background shape

Na sledećem linku možete videti detaljan opis terapijskih metoda čijom primenom se leči artroza kolena.

Ipak, značaj zglobova ne primećujemo sve dok oni ne obole i tako ograniče normalno funkcionisanje. Jedno od izvora promena i bola može da bude i artroza – degenerativna bolest zbog koje zglobovi gube svoju prirodnu funkciju.

Fizionova centar je pravo mesto za lečenje svih oblika reumatskih oboljenja gde najbolji stručnjaci primenjuju zdravstvene protokole za postizanje najboljih rezultata u vrlo kratkom roku. Zakažite pregled i uverite se u naše rezultate.

Šta je artroza?

Artroza je bolest zglobova koji pogađa i koštani deo zgloba, ali i meka tkiva. Spada u reumatsko oboljenje i pogađa kako velike zglobove kuka, kolena, tako i zglobove šaka, stopala i kičme.

Iako mnogi ne znaj suštinsku razliku, artroza je podvrsta artritisa koji je mnogo kompleksiji skup oboljenja pa pored osteoartritisa obuhvata i reumatoidini artritis i giht.

Artroza (OA) nastaje usled trošenja i gubitka zglobne hrskavice što dovodi do trenja između kostiju. Kao rezultat toga i koštani deo zgloba se menja, stvara se kalcifikacija na krajevima, a zglob gubi svoju funkciju.

Gonoartroza je artroza jednog ili oba kolena ima najčešći je oblik artroze. Ima različite uzročnike, ali šansa za pojavu raste nakon 40 godine pa se u mnogim slučajevima ovaj oblik javlja baš kod starijih osoba.

Mi smo imali priliku da uspešno tretiramo sve oblike artroze tako da se oboljenje efikasno uspori, a zglob duže sačuva svoju funkciju. Proverite iskustva drugih pacijenata i lečite se na pravom mestu!

Lečenje artroze i primene odgovarajućih tretmana ( FSWT usmerena terapija ) za ublažavanje degenerativnog oboljenja u Fizionova centru

Kao što smo i naglasili, Fizionova centar je mesto za lečenje svih degenerativnih promena i ublažavanje njihovih simptoma. Jedan od njih je i artroza i gonoartroza koja u našem centru podrazumeva lečenje protokolom broj 601 i protokolom broj 603, uz obaveznu primenu FSWT usmerene terapije.

U slučaju da osećate promene na nekom od zglobova posetite naš fizijatrijski centar i dobićete kompletnu uslugu dijagnostikovanja i lečenja oboljenja.

Fizijatar na osnovu opisa tegoba i dodatnih procedura utvrđuje stepen promene zgloba i najbolju kombinaciju za ubrzano tretiranje obolelog zgloba.

Cilj nam je da vas lišimo bola i vratimo što veću funkciju obolelom zglobu, a to radimo tako što ojačavamo mišiće za podršku i lečimo postojeću upalu. Odlične rezultate imamo jer svakom pacijentu propisujemo individualnu terapiju i pratimo tok oporavka tako da se postigne najbolji efekat, a zglob dodatno ne ugrozi.

U svemu ovome nam FSWT usmerena terapija jako puno pomaže jer se ciljano deluje na obnavljanje mekih tkiva i kostiju što doprinosi bržem ublažavanju tegoba i lečenju promena.

Reč je o ultrazvučnom aparatu koji je najsavremeniji u Evropi, a jedini na Balkanu pa imate priliku da se u srcu Beograda lečite savremenim metodama i postupcima koje su odabrali na hiljade pacijenata, a među njima i poznati sportisti.

Za sve dodatne informacije u pogledu koje tretmane i programe nudimo možete nas pozvati na broj 011/21-00-588.

Kako prepoznati simptome artroze i koji su uzroci nastanka?

U početku se javlja krepitacija tj. pucketanje zglobova, ali se stanje vremenom pogoršava, a hrskavica ubrzano troši. Kako se hrskavica gubi, na kostima se prave osteofiti i koštane ciste usled trenja pa je zglob zadebljao i ima ograničen pokret. To je uzrok bola i ostalih simptoma koji se javljaju.

Simptomi artroze variraju u zavisnosti od toga koji zglobovi su pogođeni i u kom stadijumu se nalazi bolest, ali se najčešće javljaju:

  • Bol u zglobu pri pokretu,
  • Bol i tokom mirovanja,
  • Ograničeni pokreti zgloba i krutost,
  • Crvenilo i upala mekog tkiva,
  • Veći rizik od preloma kostiju

U početku je bol povremena i povlači se nakon mirovanja, ali se stanje pogoršava, a zglob sve više trpi. S’ obzirom da su najviše pogođeni zglobovi nogu, artroza dosta utiče na normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih poslova.

Pored starijih osoba koje najčešće razvijaju osteoartritis, gojaznost i povrede zgloba su jedni od čestih uzročnika propadanja hrskavice i okoštavanja kostiju.

Veći rizik imaju osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju obolele od nekih oblika artritisa, ali i osobe koje više opterećuju zglobove tokom svog radnog angažmana.

U 60% slučajeva se češće javlja kod žena i smatra se da postoji veza između menopauze i artoznih promena na zglobovima.

Koje zglobove najčešće pogađa artroza?

Artroza se manifestuje na različitim zglobovima:

  • Artroza kolena,
  • Artroza šake, prstiju i ruke,
  • Artroza kuka,
  • Artroza ramena,
  • Artroza skočnog zgloba i stopala,
  • Artroza kičmenog stuba…

Gonoartroza se kod pacijenata prvo javlja kao oštra bol samo pri pokretima, ali kasnije dolazi do razvoja nestabilnosti, otežanog penjanja i silaženja niz stepenice, a na kraju i do krivljenja zglobova. Sprečite stanje kada oni postaju potpuno neupotrebljivi i posetite nas na vreme!

Rizatroza ja artroza šake koja se javlja na zglobovima palca i zglobovima koji vezuju šaku i prste, artroza ruke zahvata veće zglobove ruke, a artroza prstiju je obuhvata promene na najmanjim zglobovima prstiju koji bole pri svakom pokretu i krive se sa protekom vremena.

Artroza kuka se manifestuje kao bol u sedalnom delu koji se prenosi unutrašnjom stranom butine do kolena. U početku bol je povremena, a kasnije hronična i može da potpuno onesposobi kretanje jer izaziva višestruke deformitete i konstantnu bol.

Imali smo priliku i da lečimo artrozu ramena koji najčešće pogađa osobe starije od 50 godina i one koji opterećuju zglobove ramena u dužem periodu. I ovde se bolest manifestuje tako što se javlja bol pri pokretu, a naročito pri podizanju ruke.

Artroza stopala je povezana sa artrozom skočnog zgloba. Prvo se javlja upala skočnog zgloba, a kako OA napreduje tako propadaju i drugi zglobovi stopala sve do prstiju na nogama.

Artroza kičmenog stuba se može javiti u vratnom delu, središnjem i lumbalnom. U zavisnosti od opterećenja kičmenog stuba i nepravilnog položaja, razvijaju se degenerativne promene koje otežavaju normalno funkcionisanje pršljenova, ali i širenje bola duž nogu i ruku.

Bilo da osećate promene ili želite da delujete preventivno, potreban je stručan centar za postavljanje dijagnoze i pravilno lečenje. Zakažite pregled na broj 011/21-00-588 u Fizionova centru na telefon i dozvolite da vam brzo i efikasno ublažimo bol i usporimo dalje promene na zglobovima.

Lečimo preko 50 različitih stanja i imamo više od 20 godina iskustva, budite naš još jedan zadovoljni pacijent.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.