određenim pokretima jačaju tretiranu regiju pa mišići bolje drže zglobove i pravilnije izvode pokrete.

U našem centru se za svakog pacijenta definiše posebna terapijska procedura pa se kroz individualni pristup najlakše dolazi do potpunog izlečenja.

Čak i ako nemate simptome dobro bi bilo da vam kroz preventivno vežbanje pokažemo kako da ojačate mišićni sistem i telo držite u pravilnom položaju što će sprečiti nastanak brojnih degenerativnih stanja.

Pozovite i zakažite pregled već danas na broj- 011/ 21-00-588.

Kako izgleda bolno rame i koji su uzroci njegovog nastajanja?

U zavisnosti od uzroka i simptomi bolnog ramena variraju. Bol može biti akutna, trenutna i javlja se češće pri određenim pokretima, a čim se izleči razlog pojave i bol u ramenu nestaje.

Hroničan bol se javlja u različitom intenzitetu i značajno utiče na normalno korišćenje ramena i pokretanje ruku. Nekada ograniči pomeranje čitave ruke, a nekada je u kombinaciji sa gubitkom osećaja u šakama i loše osetljivosti.

Uzroci pojave bolnog ramena su najčešće:

  • Povreda ramena,
  • Povreda tetiva i ligamenata,
  • Povreda samog zgloba,
  • Preopterećenost ramena,
  • Psihička napetost,
  • Hladnoća i vlaga,
  • Bol u vratu koji se širi na ramena
  • Srčani problemi…

Uzroci su različiti i neke je lako tretirati, ali nekada su oni višestruki i potrebno je precizno lečenje za olakšanje tegoba i smirivanje upale. Prvi korak je definisanje tegobe i postavljanje pravilne dijagnoze.

Povrede koje izazivaju bol u ramenima

Smrznuto rame – jedan od češćih problema sa ramenim delom je smrznuto rame, sindrom koji ograničava pokrete. Najčešće se javlja kod žena u dobi između 40. i 60. godine usled nastajanja stranog vezivnog tkiva u samoj kapsuli što dovodi do smanjenih pokreta i upalnih stanja.

Upala tetive ili Tendinitis – Povredom, rupturom tetive ili promenama na samom zglobu dolazi do pojave upale tetive ramena gde se bol u počeku javlja samo pri pokretima, a kasnije i znatno ograničenje pokreta ramena.

Burzitis – kada unutar ramena dođe do zapaljenskog procecesa unutar vrećice koja služi za smanjenje trenja zglobova pri pokretima (burse), nastaje burzitis. Bol se može širiti ka ruci, a pojavljuje se na spoljašnjem delu ramena. Smeta i ležanje na ramenu, a javlja se i kada se ruka podiže na gore. Često je udružen sa bolom u vratu koji može da bude još jedan pokazatelj oboljenja.

Kalcifikacija ramena – kalcifikacija ramena nastaje kao taloženje kalcijuma u tetivama što dovodi do zapaljenja tkiva i bol u ramenu. Može nastati povredom, preteranom upotrebom ramena, ali je i prirodna pojava procesa starenja.

Osteoartritis – Osteoatritis se dešava kao posledica propadanja zglobne hrskavice i bol se javlja kod određenih pokreta kao što je stavljanje ruke iza leđa, podizanju ruke iznad visine ramena i pri iznenadnim horizontalnim pokretima.

Artritis – nastaje kao upala zglobova i predstavlja autoimunu bolest gde imunitet ovojnicu zgloba prepoznaje kao strano telo i napada ga.

Artroza ramena – je degenerativna promena zglobne hrskavice što se manifestuje i kroz bol u ramenu, ali i kao bol u vratnom delu kičme.

Bol u vratu – vratni deo trpi veliko opterećenje jer nosi glavu koja je u proseku 11 kg teška pa se brojna bolna stanja manifestuju i kao bol u ramenu koji samo reflektuje primarni izvor bola.

Koga najviše pogađa bol u ramenu i kada je pravo vreme potražiti pomoć stručnjaka?

Bol u ramenu najviše pogađa bivše sportiste, ljude koji su imali povrede ramena, ali i žene iznad 40.godine života. Pošto se većina stanja razvija postepeno, bol je samo simptom koji je prvi okidač za detaljne analize i posetu lekaru.

Kada se bol učestalo javlja i stvara psihičke i fizičke poteškoće, treba se obratiti stručnjaku za dijagnostikovanje i pravilno lečenje. Većina simptoma se može ublažiti i tako znatno popraviti kvalitet života uz usporavanje daljih promena.

Ne čekajte da se bol proširi- pozovite nas i zakažite prvi slobodan termin u Fizionovi na broj 011/21-00-588

Zakažite pregled u fizioterapeutkom centru Fizionova jer mi imamo stručnjake za prepoznavanje problema i pravilno tretiranje stanja uz podršku na najsavremenijim aparatima koji za samo nekoliko tretmana donose veliki boljitak.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.