background shape

Neuralgija je stanje praćeno intenzivnim, probadajućim bolom koji se prostire duž pogođenog nerva. Simptomi neuralgije obično nastaju kada je živac oštećen ili iritiran na neki način, na primer usled kompresije živca, infekcije, upale ili oštećenja živca usled traume.

Postoje različite vrste neuralgije koje utiču na različite živce u telu. Na primer, trigeminalna neuralgija utiče na peti moždani živac, koji je odgovoran za senzaciju u licu, dok se išijasna neuralgija javlja kada je išijasni živac oštećen ili iritiran, što uzrokuje bol koji se proteže duž zadnjice i nogu. U zavisnosti od toga o kom tipu neuralgije se radi, zavisiće i način lečenja koji je potrebno sprovesti.

Neuralgija simptomi

Simptomi neuralgije variraju u zavisnosti od tipa i ozbiljnosti stanja. Uobičajeni simptomi podrazumevaju probadajući bol duž živaca, osetljivost na dodir ili pritisak u zahvaćenoj oblasti i utrnulost.

Simptomi mogu biti privremeni ili se javljati periodično i u oba slučaja značajno utiču na kvalitet života pacijenta. Iako simptomi neuralgije variraju u zavisnosti od tipa neuralgije, neki od uobičajenih simptoma koje pacijenti opisuju su:

  • Intenzivan, probadajući bol duž obolelog nerva
  • Osetljivost na dodir ili pritisak.
  • Utrnulost u delovima tela koji su zahvaćeni.
  • Povećana osetljivost na toplotu ili hladnoću u zahvaćenom području.

Simptomi neuralgije variraju u intenzitetu i trajanju, a u pojedinim slučajevima se dešava da je bol toliko jak da počinje da ometa san obolele osobe. Lekar će obično uzeti u obzir sve simptome i detaljno ispitati pacijenta kako bi postavio tačnu dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman.

Koji tipovi neuralgije postoje?

Tipovi neuralgija su mnogobrojni i variraju u zavisnosti od toga koji živac je zahvaćen i koji su uzroci doveli do nastanka neuralgije, a svaki od njih proizvodi specifičan bol i simptome koji mogu biti izuzetno neugodni.

Neki od najčešćih oblika neuralgija su okcipitalna, trigeminalna, išijalna, posherpetična, neuralgija ramena, neuralgija ruke, neralgija parestetika i interkostalna neuralgija.

Trigeminalna neuralgija pogađa peti moždani živac koji je odgovoran za senzacije u licu (neuralgija glave i lica). Karakteriše je nagli i intenzivni bol u delovima lica koji može biti izazvan čak i blagim dodirima. Okcipitalna neuralgija nastaje kada su zahvaćeni okcipitalni živci koji se protežu od baze lobanje do vrata, što dovodi do jakih bolova u zadnjem delu glave, vratu ili očima (neuralgija oka).

Još jedan čest tip neuralgije je išijasna neuralgija koja se javlja kada je išijasti živac iritiran ili oštećen i izaziva bol koji se proteže duž zadnjice i nogu. Postherpetička neuralgija je komplikacija herpes zoster virusa (poznatog i kao zona), nakon što osip nestane, ostaje oštar bol duž živaca koji su bili zahvaćeni osipom.

Meralgija parestetika nastaje kada je zahvaćen femoralni živac koji prolazi kroz bedro, kao posledica se javljaju trnci, peckanje ili bol duž spoljašnjeg dela bedra. Interkostalna neuralgija utiče na interkostalne živce koji se protežu duž rebara, uz bol duž grudnog koša, koji se pogoršava kašljanjem, kijanjem ili dubokim disanjem.

Šta je okcipitalna neuralgija?

Okcipitalnu neuralgiju karakterišu bolovi u zadnjem delu glave, vratu i oko očiju, tegobe potiču od iritacije ili oštećenja okcipitalnih živaca, koji se protežu od baze lobanje prema vratu i gornjem delu leđa. Ova vrsta neuralgije je izuzetno neugodna i može značajno da ograniči obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Bol kod okcipitalne neuralgije je oštar, pulsirajući i probadajući, prisutan na jednoj ili obe strane glave, te se može širiti prema vratu ili očima. Ponekad se bol može pogoršati tokom pokreta vrata ili produženog sedenja u istom položaju.

Okcipitalna neuralgija ima različite uzroke, kao što je nagnječenje okcipitalnih živaca usled mišićne napetosti, traume vrata, degenerativne promene na vratnoj kičmi, infekcije ili upale, kao i ciste u okcipitalnoj regiji.

Lečenje okcipitalne neuralgije podrazumeva upotrebu lekova za ublažavanje bola poput analgetika ili antikonvulziva, fizikalnu terapiju za smanjenje napetosti mišića u vratu i leđima, terapiju toplote ili hladnoće, injekcije kortikosteroida u zahvaćenim područjima ili akupunkturu.

U nekim slučajevima su neophodne hirurške procedure kako bi se oslobodio pritisak koji se vrši na okcipitalne živce.

Šta je neuralgija trigeminusa?

Neuralgija trigeminusa, poznata i kao trigeminalna neuralgija, predstavlja jedan od najčešćih tipova neuralgije. Ova stanja karakteriše izuzetno jak i intenzivan bol koji se oseća duž petog moždanog živca, poznatog i kao trigeminalni živac, odgovornog za senzacije koje osećamo u predelu lica. Trigeminalni živac ima tri grane koje pokrivaju različite delove lica, gornji, srednji i donji.

Bol koji se javlja kao posledica neuralgije trigeminusa je kratkotrajan, ali veoma jak bol koji pacijenti opisuju kao električni šok ili probadanje u delovima lica. Bolovi mogu biti izazvani čak i blagim dodirima po licu, žvakanjem hrane, pranjem zuba ili prilikom češljanja. Intenzitet bola je ponekad toliko visok da ga pacijenti opisuju kao jedan od najgorih bolova koje su ikada iskusili.

Neuralgija trigeminusa (neuralgija nervi trigemini) je izuzetno neprijatno stanje jer utiče na svakodnevne aktivnosti poput jela, govora, pa čak i smejanja. Stanje nastaje usled kompresije ili iritacije trigeminalnog živca usled različitih faktora, uključujući:

  • tumorski pritisak
  • multiplu sklerozu
  • vaskularne anomalije
  • oštećenje živca usled hirurških procedura

Zbog karakterističnih simptoma ovog tipa neuralgije koji zahvata predeo vilice, trigeminalna neuropatija se često naziva i neuralgija vilice.

Kada se javlja neuralgija vilice?

Kao što je prethodno pomenuto, neuralgiju vilice (neuralgija facijalisa) karakteriše izuzetno jak i intenzivan bol duž jedne ili više grana trigeminalnog živca koje pokrivaju različite delove lica, uključujući vilicu, obraz, nos i čelo. Bol je često najizraženiji upravo u predelu vilice.

Simptomi se mogu javiti iznenada i obično su izazvani okidačima koji mogu biti i sasvim blage senzacije, poput blagog dodira na licu, žvakanja hrane, pranja zuba, govora ili smeha. Osobe koje pate od trigeminalne neuralgije često opisuju bol kao jak, električni šok ili probadanje koje je kratko, ali izuzetno jako.

Lečenje neuralgije

Lečenje neuralgije varirati u zavisnosti od uzroka i simptoma. Za neke pacijente, lekovi za ublažavanje bola su sasvim dovoljni za efikasno ublažavanje tegoba.

U nešto težim slučajevima je neophodno primeniti fizikalnu terapiju ili čak hirurške intervencije za olakšanje simptoma.

Lečenje se sprovodi u saradnji sa lekarom nakon obavljenog specijalističkog pregleda i dobijene preporuke za adekvatan vid lečenja.

Fizikalna terapija u lečenju neuralgije

U slučajevima kada lekovi nisu dovoljni da se tegobe ublaže, električna stimulacija može pomoći u smanjenju bola izazvanog neuralgijom.

Pored toga, transkutana električna nervna stimulacija (TENS) je jedna od tehnika fizikalne terapije koja se koristi za blokiranje bola putem električne stimulacije kože. Terapija tehnika primene toplote je takođe blagotvorna jer opušta mišiće i povećava protok krvi, dok primena hladnoća smanjuje oticanje i bol.

Još jedna terapijska tehnika koja se primenjuje u tretiranju neuralgičnog bola je ultrazvučna terapija koja pomaže u smanjenju bola i poboljšanju cirkulacije krvi u neuralgičnom području.

Pre nego što se započne sa procesom fizikalne terapije, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako bi se odabrala adekvatna terapijska tehnika koja je efikasna u lečenje određenog tipa neuralgije.

SHARE

____

FIZIONOVA CENTAR

Vodeći centar inovativnih terapija u regionu

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Dr Jelena, će nakon obavljenog razgovora sa pacijentom obaviti pregled na osnovu kojeg ćemo dobiti celovitiju sliku zdravstvenog stanja, što će nam pomoći da ustanovimo da li je u pitanju povreda ili dijagnoza.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.