• Teodora Hercla 16, Zemun | 063 8017 225
  Specijalistički pregled u Oktobru → 3.000rsd
Ahilova tetiva - Simptomi upale i povrede ahilove pete - Fizionova Beograd

Ahilova tetiva – simptomi, povreda i lečenje ahilove pete

Uspešno lečenje ahilove tetive uz pomoć FSWT - Usmerene terapije

Svakodnevne aktivnosti poput hodanja, trčanja, skakanja, pa i pravilnog stajanja, možemo zahvaliti mišićima, ali i tetivama koje ih povezuju. Tako je i sa ahilovom tetivom ili ahilovom petom, koja predstavlja najveću i najotporniju tetivu u telu, s obzirom da „nosi“ svu težinu čoveka. 


Šta je ahilova peta ili ahilova tetiva?

Ahilova tetiva, poznatija pod nazivom ahilova peta, predstavlja izduženu, vlaknastu tetivu dužine oko 15 cm, koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Njena uloga je da povezuje mišiće listova ( Gastrocnemius i Soleus ) za kost pete, pa samim tim aktivno učestvuje u procesu kretanja uopšte. Iz tog razloga, za ovu tetivu se kaže da je najjača tetiva u ljudskom telu. 

Značaj ahilove tetive za ljudski organizam

Da je značaj ahilove pete za pravilno funkcionisanje čoveka veliki, govori u prilog činjenica da nam pomenuta tetiva omogućava da pokrećemo stopalo i da pravilno i stabilno stojimo na čvrstoj podlozi. 

ahilova peta

Ahilova tetiva omogućava mišićima listova da okreću stopalo oko skočnog zgloba, a prilikom kretanja ili stajanja ona prenosi snagu mišića na stopalo. Na taj način, aktivnosti kao što su trčanje, skakanje, hodanje, pa i stajanje na prstima, mogu se izvršiti zahvaljujući ahilovoj tetivi. 

Lečenje upale ahilove tetive u Fizionova centru – stručnost i pouzdanost na jednom mestu

Svako lečenje podrazumeva profesionalni pristup problemu i uspostavljanje pravilne dijagnoze, koju možete dobiti u našem Fizionova centru. Zahvaljujući stručnim i ljubaznim lekarima, nijedno zdravstveno stanje se ne prepušta slučaju. 

Da bi se lečenje sprovelo u potpunosti, pregled u Fizionovi obavlja se kompletno i detaljno, kako bi se otkrili pravi uzroci tegoba. U slučaju upale ahilove tetive, uzima se detaljna anamneza, opšte zdravstveno stanje, kao i učestalost povređivanja i bavljenja sportom uopšte. Tačnost dijagnoze potvrđuje se dodatnim snimanjima i pregledima, pomoću rendgena, skenera ili magnentne rezonance i donosi se konačna odluka o načinu lečenja. Metode lečenja se sprovode prema protokolu broj 14 i protokolu broj 614, uz upotrebu najsavremenije FSWT usmerene terapije, koja se uspešno primenjuje u lečenju upalnih stanja ahilove tetive. 

Primena FSWT terapije u lečenju ahilove tetive – najsavremenija metoda lečenja dostupna samo u Fizionova centru

FSWT usmerena terapija predstavlja najnoviju metodu lečenja, obnove i oporavka koštano-mišićnog sistema. Sprovodi se pomoću specijalnog FSWT aparata, koji emituje akustične talase velike energije i usmerava ih prema bolnim mestima, omogućujući regeneraciju mišića, tetiva i kostiju, skraćuje vreme oporavka i znatno umanjuje bolove. Koliko je uspešnost primene FSWT aparata velika, govori u prilog sve veći broj zadovoljnih korisnika Fizionova centra.

Vaš pregled možete zakazati na broj telefona 011/ 21 00 588

Povrede ahilove tetive

Ahilova tetiva se često povređuje, a tegobe su učestalije u zrelijem dobu, nakon tridesete. Povredama ahilove tetive skloniji su sportisti koji se intenzivno bave trčanjem, ali se povrede javljaju i kod osoba koje se rekreativno bave nekim vidom sporta usled neadekvatnog zagrevanja ili treniranja na tvrđoj podlozi ( beton, veštačka trava, zaleđena zemlja itd. ), kao i zbog lošeg kvaliteta obuće. Takođe, osobe koje imaju ravne tabane boluju od različitih upalnih procesa ahilove pete, zbog stalne zategnutosti pomenute tetive. 

povreda ahilove pete

Tegobe nastale povredama ahilove tetive mogu biti akutne ili hronične, a javljaju se u vidu upala ili pucanja, tj. rupture tetive. 

Koji su simptomi upale ahilove tetive?

Upala ahilove tetive predstavlja zapaljenski proces i degeneraciju tkiva same tetive. Ako kod ahilove tetive upala dugo traje, dolazi do menjanja normalne strukture tkiva tetive, što slabi njenu funkciju. Ukoliko se ne leči, može doći do rupture tetive. U zavisnosti od vremenskog perioda i stepena opterećenja kojom je neka osoba pri treningu izložena, upala ahilove tetive može biti akutna ili hronična. 

Tokom intenzivnijeg treninga i naglog povećanja opterećenja organizma tokom kraćeg perioda, može doći do trenutne upale ahilove pete. Međutim, ukoliko se u dužem vremenskom periodu napreže ahilova tetiva, upala će biti hronična. 

Simptomi upale ahilove tetive mogu se javiti postepeno, u vidu preosetljivosti i blagog bola u zadnjem delu potkolenice ili iznad pete. Ako se intenzivnije forsira ahilova tetiva, bol će biti jači, a može se javiti i oticanje u predelu tetive. To se naročito dešava kod vrhunskih sportista, posle dužih treninga. Kod hronične upale ahilove tetive, ujutru se može javiti ukočenost, što otežava kretanje. 

Uzroci upale ahilove pete

Upala ahilove tetive specifična je za osobe sklone dužim i jakim treninzima, u vidu trčanja, skakanja i sličnih sportskih aktivnosti, kada se tegobe javljaju u tetivi bliže mišiću.

Osim sportista, prirodno slabljenje ahilove tetive uslovljeno je i procesom starenja, kada se problem javlja na tetivi bliže petnoj kosti ( petni trn ). 

Dakle, osobe koje su u povećanom riziku od upale ahilove pete mogu se svrstati u nekoliko kategorija, koje su podeljene na osnovu:

- fizičkih karakteristika neke osobe – ravna stopala, gojaznost, stegnuti mišići zadnjeg dela potkolenice

 • - pola i starosti – u većem riziku su osobe srednjih godina i to pretežno muškog pola

 • - hroničnih stanja – osobe dijabetičari i one sa visokim krvnim pritiskom, kao i osobe koje pate od reume i osteoartritisa

 • - upotreba lekova – neke vrste antibiotika izazivaju upalu ahilove pete

 • - intenzivnih treninga – dugotrajno trčanje ili bavljenje sportskim aktivnostima bez prethodnog zagrevanja, može izazvati preveliko opterećenje tetive

 • - neadekvatnih uslova treniranja – trčanje ili skakanje u obući lošeg kvaliteta, na strmoj ili tvrdoj podlozi, kao i hladnije vreme, negativno utiče na stanje mišića i tetiva.  

Kako dolazi do rupture ili pucanja ahilove tetive?

Ruptura ili pucanje ahilove tetive predstavlja teži oblik povrede tetive. Javlja se usled intenzivnijeg treninga, kada dolazi do kontrakcija mišića lista i kada se pritisak prenosi sa mišića na ahilovu petu ili tetivu. Ukoliko pomenuti pritisak predugo traje, pucanje tetive je neizbežno. Jačina i stepen povrede mogu da budu različiti, od minimalne do daleko težih oblika potpune rupture.  

Profesionalno bavljenje sportom, poput trčanja, tenisa, fudbala, karatea itd., nosi sa sobom rizik od delimičnog ili potpunog oštećenja i pucanja ahilove tetive. Problem se javlja usled naglih pokreta, bez prethodnog dobrog zagrevanja, usled nedostatka kondicije, kao i usled zamora, ali i nošenja neudobne obuće. 

Simptomi pucanja ahilove tetive


pucanje ahilove pete ili rupture


Ruptura ahilove tetive može biti blažeg oblika, u vidu parcijalnog pucanja ili težeg, u vidu potpunog pucanja tetive.

- Parcijalna ruptura – 

Parcijalna ili delimična ruptura ahilove tetive je učestalija i uglavnom se javlja nakon manjih povreda ili neadekvatno lečenih upala. Takođe, iznenadna velika opterećenja ahilove tetive mogu dovesti do njenog delimičnog pucanja. Simptomi su izraženi u vidu oštrog bola snažne jačine, a stanje se pogoršava prilikom daljeg opterećenja ahilove pete. Na mestu povrede može se javiti i otok, kao i osetljivost na dodir. 

- Potpuna ruptura - 

Potpuna ruptura ahilove tetive javlja se uz simptome jakog bola koji parališe i onemogućava oslanjanje na povređeno stopalo. Prilikom pucanja tetive čuje se zvuk kidanja, što dodatno ukazuje na ozbiljnu povredu. Za razliku od parcijalne rupture, gde se lečenje može sprovesti i neinvazivno i uz pomoć fizikalne terapije, potpuna ruptura zahteva što hitniju operaciju, uz naknadnu primenu različitih metoda terapije i rehabilitacije. 

Oporavak ahilove tetive 

Oporavak ahilove tetive nakon pucanja zahteva različit pristup, u zavisnosti od same težine povrede. Parcijalna ruptura u većini slučajeva ne zahteva operativni metod, već se uspešno leči u Fizionova centru, primenom tačno utvrđenih vežbi i uvođenjem fizikalne terapije, kao i upotreba najnovije tehnologije FSWT aparata, koji se pokazali veoma korisnim. 

Potpuna ruptura zahteva hiruršku operaciju, nakon čega je primena metoda fizikalne terapije neophodna, kako bi se vratila prvobitna funkcija ahilove tetive. Od fizikalnih terapija najveću primenu tokom rehabilitacije pronašle su krioterapija, elektroterapija, laseroterapija, kineziterapija, masaža, hidroterapija i mnoge druge. 

Povratak normalnim i sportskim aktivnostima nakon povrede

Uz odgovarajući tretman, povratak normalnom životu i aktivnostima je moguć već u roku tri do četiri nedelje, što se posebno odnosi na stanje blaže parcijalne rupture tetive. 

Kod ozbiljnijih povreda potrebno je duplo više vremena za oporavak. Ukoliko je izvršena hirurška procedura, period rehabilitacije traje minimum dva meseca, dok se potpuni oporavak očekuje za četiri meseca. 

Prepustite svoje zdravlje u sigurne ruke Fizionova tima i hodajte ponovo bez bolova!

Uverite se u rezultate naših stručnih lekara, jer je svaki dan bez bola dragocen. Zakažite svoj pregled na broj telefona 011/ 21 00 588.

ZAKAŽITE PREGLED

Nazovite nas i naši operateri će Vam zakazati prvi slobodan termin koji Vam odgovara

Postavite pitanje
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Pravilnik o kolačićima | Politika privatnosti
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing