• Teodora Hercla 16, Zemun | 063 8017 225
  Specijalistički pregled u Oktobru → 3.000rsd
Artroza i Gonoartroza - Simptomi i lečenje - Fizionova Beograd

Artroza - šta je, kako prepoznati simptome i lečenje

Lečenje svih oblika reumatskih oboljenja i ublažavanje simptoma artroze i gonoartroze uz pomoć usmerene FSWT terapije

Zglobovi su deo koštano-zglobnog sistema i zajedno sa mekim tkivima osiguravaju svaki pokret u telu. Predstavljaju mesto spajanja dve ili više kostiju i omogućavaju njihovu pokretljivost bez trenja i bola. Podnose veliki pritisak i pokreću se u raznim smerovima. 

Ipak, značaj zglobova ne primećujemo sve dok oni ne obole i tako ograniče normalno funkcionisanje. Jedno od izvora promena i bola može da bude i artrozadegenerativna bolest zbog koje zglobovi gube svoju prirodnu funkciju.

Fizionova centar je pravo mesto za lečenje svih oblika reumatskih oboljenja gde najbolji stručnjaci primenjuju zdravstvene protokole za postizanje najboljih rezultata u vrlo kratkom roku. Zakažite pregled i uverite se u naše rezultate.

Šta je artroza?

Artroza je bolest zglobova koji pogađa i koštani deo zgloba, ali i meka tkiva. Spada u reumatsko oboljenje i pogađa kako velike zglobove kuka, kolena, tako i zglobove šaka, stopala i kičme.

gonoartroza

Iako mnogi ne znaj suštinsku razliku, artroza je podvrsta artritisa koji je mnogo kompleksiji skup oboljenja pa pored osteoartritisa obuhvata i reumatoidini artritis i giht.

Artroza (OA) nastaje usled trošenja i gubitka zglobne hrskavice što dovodi do trenja između kostiju. Kao rezultat toga i koštani deo zgloba se menja, stvara se kalcifikacija na krajevima, a zglob gubi svoju funkciju. 

Gonoartroza je artroza jednog ili oba kolena ima najčešći je oblik artroze. Ima različite uzročnike, ali šansa za pojavu raste nakon 40 godine pa se u mnogim slučajevima ovaj oblik javlja baš kod starijih osoba. 

Mi smo imali priliku da uspešno tretiramo sve oblike artroze tako da se oboljenje efikasno uspori, a zglob duže sačuva svoju funkciju. Proverite iskustva drugih pacijenata i lečite se na pravom mestu!

Lečenje artroze i primene odgovarajućih tretmana ( FSWT usmerena terapija ) za ublažavanje degenerativnog oboljenja u Fizionova centru

Kao što smo i naglasili, Fizionova centar je mesto za lečenje svih degenerativnih promena i ublažavanje njihovih simptoma. Jedan od njih je i artroza i gonoartroza koja u našem centru podrazumeva lečenje protokolom broj 601 i protokolom broj 603, uz obaveznu primenu FSWT usmerene terapije.

U slučaju da osećate promene na nekom od zglobova posetite naš fizijatrijski centar i dobićete kompletnu uslugu dijagnostikovanja i lečenja oboljenja.

Fizijatar na osnovu opisa tegoba i dodatnih procedura utvrđuje stepen promene zgloba i najbolju kombinaciju za ubrzano tretiranje obolelog zgloba.

Cilj nam je da vas lišimo bola i vratimo što veću funkciju obolelom zglobu, a to radimo tako što ojačavamo mišiće za podršku i lečimo postojeću upalu. Odlične rezultate imamo jer svakom pacijentu propisujemo individualnu terapiju i pratimo tok oporavka tako da se postigne najbolji efekat, a zglob dodatno ne ugrozi.

U svemu ovome nam FSWT usmerena terapija jako puno pomaže jer se ciljano deluje na obnavljanje mekih tkiva i kostiju što doprinosi bržem ublažavanju tegoba i lečenju promena. 

Reč je o ultrazvučnom aparatu koji je najsavremeniji u Evropi, a jedini na Balkanu pa imate priliku da se u srcu Beograda lečite savremenim metodama i postupcima koje su odabrali na hiljade pacijenata, a među njima i poznati sportisti.

Za sve dodatne informacije u pogledu koje tretmane i programe nudimo možete nas pozvati na broj  011/21-00-588.

Kako prepoznati simptome artroze i koji su uzroci nastanka?

U početku se javlja krepitacija tj. pucketanje zglobova, ali se stanje vremenom pogoršava, a hrskavica ubrzano troši. Kako se hrskavica gubi, na kostima se prave osteofiti i koštane ciste usled trenja pa je zglob zadebljao i ima ograničen pokret. To je uzrok bola i ostalih simptoma koji se javljaju.

Simptomi artroze variraju u zavisnosti od toga koji zglobovi su pogođeni i u kom stadijumu se nalazi bolest, ali se najčešće javljaju:

 • - Bol u zglobu pri pokretu,

 • - Bol i tokom mirovanja,

 • - Ograničeni pokreti zgloba i krutost,

 • - Crvenilo i upala mekog tkiva,

 • - Veći rizik od preloma kostiju

U početku je bol povremena i povlači se nakon mirovanja, ali se stanje pogoršava, a zglob sve više trpi. S’ obzirom da su najviše pogođeni zglobovi nogu, artroza dosta utiče na normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih poslova.

Pored starijih osoba koje najčešće razvijaju osteoartritis, gojaznost i povrede zgloba su jedni od čestih uzročnika propadanja hrskavice i okoštavanja kostiju.

Veći rizik imaju osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju obolele od nekih oblika artritisa, ali i osobe koje više opterećuju zglobove tokom svog radnog angažmana. 

U 60% slučajeva se češće javlja kod žena i smatra se da postoji veza između menopauze i artoznih promena na zglobovima.

Koje zglobove najčešće pogađa artroza?

artroza kolena

Artroza se manifestuje na različitim zglobovima:

 • - Artroza kolena,

 • - Artroza šake, prstiju i ruke,

 • - Artroza kuka,

 • - Artroza ramena,

 • - Artroza skočnog zgloba i stopala,

 • - Artroza kičmenog stuba

Gonoartroza se kod pacijenata prvo javlja kao oštra bol samo pri pokretima, ali kasnije dolazi do razvoja nestabilnosti, otežanog penjanja i silaženja niz stepenice, a na kraju i do krivljenja zglobova. Sprečite stanje kada oni postaju potpuno neupotrebljivi i posetite nas na vreme! 

Rizatroza ja artroza šake koja se javlja na zglobovima palca i zglobovima koji vezuju šaku i prste, artroza ruke zahvata veće zglobove ruke, a artroza prstiju je obuhvata promene na najmanjim zglobovima prstiju koji bole pri svakom pokretu i krive se sa protekom vremena. 

Što bolest više napreduje, to su šake i prsti manje sposobni za obavljanje svakodnevnih poslova što itekako utiče na normalno funkcionisanje.

Artroza kuka se manifestuje kao bol u sedalnom delu koji se prenosi unutrašnjom stranom butine do kolena. U početku bol je povremena, a kasnije hronična i može da potpuno onesposobi kretanje jer izaziva višestruke deformitete i konstantnu bol.

Imali smo priliku i da lečimo artrozu ramena koji najčešće pogađa osobe starije od 50 godina i one koji opterećuju zglobove ramena u dužem periodu. I ovde se bolest manifestuje tako što se javlja bol pri pokretu, a naročito pri podizanju ruke.

Artroza stopala je povezana sa artrozom skočnog zgloba. Prvo se javlja upala skočnog zgloba, a kako OA napreduje tako propadaju i drugi zglobovi stopala sve do prstiju na nogama.

Artroza kičmenog stuba se može javiti u vratnom delu, središnjem i lumbalnom. U zavisnosti od opterećenja kičmenog stuba i nepravilnog položaja, razvijaju se degenerativne promene koje otežavaju normalno funkcionisanje pršljenova, ali i širenje bola duž nogu i ruku.

Bilo da osećate promene ili želite da delujete preventivno, potreban je stručan centar za postavljanje dijagnoze i pravilno lečenje. Zakažite pregled na broj 011/21-00-588 u Fizionova centru na telefon i dozvolite da vam brzo i efikasno ublažimo bol i usporimo dalje promene na zglobovima.

Lečimo preko 50 različitih stanja i imamo više od 20 godina iskustva, budite naš još jedan zadovoljni pacijent.

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing